top of page

Uitgever: 999 Games

Designer(s): Calie Esterhuyse

Jaar: 2002

Spelers: 3 - 20

Speelduur: 30 min

Categorie: Partnership, Party Game, Trivia, Roll Spin and Move

Reviewer: Sann Zevenbergen

Als kind vond ik het spel Triviant erg leuk. Echter, vele vragen uit dat spel waren vragen waar ik totaal geen weet van had. Wat wist ik als kind namelijk van tv shows uit de 60-er jaren, of politiek en sport aan de andere kant van Europa? Je zou zeggen dat er met dit concept toch wel een iets eenvoudiger en sneller spel gemaakt zou kunnen worden? Mag ik u voorstellen aan 30 seconds van 999 Games!

Doel van het spel:

Het team dat als eerste de finish haalt, wint het spel. Dit doe je door zoveel mogelijk vragen van de kaarten, binnen 30 seconden, te raden. 

 

Voorbereiding:

Het spel wordt in teams gespeeld. Voor het spel zijn minimaal 3 spelers nodig en in het geval van een 6 speler spel wordt aangeraden om in 2 teams van 3 personen te spelen in plaats van 3 teams van 2 spelers.

 

Het team kiest een kleur pion en zet deze op start. Er wordt nu bepaald wie als eerste de vragen leest en wie er antwoord(en). Deze volgorde blijft de rest van het spel hetzelfde om ervoor te zorgen dat iedereen even vaak de vragen omschrijft.

 

Kies het beginnende team.

 

Spelverloop:

De speelbeurt bestaat uit 3 fasen:

  1. Dobbelsteen werpen

  2. Namen omschrijven en raden

  3. Pion vooruitzetten (eventueel)

 

  1. Voordat er een kaart getrokken wordt, moet het team de dobbelsteen werpen. Op de dobbelsteen staan een 0, 1 en een 2. Dit geeft aan hoeveel plaatsen de pion vooruit gaat op het spoor, hierover meer bij punt 3.

  2. Pak een kaart vanuit de "UIT" zijde van de kaartenhouder. Deze kaarten hebben twee kleuren die overeenkomen met de kleuren van het spoor. De positie van de pion bepaalt welke kleur kaart er wordt omschreven. Zodra de spelers klaar zijn wordt de zandloper omgedraaid en probeert de omschrijvende speler alle 5 de namen in willkeurige volgorde te omschrijven, zodat de spelers uit het team deze namen kunnen raden.

  3. Trek de waarde van de dobbelsteen vervolgens af van het aantal geraden namen en zet de pion dit aantal velden vooruit. Het resultaat kan nooit lager dan 0 zijn.

Er zijn een aantal regels met betrekking tot het omschrijven. Zo mag de omschrijvende speler bijvoorbeeld niet de naam zelf noemen of "klinkt als" of "rijmt op" technieken gebruiken. Dit staat allemaal duidelijk omschreven in de regels. Natuurlijk kunnen spelers zelf bepalen hoe strikt zij zullen zijn.

Indien gewenst kan men gebruik maken van een strafpunt systeem.

 

Einde van het spel:

Zodra een team de finish bereikt heeft dit team gewonnen.

Conclusie:

30 seconds is een gezellige partygame die alles goed doet, wat in mijn mening niet goed was aan Trivial Persuit. Het is lekker eenvoudig, is van deze tijd (daarvoor komt er ook af en toe een nieuwe versie uit) en speelt goed in grote en kleine groepen. 

 

Naarmate je meer met hetzelfde team speelt raak je gewend aan elkaars gedachtengang en kun je daarmee anders gaan omschrijven. Heel af en toe zul je mensen of termen op de kaarten tegenkomen die je even niet weet. Mijn advies, probeer ze te omschrijven of sla ze snel over. 30 seconden is niet veel tijd en wanneer je 4 van de 5 namen weet te raden, dan is dit al een goede prestatie.

 

Voor de kinderen is er ook een kindervariant, "30 second junior".

 

Het is een spel wat veel gelach en plezier oplevert, en natuurlijk op zijn tijd ook frustratie (aan beide zijden), maar dat maakt het spel des te leuker. 30 seconds is een leuk, simpel en goed verkrijgbaar Nederlands bordspel waar je waarschijnlijk al eens langs bent gelopen...

press to zoom
press to zoom
press to zoom
bottom of page