top of page

Uitgever: 999 Games

Designer(s): Uwe Rosenberg

Jaar: 2016

Spelers: 1 - 4

Speelduur: 45 min

Leeftijd: 8+

Categorie: Worker Placement

Na een lange dag op het veld is de oogst weer gedaan. Nog even langs het vee en de dag zit erop. s'Avonds bij het eten wordt er vooral gesproken over de aankomende aanbouw van de boerderij. Het gezin is inmiddels gegroeid en de kinderen moeten en willen een eigen kamer hebben. Ook de weilanden zijn aan uitbreiding toe aangezien binnenkort varkens worden toegevoegd aan de vee verzameling. De dagen worden weer korter en er moet veel werk worden verzet. Met andere worden, je hulp is nodig. Speel het grote spel Agricola in een afgeslankt jasje.

02 Juli 2017

Sann Zevenbergen

Doel van het spel:

In Agricola Familie-editie begin je met een boerderij met 2 kamers en 2 bewoners. Afhankelijk van het aantal spelers wordt er aan de linkerzijde het bijpassende "extra" speelbord geplaatst. Tijdens het spel kun je de boerderij vergroten en gezinsleden toevoegen om zo meer acties te krijgen. Je gezin moet echter eten, dus moet je akkers ploegen en veeteelt bedrijven. Na 14 ronden is het spel afgelopen.

Spelverloop:

Het spel bestaat uit 14 ronden, verdeeld in 3 fasen:

  • voorbereidingsfase

  • Werkfase

  • Huiswaartsfase

 

In de voorbereidingsfase worden alle benodigde gebieden gevuld met goederen of vee.

In de werkfase stuur je je gezinsleden erop uit om te gaan werken. Dit doe je door ze op een bepaalde plek op het speelbord te zetten welke aangeeft wat de werker kan doen.

In de huiswaartsfase pakken de spelers hun werkers weer terug en gaat de rondeteller 1 plek vooruit waardoor er weer nieuwe actiehelden beschikbaar komen.

 

Het merendeel van de acties zijn dus te vinden in de werkfase. Dit kan zijn het pakken van bouwstoffen, het uitbreiden van je boerderij, het aanvullen van gezinsleden, het renoveren van de boerderij, akkers ploegen, zaaien, voedsel pakken en stallen bouwen.

Daarbij kun je ook investeringen doen, zodat je brood kan bakken en vee kan slachten. Dit allemaal om je gezinsleden te voorzien van voedsel, maar ook om overwinningspunten te bemachtigen voor het einde van het spel.

 

Elke keer wanneer een ronde is geweest gaat de rondeteller 1 plaats vooruit. Alle acties voor de rondeteller zijn beschikbaar voor de spelers. Hierdoor komen er dus steeds meer acties beschikbaar. Op een aantal momenten tijdens het spel komt men een speciaal symbool tegen dat aangeeft dat je gezinsleden gevoed moeten worden. Je moet nu dus genoeg voedsel beschikbaar hebben om te voorkomen dat je moet gaan bedelen voor eten (dit levert namelijk 3 minpunten op).

 

Einde van het spel:

Na 14 ronden is het spel ten einde en gaan we punten tellen. Zowel gezinsleden, kamers als goederen zijn punten waard en de speler met de meeste punten aan het einde van het spel is de winnaar van Agricola familie-editie.

Conclusie:

Agricola heeft al veel succes gehad met het basisspel, een nieuwe editie van dit basisspel, vele uitbreidingen (waaronder de lage landen voor ons Nederlanders en Belgen), een tweespeler variant en een expert editie. Voor veel nieuwe spelers die hetzelfde concept willen spelen, maar wat minder diepgang en speelduur verlangen is er nu de familie editie van dit bekende bordspel. Wat dat aangaat is deze variant een stuk toegankelijker en door het ontbreken van de kaarten minder complex. Nog steeds sturen we werkers op pad, bouwen we onze boerderijen, zorgen we voor de dieren, moeten we onze familieleden voeden en verbouwen we graan. Waar we voorheen met kaarten de upgrades uitvoerden zijn er nu speciale tegels die op diverse momenten beschikbaar komen om te bemachtigen. Daarna zijn ze ook weg.

 

Dit vond ik zelf een leuke manier van spelen en gaf een rustige opbouw. Eerst heb je namelijk wat basis acties die in de loop van het spel steeds diversen en uitgebreider worden. De regels zijn vrij eenvoudig en enkel bij het eerste potje kijk je zo af en toe eens in de regels om te lezen wat alles doet. Wat dat aangaat is het spel vrij intuïtief.

 

Wat ook meehelpt is dat het er allemaal vriendelijk en vrolijk uitziet (wat het leven toen niet echt was) en de diverse meeples voor grondstoffen en dieren maken het helemaal "agricola". In plaats van hekken maken heb je nu kant en klare weilanden (wat ik stiekem wel een eentje jammer vind).

 

Al met al is Agricola familie editie de editie om te beginnen indien Agricola je interesse heeft gewekt. Vanuit hier ben je bekend met de basistechnieken van het spel en kun je het spel verder gaan uitdiepen in de expert editie. Wellicht vind je deze versie van agricola prima en is dit een zeer geschikt spel om andere mensen bekend te maken met het principe van worker placement.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
bottom of page