top of page

Uitgever: Iello

Designer(s): David Parlett

Jaar: 2016

Spelers: 2 - 6

Speelduur: 45 - 60 min

Categorie: Hand Management

De naam is Phileas Fogg. Zojuist ben ik een weddenschap aangegaan met de heren van de society van London. Ik zal binnen 80 dagen de wereld overreizen en voordat de klok 12 uur slaat mij weer voegen bij de heren van stand. Tijdens mijn vertrek las ik in de krant dat "Her Majesty's Bank" overvallen was door een aantal ongure lieden die helaas spoorloos verdwenen zijn in de mist van het ochtendgloren. Ik heb er echter het grootste vertrouwen in dat Scotland Yard deze schavuiten achter slot en grendel heeft voor mijn terugkomst in London. Maar op naar belangrijkere zaken. Ik schijn niet de enige te zijn die deze weddenschap is aangegaan met de heren, maar verdraaid, ik zal als enige deze weddenschap winnen. Heeft u interesse om mij te begeleiden tijdens mijn grandioze avontuur? Pak dan vlug uw spullen, want wij varen exact om klokslag 08:00u uit.

30 Maart 2017

Sann Zevenbergen

Setup:

Op het midden van de tafel komt het hoofdbord en twee mini-borden. Op deze mini-borden komen de paarse kaarten die een bepaalde waarde aanduiden, gesorteerd te liggen met de voorzijde naar boven. De groene (passepartout) kaarten worden geschud en met de afbeelding naar beneden toe op het speelbord gelegd.

 

Elke speler pakt nu:

 • Een reis journaal

 • Een hoed pion

 • 3 geruchtkaarten die op het journaal wordt neergelegd (de rest gaat terug in de doos)

 • £80,00

 

Nadat de startspeler is gekozen, kan het spel beginnen.

Spelverloop:

Het spel werkt vrij simpel. Of je loopt naar voren of je loopt naar achteren. Wanneer je naar voren loopt kost dit geld. Hoeveel geld kunt je terugvinden op je reisjournaal. Loop je naar achteren, dan ga je net zoveel plaatsen terug als nodig is om op de dichtstbijzijnde "layover" positie te komen. In dit geval ontvang je geld voor elke plek die je teruggaat, om precies te zijn £10 per vakje dat je teruggaat.

 

Snel vooruit gaan kost veel geld en om vooruit te blijven gaan heb je dus geld nodig.

 

Je mag lopen naar elke plek die niet bezet is of dat een layover is. Indien je terug wilt lopen en de layover is al bezet, dan mag je niet teruglopen en moet je dus passen.

Tijdens het verplaatsen kom je een aantal bijzondere plaatsen tegen, namelijk:

 • Passepartout (afbeelding: loopjongen). Indien je voorop loopt pak je één event kaart en doet wat erop staat (goed of slecht), zo niet dan pak je twee event kaarten. Dit kunnen event kaarten zijn die direct gespeeld moeten worden of die je later kan spelen.

 • Layover (rood). Je kunt hier enkel belanden tijdens teruglopen en indien deze niet bezet is.

 • Bet space (lauwerkrans). In eerste instantie doe je niets. Bij de volgende beurt gok je je positie t.o.v. de anderen. Zodra dit overeenkomt met het nummer dat zich op die plaats bevind, dan krijg je dat nummer x 10. Dus stel je komt op de positie "2" uit, dan wed je dus dat je bij de volgende beurt als tweede eindigt. Klopt dit dan krijg je 2 x 10 = £20.

 • Pound space (muntje). Wanneer je hier eindigt doe je niets. Bij het begin van je volgende beurt kun je kiezen. Of je loopt gewoon door, of je blijft staan en ontvangt £10 van de bank zolang als je hier besluit te blijven staan.

 • Police (police news). Je mag enkel op een politie plaats gaan staan indien je rumor kaarten hebt. In dat heval draai je je pion om (je doet je hoed af voor de politie). Bij het begin van de volgende beurt lever je een rumor kaart in en ontvang je je positie x £10 van de bank.

Einde van het spel:

Het spel eindigt wanneer je exact op de laatste positie beland (Londen). Echter, omdat de politie jou ervan verdenkt de bank te hebben overvallen moet je aan de volgende voorwaarden voldoen om niet verdacht over te komen:

 • geen rumor kaarten meer in je bezit hebben

 • Minder dan £10 op handen hebben.

Conclusie:

bottom of page