top of page

Uitgever: Iello

Designer(s): Steve Finn

Jaar: 2007

Spelers: 2 - 4

Speelduur: 30 min

Categorie: Auction/ Bidding, Card Drafting, Hand Management, Set Collection

Reviewer: Sann Zevenbergen

Met grote haast loopt een pater door de gangen van het klooster. Het tijdstip is al laat, maar er is geen tijd te verspillen. Het is het jaar 1377 van onze heer en we bevinden ons in een oud, vervallen klooster op een heuvelrug ver van alle beschaving op het Franse platteland. Recent is dit mysterieuze klooster gevonden na jaren van zoeken. Geruchten deden de ronde dat er een klooster zou zijn, verscholen tussen de bomen waar vele waardevolle boeken en perkamentrollen zouden liggen.

 

Bisschop Pierre de Fontenay nam de leiding over de expeditie en stuurde een aantal van zijn beste monniken naar het klooster om de boeken te bestuderen, te vertalen en over te schrijven. Deze replica's zouden dan mee gaan met de monnik naar de bibliotheek van zijn klooster. Daarmee zou zijn klooster een prachtige bibliotheek krijgen en de zegen van de bisschop.

 

De monniken waren nu dus elkaars concurrenten en probeerden de beste boeken voor zichzelf te bemachtigen, waarbij de replica's moesten beschikken over de beste materialen en de mooiste pennenstreken. Maar geld is echter schaars en de bisschop houdt streng toezicht op de monniken. 

 

De pater loopt de hoek om, het zweet glanst op zijn voorhoofd. Een andere pater kijkt hem vanuit zijn ooghoeken aan en geeft hem een korte snauw. Maar de pater heeft een bijzonder boek en er is werk aan de winkel. Het tijdstip is al laat, en er is geen tijd te verspillen!

Doel van het spel:

De speler met de meeste overwinningspunten aan het einde van het spel is de winnaar van Biblios. Hiervoor wordt gekeken naar de hoogste scores in de diverse categorieën:

- Pigmenten (Blauw)

- Monniken (Bruin)

- Verboden Boeken (Rood)

- Heilige Boeken (Groen)

- Manuscripten (Oranje)

 

Al deze categorieën scoren 1 - 6 overwinningspunten, afhankelijk van de dobbelsteen.

 

Setup:

Het scriptorium bord wordt in het midden van de tafel gelegd met alle dobbelstenen op het getal 3 hier bovenop. Afhankelijk van het aantal spelers worden er een aantal kaarten uit het deck gehaald. Dit staat duidelijk omschreven in de regels.

Spelen van het spel:

Het spel wordt verdeeld in twee fases:

 1. Gift Phase

 2. Auction Phase

 

In de Gift Phase zal de Eerste Speler (de actieve speler) een aantal kaarten, afhankelijk van het aantal spelers, van de stapel trekken en deze toewijzen. Met toewijzen wordt bedoeld dat je een kaart pakt, deze bekijkt en vervolgens:

- Voor jezelf neerleggen (afgedekt)

- In de publieke ruimte leggen (open)

- In de bied-ruimte leggen (afgedekt)

 

Er moet altijd 1 kaart naar jezelf gaan, 1 kaart naar de bied plaats en de rest gaat naar de publieke ruimte zodat er altijd 1 publieke kaart minder ligt dan het aantal spelers.

 

Vervolgens zal de speler links van de actieve speler een kaart uit de publieke ruimte pakken en dit gaat door totdat iedereen aan de beurt is geweest. Dan gaat de rol van de actieve speler naar de persoon links van je en het spel herhaalt zich daarna net zo lang totdat de trekstapel op is.

 

Zodra de Gift Phase voorbij is worden alle kaarten uit de bied-stapel geschud en vormt hiermee een nieuwe stapel van kaarten waarop geboden kan worden in de Auction Phase.

 

De speler die het spel begon als actieve speler is nu ook de actieve speler in deze fase. De actieve speler pakt de bovenste kaart van de stapel, toont deze aan alle spelers en vervolgens mogen alle spelers nu bieden op deze kaart. Zodra iemand de bieding heeft gewonnen en de kaart heeft gekregen gaat de beurt door naar de speler links van de actieve speler.

Algemene regels voor bieden:

 • De actieve speler begint met bieden, dit moet minstens "1" zijn

 • Daarna wordt er geboden of gepast in volgorde van de klok

 • De hoogste bieder wint en de gepaste spelers mogen weer bieden bij een volgende kaart

 • Voor alle niet-goud kaarten wordt betaald met goud kaarten. Indien de speler minder goud biedt dan de laagste kaart die hij/ zij heeft dan betaald hij met de laagste kaart (er is dus geen wisselgeld)

 • De speler die de bieding heeft gewonnen, laat het goud zien dat hij/ zij betaalt en pakt vervolgens de kaart

 • Voor alle goud kaartenwordt betaald met kaarten. De speler biedt het aantal kaarten dat hij/ zij aflegt en plaatst dit aantal kaarten vervolgens naar de aflegstapel.

Het spel bestaat uit een aantal verschillende kaarten, namelijk:

 • Geld kaarten met de waardes "1", "2" en "3" goud

 • Kaarten die voor de diverse kleuren punten opleveren. Al deze punten bij elkaar opgeteld bepalen de winnaar van die kleur

 • Kaarten die de waarde van de dobbelsteen kunnen verhogen of verlagen. Dit zijn het aantal overwinningspunten dat verdiend wordt door de speler met de meeste punten op zijn kaarten.

 

Winnen van het spel:

Zodra alle kaarten zijn opgekocht of afgelegd worden de punten van alle kaarten bij elkaar opgeteld. De speler met de meeste punten in een kleur pakt de dobbelsteen van het scriptorium bord, zonder de waarde te veranderen en legt deze voor zich neer. Wanneer spelers evenveel punten hebben wordt er gekeken naar de letters die aangegeven staan op de kaarten. De speler met de kaart die het dichtst bij de "A" komt is de winnaar van die categorie. Alle overwinningspunten van de categorieën worden bij elkaar opgeteld en de de speler met de meeste punten is de winnaar van Biblios

Conclusie:

 

Biblios is een vlot kaartspel dat in eerste instantie moeilijker leek dan dat het was. Wat ik erg leuk vind is dat je veel moet gokken in het spel. Er worden altijd wat kaarten uit de stapel gehaald zonder dat je weet welke kaarten dit zijn. Aan de binnenkant van de doos staat welke kaarten er in het spel zitten, maar je weet dus nooit zeker welke uit het spel zijn. Je pakt een kaart en gokt of deze beter zal zijn dan de andere kaarten die je moet pakken. Daarmee wordt het spel ook iets lastiger naarmate er meer mensen meespelen. Welke hou je? En misschien wel belangrijker... welke geef je weg aan de andere spelers?

 

Wanneer je weet dat een speler erg sterk wordt in een kleur en je kan hem niet meer op aantallen verslaan, kun je altijd nog de overwinningspunten reduceren door de dobbelsteen naar beneden bij te stellen. Dit is een erg leuke manier om alsnog de uitkomst van de winnaar te kunnen veranderen. Maar de vraag blijft: wanneer speel je deze paarse kaarten? Wellicht heeft de andere speler een paarse kaart die de waarde weer 1 omhoog schroeft. Een erg leuk spelmechanisme!

 

Biblios blijkt dus helemaal niet ingewikkeld te zijn, maar een beetje geluk en tactiek komt er wel bij kijken. De grafische vormgeving is goed gedaan en past uitstekend bij het thema van het spel. Afhankelijk van het aantal spelers is Biblios in ongeveer een half uur te spelen en is daarmee een fantastisch tussendoortje. Probeer het eens uit, zeker als het thema in combinatie met een korte speelduur je bevalt.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
bottom of page