top of page

Uitgever: Fantasy Flight Games

Designer: Jason Little

Jaar: 2011

Spelers: 2 - 4

Speelduur: 90 min

Categorie: Area Control, Card Drafting, Dice Rolling, Hand Management, Deck/ Pool Building

26 Juli 2016

Sann Zevenbergen

Welkom sportfanaten en al onze trouwe kijkers van de Cabal Divisie! Dit is Blood Bowl! De meest spectaculaire en populaire sport van de “Old World”. Of is dat niet waar, Bob?

 

Zeker dat dat waar is Jim, en voor een simpele reden: het is de meest agressieve sport die er bestaat! Waar anders vind je een Minotaur die een Goblin drop-kickt? Waar anders vind je een Ogre die de gehele defensieve lijn verplettert! 

 

Maar is er dan geen bal ergens in het spel Bob? 

 

Wie maakt dat wat uit! 

 

Nou, misschien wel de Avengers? Zij leiden de divisie in passing yards het laatste seizoen en zijn van plan dat weer te doen in dit seizoen. Er zijn vele wegen die naar de overwinning leiden in Blood Bowl! 

Die zijn er zeker Jim, en deze zijn allemaal beter te bewandelen wanneer ze zijn geplaveid met de botten en de schedels van spelers van het andere team. Wel, voor de kijkers die wellicht nieuw zijn in Blood Bowl en nog niet het verschil weten tussen de bal en een Snotling, laten we eens even kijken naar hoe het spel wordt gespeeld…

 

Blood Bowl team manager is een kaartspel gepasseerd op het miniatuurspel Blood Bowl van Games workshop en speelt zich af in de oude fantasie wereld bekend van Games Workshop. Het is een soort American Football/ rugby spel waarbij alles getolereerd wordt zo lang de scheidsrechter het maar niet ziet!

- Tekst uit de handleiding - 

Doel van het spel:

De speler die aan het einde van het seizoen als manager de meeste fans heeft verzameld wint de Spike! Magazine “manager van het jaar” prijs en is daarmee de winnaar van het spel.

 

Voorbereiding:

 1. De Highlight kaarten worden geschud en met de afbeelding naar beneden op tafel gelegd midden op de tafel (speelveld). de highlight kaarten zijn momenten uit het spel waarin iets bijzonders gebeurd.

 2. Teams worden gekozen. Nadat de teams zijn gekozen krijgt elke speler de bijbehorende startspeler kaarten, de team tokens, de vijf upgrade kaarten en een scorebord.

 3. Schud de Team decks en Team upgrade decks en leg deze neer bij de spelers.

 4. Bereid de ster spelers deck voor. De ster spelers behoren tot een specifieke league. Schud de spelers behorende bij jouw league en leg de stapel afgedekt neer op de tafel.

 5. Schud de staff upgrade kaarten

 6. Bereid het Spike! Magazine deck voor:

 • Leg de Blood Bowl kaart opzij

 • Schud de drie tournamen kaarten en pak er willekeurig twee.

 • Schud de headline kaarten en pak ook hieruit willekeurig twee.

 • Schud de twee tournament en de twee headline kaarten nu door elkaar en plaats de Blood Bowl kaart nu onderop. Deze stapel komt nu aan de ene kant van het speelveld te liggen terwijl de Highlight deck nu aan de andere kant ligt.

Zorg ervoor dat alle valsspeler tokens met de gele schedelzijde omhoog naast het speelveld liggen (door elkaar). Bepaal tot slot de startspeler.

De kaarten:

Om een wat beter beeld te krijgen van het spel moeten we kijken naar de lay-out van de kaarten. Laten we hier even snel doorheen lopen:

De speelveld kaarten:

Highlight kaarten bestaan uit een krant met onderin een aantal symbolen. In het midden vinden we de beloning voor de winnende speler. Aan de zijkanten staan de bonussen voor het team dat zijn spelers inzet aan die zijde van de kaart. 

 

Headline kaarten geven het spel een speciale uitzondering op de regels voor die week.

 

De Blood Bowl kaart geeft aan wie het totale potje heeft gewonnen

en wie als tweede is geëindigd en ook nog een troostprijs voor de laatste speler.

 

De symbolen die we aantreffen zijn:

 • Fans

 • Sterspelers

 • Team upgrades

 • Staff upgrades

 

Spelerskaarten:

De kaarten hebben linksboven een waarde die aangeeft hoe sterk deze speler is. Wanneer een speler getackeld is, komt de kaart op zijn zij te liggen en in dat geval zie je nog steeds linksboven een (lagere) waarde staan.

 

Aan de linker zijde van de kaart vinden we de naam van de kaart, of het een sterspeler is en of het een neutrale speler is (zogenaamde Freebooters).

 

Rechtsonder zien we het teamlogo. Op de kaart staat een speciale kracht die de kaart heeft en dan tot slot vinden we net onder de afbeelding een aantal logo’s die de kracht van het spel vormen, dit zijn namelijk de vaardigheden van de spelers:

 • Schedel = vals spelen. Dit is een verplichte actie wanneer deze kaart gespeeld wordt. Zonder te kijken pakt de speler een valsspeel token van de stapel en legt deze op de kaart.

 • Football = Passen (optioneel). De bal begint altijd in het middenveld. Wanneer een speler een kaart met dit teken oplegt, pakt hij/ zij de bal. Wanneer de tegenstander vervolgens ook een speler speelt met een football teken (aan de andere kant van de highlight of Spike! Magazine kaart), dan gaat de bal eerst weer naar het middenveld.

 • Pijl = sprinten (optioneel). De speler pakt nu de eerste kaart van de stapel van zijn/ haar spelers en kiest een kaart uit zijn/ haar hand om af te leggen.

 • Explosie = Tackling (optioneel). De speler probeert nu de tegenstander te tackelen. Dit wordt gedaan door de dobbelstenen te gebruiken. Zie uitleg hieronder.

 

Om te bepalen hoeveel dobbelstenen er worden gerold en waar naar wordt gekeken kijken we de sterkte van de spelers. 

 • Wanneer de sterkte van de aanvallende speler groter is dan die van de verdedigende speler, dan rolt de aanvallen twee dobbelstenen en kiest één van de twee resultaten.

 • Wanneer de sterkte gelijk is, dan rolt de aanvaller één dobbelsteen.

 • wanneer de aanvaller zwakker is dan worden er twee dobbelstenen gegooid door de aanvaller, maar de verdediger kiest welk resultaat van toepassing is.

 

De dobbelsteen kent drie zijden: succes (explosie), mis (blank) en gefaald (kruis).

Verloop van het spel:

Het spel verloopt in vijf rondes (weken), wat een seizoen voorstelt. Elke ronde wordt gespeeld in drie fasen:

 1. Maintenance Phase: Gebruikte kaarten worden weer klaargelegd voor de volgende ronde, de hand wordt aangevuld tot zes kaarten, de valsspeel tokens worden weer door elkaar gehusseld. de Spike Magazine kaart wordt onthuld samen met evenveel highlight kaarten als er spelers zijn en elke kaart in het speelveld krijgt een football token op de kaart.

 2. Matchup Phase: Er worden nu kaarten (spelers) gespeeld in het speelveld. De startspeler kiest een zijde van de kaart waar hij een speler wilt plaatsen (deze bonus krijgt hij/ zij dan altijd) en past de vaardigheden van de speler toe op de situatie (bal naar zich toe halen, tackelen etc.). Eventueel mag de speler nu ook één team upgrade kaart of één staff upgrade kaart spelen. Daarna is de volgende speler aan de beurt. Dit wordt zes keer gedaan (tenzij een speler past) en dan wordt er doorgegaan naar de volgende fase.

 3. Scoreboard Phase: Er wordt nu gekeken naar de resultaten in het speelveld. 

 • Draai de valsspeel tokens om. Hierop vind je nu een aantal bonuspunten, extra fans of een fluitje. Het fluitje betekent dat de scheidsrechter je overtreding heeft gezien en deze speler moet het veld verlaten, heb je nu nog steeds meer punten dan de tegenstander?

 • Activeer de speciale bonussen van de diverse kaarten.

 • Bepaal de winnaar.

 • Verdeel de bonussen

 • Deel je nieuwe verbeterde kaarten met de andere spelers zodat ze weten wat ze “mogelijk” te wachten staat.

 • Geef de startspeler token door aan de volgende speler.

 

Winnen van het spel:

Het spel eindigt na vijf ronden. Alle speciale eindbonussen worden opgeteld bij het aantal fans die gescoord zijn in de eerdere ronden van het spel. De speler met de meeste fans aan het einde van het spel is de winnaar.

Conclusie:

Blood Bowl: team manager ziet er uit als een vrij gecompliceerd kaartspel, maar niets is minder waar. Zoals vele bord- en kaartspellen van Fantasy Flight lijkt het regelboek een enorme hoeveelheid regels te bevatten (wat soms ook echt zo is), maar in dit geval bestaan de regels uit een duidelijke omschrijving, samen met wat voorbeelden. Ook dit regelboek van Fantasy Flight is rijkelijk en prachtig geïllustreerd waardoor het toch net even wat fijner doorleest. Zoals je kan zien in mijn review bestaat het spelen van het spel maar uit 1 alinea. Je moet even gewend raken aan de lay-out van de kaarten en een aantal symbolen en je kan direct aan de slag.

 

Wat ik een enorm leuk element aan het spel vind is dat het lekker snel wegspeelt, waarbij je echter ook kan verliezen wanneer je tactisch erg goed speelt. Het kan zijn dat je een bepaalde bonus najaagt en daarvoor je beste spelers inzet om die bonus te behalen. Toch kan het dan zijn dat een valsspeel token je dag verpest omdat het fluitje verschijnt waardoor je speler het veld moet verlaten. Dit zijn ergernissen die je in het daadwerkelijke football en gewoon voetbal natuurlijk ook wel eens tegenkomt. Voor hetzelfde geld kan het dus ook zo zijn dat je een hele zwakke speler tegen een sterke vijand hebt gezet, maar dat je valsspeel token een +3 punten oplevert waardoor je toch nog wint! Het spel kan dus alle kanten opgaan en omdat het spel vrij vlot wegspeelt, laat het je achter met een beetje, maar niet teveel frustratie.  Het kan dus zijn dat het gewoon je dag niet is.

 

Alle kaarten zijn prachtig vormgegeven. De kwaliteit is goed en de afbeeldingen zijn werkelijk fantastisch te noemen. Het hele spel ademt ook een football wedstrijd met tackles, overtredingen en spelers die staan met de bal of die zijn gevallen en daarbij de bal hebben losgelaten. Het gaat niet om de punten, maar om de fans en de fans willen bloed zien! Alle teams horen bij een specifieke divisie en samen met de twee beschikbare uitbreidingen zijn er meer dan genoeg teams om mee te spelen, waardoor er ruim voldoende uitdaging en diversiteit in het spel zit. Ik vind Blood Bowl: team manager een leuk spel om in mijn collectie te hebben en zie het graag op tafel komen. Het is meer dan een tussendoortje, daar is het net iets te lang voor, maar voorafgaand aan een ander spel of vlak erna is een perfect moment om Blood Bowl: team manager te spelen!

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
bottom of page