top of page

Uitgever: 999 Games

Designer(s): Chislaine van den Bulk

Jaar: 2014

Spelers: 2 - 4

Speelduur: 20 min

Categorie: Set Collection

Reviewer: Sann Zevenbergen

Op het rustige platteland van Nederland was eens een boeren gezin dat 4 koppige zoons had. De jongens waren echte pestkoppen. Elke kans die ze kregen om elkaar een loer te draaien pakten ze aan. De vader en de moeder hadden het er maar druk mee. Toen de jongste zoon 18 werd overleden de ouders van het gezin. Omdat de zoons elkaar niet konden uitstaan werd de boerderij opgedeeld in vieren. De oudste zoon bleef in het ouderlijk huis wonen en de andere zoons bouwden ieder hun eigen boerderij op één van de overige 3 delen van het landgoed. De zoons werden nu geconfronteert met concurrentie van elkaar! Iedereen wilde zijn boerderij zo snel mogelijk vergroten en daarbij hun broers weg-concurreren zodat de boerderij weer hersteld zou worden naar zijn voormalige glorie. En daarbij kan natuurlijk maar 1 broer winnen. Ze doen er alles aan om elkaar dwars te zitten, extra mannetjes in de stal van de andere broers stoppen, een dolle hengst of gekke koe naar de andere boerderijen sturen. Zelfs een olifant op één van de boerderijen afsturen was voor de broers niet te gek! Tja, en dan krijg je.... bonje in de stal!

Doel van het spel:

Iedere speler probeert in dit spel zo snel mogelijk 5 stallen compleet te maken. Een complete stal bestaat uit 1 mannetjes dier en ten minste 1 vrouwtjes dier van hetzelfde soort. Het is een spel waarin de snelste speler het meest succesvol is.

 

Voorbereiding:

 • Iedere speler ontvangt 3 stallen en legt deze naast elkaar, voor zich neer op de tafel.

 • Alle kaarten met het 4 speler symbool worden uit het spel gehaald indien je met 2 of 3 spelers gaat spelen.

 • Schud de stapel kaarten en verdeel deze in gelijke stapels over de spelers

Spelverloop:

De spelers voeren continue de volgende stappen uit totdat de ronde afgelopen is:

 1. Kaarten omdraaien

 2. Kaarten pakken en spelen

 

Elke speler draait aan het begin van zijn/ haar beurt een kaart van zijn/ haar eigen stapel om. Dit wordt gedaan door de kaart van je af om te draaien. Op deze manier zien je medespelers de kaart eerder dan jij.

 

Vervolgens kijken de spelers naar de kaarten op de tafel. Wanneer hier een kaart bij zit die je wilt hebben, leg je zo snel mogelijk je hand op de kaart. De speler die als eerste zijn hand op de kaart heeft gelegd mag de kaart houden.

 

Hier horen een aantal opmerkingen bij:

 • De spelers spelen met 1 hand

 • Heb je de kaart aangeraakt, dan moet je deze pakken

 • De langzaamste speler moet de laatst overgebleven kaart pakken

 • Indien een kaart gespeeld kan worden, moet dat ook worden gedaan. Kan de kaart niet gespeeld worden, dan verdwijnt deze uit het spel.

 • De volgorde van de kaarten is altijd van laag naar hoog.

De stal:

 • Een complete stal bevat 1 mannetjesdier en ten minste 1 vrouwtjesdier van hetzelfde soort.

 • Indien er een nieuwe stal benut moet worden (omdat je 2 verschillende diersoorten hebt), dan moet deze stal eerst een mannetjesdier huizen. Er mogen natuurlijk wel meerdere stallen met dezelfde diersoorten zijn.

 

Speciale kaarten:

 • Olifanten: wanneer een speler de olifant pakt moet hij deze bij een tegenstander in de stal leggen (is er geen lege stal, dan verdwijnt deze uit het spel). De stal met een olifant is vol, maar niet compleet.

 • Gekke koeien: de speler moet de gekke koe in de koeienstal van een tegenspeler leggen of plaatst deze in zijn eigen koeienstal met bonje. Zijn er geen koeienstallen in het spel of wil de speler de gekke koe niet in zijn/ haar eigen stal zetten, dan verdwijnt de gekke koe kaart uit het spel. De koe besmet alle dieren en deze worden vervolgens verwijderd uit het spel.

 • Dolle hengsten: hiervoor geldt hetzelfde als voor de gekke koeien, echter betreft het nu een paardenstal en trapt het paard de staldeuren kapot.

 • Transportwagens: de speler mag hiermee een dier naar keuze (uit eigen stal of die van een andere speler) naar een andere stal verplaatsen of uit het spel verwijderen. Echter, de basisregels voor stallen blijft van kracht.

 

De getallen boven de speciale kaarten geven aan in welke volgorde (van laag naar hoog) deze worden afgehandeld.

 

Einde van een ronde:

De ronde is afgelopen wanneer één of meer spelers roepen dat hun stallen compleet zijn of wanneer alle kaarten van de afgedekte stapels gespeeld zijn. 

 

Indien meerdere spelers roepen dat hun stallen compleet zijn, dan wint de speler met de meeste punten. De punten van de dieren staan aangegeven in het regelboekje.

Wanneer een stal 2 of meer mannetjesdieren bevat, ontstaat er bonje in de stal.

 

De winnaar aan het einde van een ronde verdiend een nieuwe stal. Zijn er meer winnaars, dan krijgen alle winnaars een stal.

 

Einde van het spel:

De speler die als eerste 5 stallen heeft gevuld en de ronde wint, is de winnaar van bonje in de Stal!

Conclusie:

Bonje in de stal is een spel wat lekker snel gespeeld kan worden. Het ligt in mum van tijd op de tafel en de regels zijn al snel voor iedereen duidelijk. Het is wel aan te raden om mensen van tevoren even te vertellen welke dieren het meeste scoren, aangezien dit de winnaar kan bepalen aan het einde van de ronde. Je moet goed opletten en snel reageren wil je succesvol zijn in dit spel. Het is ook aan te raden om niet te hard op de kaarten te slaan, aangezien een hand van een andere speler hier onder kan zitten.

 

Om toch een beetje diepgang aan het spel te geven, zonder de complexiteit van het spel echt te verhogen heeft de maker van dit spel gekozen om een aantal speciale kaarten toe te voegen aan het spel. De gekke koeien, olifanten en dolle hengsten zijn dan ook erg leuke toevoegingen aan het spel. Wat ik ook erg leuk vind zijn de transportwagens. Daarmee kun je je eigen dieren naar welke stal dan ook verplaatsen (ook die van je tegenstanders), maar daarmee kun je ook een dier uit de stal van je tegenstander ophalen om vervolgens bij jezelf neer te zetten, of uit het spel te verwijderen!

 

De grafische vormgeving is leuk gedaan. Er is gekozen voor een tekenstijl die duidelijk is en met name kinderen zal aantrekken tot het spel. Niet oogverblindend, maar wel leuk. Het spel is ook goed met kinderen te spelen, maar ik zou dan wel adviseren om er wat meer tijd voor te nemen. Bovendien kan het spel erg gemeen zijn en daar moeten je medespelertjes wel tegen kunnen.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
bottom of page