top of page

Uitgever: 999 Games

Designer(s): Uwe Rosenberg

Jaar: 2012

Spelers: 2 - 5

Speelduur: 45 min

Categorie: Dice rolling

In opvolging van het bekende spel Boonanza van Uwe Rosenberg is er nu ook een dobbelspel van Boonanza uitgegeven door 999 Games. We willen de diverse boontjes planten en wanneer we genoeg bonen geplant hebben, kunnen we ze verkopen op de markt. Een simpel maar erg leuk spelletje om overal mee naartoe te nemen!

03 Augustus 2016

Sann Zevenbergen

Voorbereiding:

Het bonenveld wordt op tafel gelegd en de oogstkaarten worden geschud. Elke speler krijgt twee kaarten en legt deze open voor zich neer. De rest komt als stapel naast het bonenveld te liggen.

 

Spelverloop:

De actieve speler werpt alle zeven dobbelstenen tegelijk. Daarna mag hij/ zij zo vaak opnieuw dobbelen als hij/ zij wil, maar moet er ten minste één dobbelsteen op het bonenveld komen te liggen. Deze dobbelstenen mogen niet meer opnieuw gedobbeld worden.

 

Op de oogstkaarten staan orders afgebeeld. Om een order te vervullen, moeten de bonen worden gegooid die op de order staan. We werken daarbij van onder naar boven, waardoor het kan zijn dat je met dezelfde dobbelstenen meerdere orders kan vervullen. Er zijn diverse speciale orders mogelijk:

  • twee van een soort of twee van een andere soort bonensymbolen ( / )

  • Aantal verschillende soorten symbolen

  • Een aantal symbolen naar keuze (bijv. drie van een willekeurig symbool)

  • Het ene symbool op de dobbelsteen of het andere symbool telt (tweekleurig)

  • Een vast aantal dobbelstenen van één of van meerdere kleur(en)

  • Een vast aantal exemplaren van twee of drie soorten bonen (grijstinten)

Zodra een speler zijn/ haar laatste dobbelsteen op het bonenveld heeft gelegd of dit niet meer wil doen, dan mag er een order worden vervuld. Het kan dus zijn dat er met dezelfde dobbelstenen meerdere orders worden vervuld. Wanneer er voldoende orders zijn vervuld kunnen er munten worden verdiend afhankelijk van het aantal orders dat er op een oogstkaart worden vervuld voordat deze ingeleverd wordt en een nieuwe oogstkaart wordt gepakt.

 

De andere spelers mogen tijdens jouw worp ook meedoen en orders vervullen. Echter, voor hen tellen de dobbelstenen op het bonenveld niet. Wanneer zij hierdoor een oogstkaart kunnen vervullen mogen zij dit doen.

 

Zodra de oogstkaart omgedraaid wordt heb je al één munt, afhankelijk van wanneer je de oogstkaart inwisselt, en minimaal 3 orders hebt vervult, komen er nog maximaal drie punten bij. Daarna krijg je een nieuwe kaart van de stapel.

 

Einde van het spel:

De speler die als eerste 13 munten heeft is de winnaar van het spel.

Conclusie:

Boonanza het dobbelspel is een spel dat lekker vlot speelt waarbij je wat geluk en lef nodig hebt om te winnen. Geluk omdat het afhankelijk is van de dobbelstenen die je werpt en lef omdat jij bepaalt hoever je door wilt gaan met de oogstkaarten. De oogstkaart is 4 munten waard wanneer deze in zijn geheel vervuld is, maar je kan natuurlijk altijd de oogstkaart inleveren voor minder munten en weer beginnen met een nieuwe oogstkaart.

 

Leuk extra element is het gebruik van twee kleuren dobbelstenen. De beide kleuren hebben hun eigen symbolen waardoor het soms handig is wanneer je de geelwitte in het bonenveld legt waardoor de kans op het gooien van het andere symbool (die meer voorkomt op de witte dobbelsteen) groter wordt. Dit geeft het spel net even dat extra element wat het naar mijn mening gewoon een leuk, snel tussendoortje maakt. Wat ik eveneens leuk vind is dat de andere spelers ook meedoen tijdens de beurt van de actieve speler. Hierdoor ben je ook aan het opletten tijdens de beurt van een ander en zal je je niet vervelen. Het is makkelijk mee te nemen, heeft leuke, grappige figuurtjes (bonen) op de dobbelstenen en is een perfect spelletje om mee te nemen op vakantie om op de warme avonden voor de tent of caravan te spelen!

bottom of page