top of page

Uitgever: 999 Games

Designer(s): Klaus Jürgen Wrede

Jaar: 2016

Spelers: 2 - 5

Speelduur: 35 min

Categorie: Tile Placement, Racing

Een stel wetenschappers staan aan het begin van een groot onderzoek. Zij gaan de Amazone in Zuid-Amerika verkennen en de wetenschapper die de meeste nieuwe ontdekkingen doet zal een prijs winnen voor "wetenschapper van het jaar" door de National Geographic Channel. Er staat dus veel op het spel. Het startsein is gegeven en de wetenschappers spoeden zich naar hun boten en beginnen de Amazone af te varen. Overal om zich heen zien zij de kaaimannen, vlinders, vogels en piranha's. Maar er moeten ook kampen worden opgezet vanuit waar de dag kan beginnen. Bovendien moet er rekening gehouden worden met de verschillende stammen uit dit gebied. Hoe meer stammen je steunen, hoe makkelijker je zoektocht wordt. Wie weet kunnen zij je wel naar een geheime plek brengen waar nog geen westerling ooit is geweest? We kijken naar het spel Carcassonne Amazone van de "Around the World" series van Carcassonne, de nieuwste versie van dit spel. Is het de moeite waard?

21 februari 2017

Sann Zevenbergen

Ik heb reeds een review gemaakt van Carcassonne, de standaard editie. Voor de regels kun je hier verder terecht. Waar het in deze review om gaat is het verschil tussen deze versie en de standaard "klassieke" versie. Wat direct opvalt zijn de kleuren. De tegels ogen allemaal wat kleurrijker en zijn volledig in het thema (dus ook de achterzijde).

 

Verder zien we dat er boten in het spel zijn, welke allemaal beginnen op het eerste vakje van de starttegel, welke 2x4 vakjes groot is. Elke speler krijgt daarbij nog twee kampementen en vijf meeples, waarvan er een op het scorebord komt te liggen. Effectief hou je dus maar vier meeples over.

Spelverloop:

Nog steeds moeten de spelers een tegel pakken, hier een meeple op zetten of een kampement plaatsen. Een kampement kan hierbij beschouwd worden als een boerderij in het origineel. Echter, een speler kan ook zijn boot een plek vooruit zetten wanneer hij/ zij bovenstaande niet wilt/ kan doen.

 

Voor de tegels zien we nu amazone-gebied, zijrivieren en dorpen. Dit is eigenlijk hetzelfde als de weilanden, de wegen en de dorpen zoals in het origineel. Er zijn hier een paar kleine verschillen. De tegels mogen namelijk niet aangelegd worden aan het uiteinde van de amazone aangezien speciale tegels de amazone vanaf daar kunnen uitbreiden. Op de zijrivieren zien we soms bootsymbolen staan. Wanneer spelers deze tegel aanleggen mogen zij direct hun boot 1 vakje verplaatsen. Nog steeds gelden de regels voor het plaatsen van een tegel waarbij de tegel dus wel moet passen bij de bestaande tegel (d.w.z. Dorp bij dorp, rivier bij rivier etc.).

Wanneer een rivier gesloten is worden de punten opgeteld. Soms zien we een fruitsymbool op een tegel staan, deze levert per fruitsymbool 1 extra punt op. Wanneer een dorp afgebouwd wordt levert elke tegel 2 punten op. Een kampement scoort, net als boerderijen, pas aan het einde. Let hierbij op dieren, hoe meer dieren, des te beter je score!

 

Nieuw in dit spel zijn Amazone-tegels. Op deze tegels zie je kaaimannen en piranha's. Wanneer deze tegel wordt aangelegd kijken we naar de positie van de boten. De boot die voorop ligt krijgt evenveel punten als er kaaimannen en piranha's op de tegel staan afgebeeld. De boot/ boten die als tweede staan, krijgen het aantal punten van de piranha's. De speler(s) die geen punten krijgen mogen nu met hun boot 1 plek vooruit op het amazone-spoor.

Einde van het spel:

Aan het einde van het spel blijft er, net zoals in Carcassonne, een eindtelling over. Alle onafgebouwde rivieren en dorpen leveren nog punten op en de kampementen leveren punten op voor elk dier in hun oerwoud. Een oerwoud wordt gescheiden door dorpen en rivieren, net zoals in Carcassonne. Tot slot krijgt de speler door hun ligging t.o.v. de andere spelers op de Amazone-rivier nog extra punten.

 

De speler met de meeste punten in totaal is de winnaar van Carcassonne Amazone!

Conclusie:

Carcassonne is in het algemeen een zeer geschikt spel voor families. De regels zijn eenvoudig en het ontstaan van een een mooi geheel op de tafel zorgt voor een leuke visuele presentatie. Inmiddels is het spel Carcassonne al jaren oud en zijn er veel uitbreidingen bij gekomen die het spel wat gecompliceerder en diepgaander maken. Bij Carcassonne Amazone gaat het spel weer wat meer terug naar het origineel met nu een Amazone-rivier erbij. Ondanks het extra element wordt het spel niet complexer, het biedt je enkel wat meer keuzes en voegt een race element toe aan het spel. Voor iedereen die het spel Carcassonne heeft gespeeld is deze nieuwe versie makkelijk onder de knie te krijgen. Wegen zijn rivieren geworden, dorpen zijn steden en boerderijen zijn kampementen. 

 

Je hebt in deze versie minder meeples en dus minder mogelijkheden om meeples te plaatsen, daarentegen is het spel daarmee wel overzichtelijker geworden. Je hebt er wel een rivier bij maar wat minder acties, waardoor de moeilijkheidsgraad van het spel vrijwel gelijk blijft. Een ander onderdeel wat nu veranderd is zit in de eindtelling van de kampementen. Dit blijft het lastigste onderdeel van Carcassonne om te scoren. Je kijkt nu enkel naar dieren in je oerwoud en door de grote rivier in het midden zijn de oerwouden doorgaans niet enorm groot.

 

Al met al kun je zeggen dat Carcassonne Amazone wellicht nog geschikter is voor families die af en toe een spel op tafel willen leggen. Het spel is op zichzelf staand en daarmee voor mij voldoende Carcassonne in de spellenkast. Het oogt allemaal vrolijk en het thema is leuk gevonden en zit ook goed in het spel verwerkt. Zeker een aanrader.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
bottom of page