top of page

Uitgever: White Goblin Games

Designer(s): Vlaada Chvátil

Jaar: 2015

Spelers: 2 - 8

Speelduur: 15 min

Categorie: Deduction, party game, word game, spies

Reviewer: Sann Zevenbergen

In Codenames zijn we spionnen. De één is de meesterspion en de ander is de agent in het veld. Samen zorg je ervoor dat alle hints worden opgelost zonder dat je de terrorist laat winnen.

 

Aan het begin van het spel worden de woordkaarten neergelegd op de tafel. 5 rijen breed en 5 rijen lang. Elke meesterspion krijgt een stapel met 8 blauwe of 8 rode spionkaarten. Omdat de beginspeler een voordeel heeft krijgt hij 1 extra spionkaart (te herkennen aan een blauwe spion met een rode zonnebril en andersom). De stapel met onschuldige getuigen en de terrorist worden eveneens klaargelegd.

 

De meesterspionnen zitten samen aan de ene kant van de tafel en de veldagenten zitten aan de andere kant. De meesterspionnen kiezen een sleutelkaart. Deze heeft eveneens een raster van 5 bij 5 met rode en blauwe vlakken erop en tevens zie je aan de randen blauwe of rode "lampjes". Dit geeft aan wie de eerste speler is.

 

De rode vlakken geven de woorden aan die de rode veldagent moet raden en de blauwe vakken de woorden die de blauwe veldagent moet raden. De beige vakken zijn de getuigen en de zwarte kruis is de terrorist.

Om de beurten geven de meesterspionnen een hint dat bestaat uit 1 woord, gerelateerd is aan één van de woorden die de veldspion moet raden. Oftwel de rode meesterspion kijkt naar zijn kaart en zoekt de rode vlakken. Vervolgens kijkt hij op de tafel naar de woorden die daar bij horen. Hij/ zij probeert een woord te vinden dat bij 1 of meer van de woorden op tafel hoort, zodat de veldagent deze vervolgens kan raden. Daarnaast geeft hij aan hoeveel woorden op de tafel gerelateerd kunnen worden aan de hint.

 

Bijvoorbeeld: een aantal woorden die in de rode vlakken liggen zijn blauw, rivier, kraan.

De meesterspion geeft als hint "Water, 3". Oftwel de hint is water (blauwe kleur, rivier van water, water uit de kraan) en er zijn 3 woorden die aan de hint voldoen.

 

De veldagent begint nu 1 voor 1 te raden welke woorden horen bij de hint van de meesterspion. Voor elk goed antwoord wordt een blauwe of rode spionkaart op het woord gelegd om aan te geven dat het een correct antwoord was. Is er een verkeerd woord geraden dan houdt de beurt meteen op. Echter is het woord de positie van de terrorist dan heeft het team verloren. Is het de getuige, dan wordt de beige getuigenkaart erop gelegd. Maar is het de andere kleur dan heeft het andere team mooi een "gratis" opgelost woord èn zijn zij ook nog aan de beurt!

Komt de beurt later weer bij je terug, krijg je opnieuw een hint en een aantal woorden die daarbij horen. Wanneer je deze goed hebt, mag je ook proberen om de andere woorden te raden uit de vorige beurt.

 

Degene (of het team) die als eerste alle woorden heeft geraden, of wanneer de terrorist door het andere team is aangewezen, is/ zijn de winnaar(s).

 

Mocht je snel weer een spelletje willen spelen, dan draai je de kaarten om en ga je meteen door naar de volgende ronde!

Conclusie:

Wat een leuke partygame is Codenames. Je leert je teammaat snel kennen. Hoe denkt de ander, welke woorden koppelt hij aan jouw hint. Wijst hij niet per ongeluk het woord aan van het andere team, etc. Aan de andere kant ben je zelf enorm aan het zoeken naar de beste combinatie. Misschien past een hint van jou perfect bij 3 woorden, maar past hij ook bij een andere (die net van het andere team is). Neem je de gok of bedenkt je een ander woord...

 

Het spel wordt snel duidelijk en speelt dan ook makkelijk weg, maar is zeker bij momenten een enorme breinbreker. Leuk is dat je in teams speelt of 1 meesterspion met 2 veldagenten die het tegen elkaar opnemen. Met meer dan 4 heb ik nog nooit gespeeld, dus kan niet vertellen hoe dat speelt, maar het schijnt eveneens erg goed te spelen te zijn.

 

Ik verwacht dat iedereen onder de indruk zal zijn van dit leuke, kleine en niet al te dure spel.

De verwachtingen waren hoog, maar hier is zeker aan voldaan!

bottom of page