top of page

In het bordspel Cyclades spelen 2 tot 5 spelers over de controle van de eilandengroep Cyclades in de Middellandse zee. Iedere speler heeft de controle over 1 Grieks volk, vertegenwoordigd door 5 verschillende kleuren, waarbij elke kleur zijn eigen sculpturen heeft. Deze bestaan weer uit schepen en uit leger eenheden.

 

Het bord bestaat uit 2 delen met een voor en achterzijde. Hierdoor wordt de eilandengroep aangepast aan het aantal spelers. Naast het hoofdbord bevind zich nog een bord waar de mythische wezen-kaarten liggen en waar de Goden onder elkaar komen te liggen. De Goden in het spel zijn Zeus, Poseidon, Ares, Athene en Apollo, waarbij Apollo een vaste plek heeft onderaan het bord.

 

Verder zijn er nog een aantal miniaturen van Mythische wezens aanwezig, kaarten met Priesters en Geleerden, goudstukken en tokens met daarop Forten, Havens, Tempels, Bibliotheken en Metropolissen!

Hoe speelt het spel?

Het doel van het spel is 2 metropolissen op het bord krijgen.

Dit kan op 3 manieren:

  1. alle 4 de gebouwen kunnen ingeruild worden voor 1 metropool (waarbij de 4 gebouwen niet op hetzelfde eiland hoeven te liggen).

  2. 4 Geleerden kunnen ingeruild worden voor 1 metropool

  3. Je kunt een metropool van een tegenspeler veroveren!

 

Zodra een speler de 2e metropool in bezit heeft wordt de beurt uitgespeeld en de winnaar bekendgemaakt, of misschien toch niet?

 

Aan het begin van de beurt krijg je de inkomsten van je eilanden (je begint met een vast aantal, zie hiervoor het spelregel-boek), worden er 3 mythische wezens op het bord gelegd die je kan kopen en worden de Goden bordjes geschud en neergelegd op het bord met Apollo onderop.

Vervolgens wordt er geboden op de Goden. Je zet je pion neer bij het aantal goudstukken en bij de God die de acties geeft die je die beurt wilt gebruiken. Daarna biedt de volgende speler. Wanneer een speler je over-biedt, moet je direct je pion op een andere Goden-plaats zetten, waarbij je weer een andere speler kunt over-bieden. Je mag nooit meer bieden dan je aan geld hebt. Het geld dat je hebt ligt achter een scherm zodat anderen niet kunnen zien wat jij aan geld hebt. Wanneer de biedingen ten einde zijn begint de actie fase.

 

De actiefase begint bij de speler die geboden heeft op de God die bovenaan ligt. Hij of zij ontvangt de bijbehorende actie of eenheid, en kan indien gewenst extra acties/ eenheden bijkopen . Eenheden mogen worden ingezet en aanvallen mogen plaatsvinden. De schepen kunnen elkaar aanvallen en kunnen gebruikt worden als een zee-brug voor troepen om een ander eiland te bereiken. Mythische wezens mogen worden aangekocht en voeren de bijbehorende actie in dezelfde beurt uit. De bieding-pion gast vervolgens naar de onderste positie om aan te geven dat de speler de volgende beurt als laatste begint aan de biedingen.

 

Aanvallen werkt vrij eenvoudig. Iedere speler gooit 1 dobbelsteen, hij telt daarbij het aantal units op waarmee hij aanvalt en de verdedigende speler doet dit ook. Indien de verdedigende speler een Ford of Haven heeft telt hij of zij ook 1 op bij de score. De hoogste score wint en de verliezende speler haalt een eenheid van het bord. Elke speler mag zich nu terugtrekken naar een aanliggend veld of nogmaals aanvallen totdat er geen legers meer zijn.

Indien er geen eenheden meer op het bord zijn na een aanval, blijft het eiland in bezit van de verdedigende speler, aangegeven met een token in de kleur van het leger.

 

Breid je imperium uit, maak de benodigde gebouwen ga machtige veldslagen aan en laat je bijstaan door Mythische wezens als Pegasus, de Minotaur, de Cyclops etc. Kom in de gunst van de Griekse Goden en wordt winnaar van Cyclades!

 

Conclusie:

Cyclades is een combinatie van tactiek, bieden en vechten dat mekaar in goede evenwicht houdt. Het ziet er prachtig uit qua miniaturen en artwork. Een spel is in ongeveer 1,5 tot 2 uur te spelen afhankelijk van het aantal spelers en is daarom prima te spelen met de volle aandacht erbij. Inmiddels zijn er al 2 uitbreidingen te koop, namelijk Hades en Titans, en ik kijk erg uit naar met name de laatste!

Uitgever: Matagot Games, Asmodee

Designer(s): Bruno Cathala, Ludovic Maublanc

Jaar: 2009

Spelers: 2 - 5

Speelduur: 90 min.

Categorie: Area Control, Auction/ Bidding, Card Drafting, Area Movement

Reviewer: Sann Zevenbergen

bottom of page