top of page
Legendary Metal Coins

Veel spellen maken gebruik van geld, veelal in de vorm van munten. Vrjiwel iedereen kan ten minste 1 spel opnoemen waarin munten een rol spelen. Deze munten zijn bijna altijd van cardboard (stevig karton) gemaakt. Hetzelfde materiaal als de tokens en spelersborden.

Wanneer ik denk aan munten dan denk ik snel aan het geld zoals ik deze (op de betere dagen) ook in mijn portemonnee aantref. Munten van metaal met een bijbehorend gewicht. Munten met reliëf dat ik daadwerkelijk voel in mijn handen. De tokens missen dit allemaal. Ze zijn licht, vlak en glad.

Een alternatief zijn plastic muntjes. Deze hebben reliëf en komen in meerdere kleuren, maar ook hier mis je dan het gewicht en de kleuren zijn vaak eentonig en saai. 

Dat hebben de mensen achter Drawlab Entertainment waarschijnlijk ook gedacht en daarom bedachten zij de Legendary Metal Coin series. Tijdens hun eerste kickstarter (crowdfunding projecten) bedachten zij diverse munten voor diverse thema's.

De eerste kickstarter heb ik gemist, maar het afgelopen jaar kwamen ze met een seizoen 2, waarbij alle munten van seizoen 1 + een aantal nieuwe munten gekocht konden worden. Inmiddels bijna een jaar later (waarschijnlijk als één van de laatsten i.v.m. productietekorten) vielen de munten bij mij op de deurmat.

De grootste verbetering van seizoen 2 waren de "Unit Coins". Deze munten hadden nu een waarde en hadden een standaard lay-out voor gebruik in meerdere spellen. Er was gekozen voor 1, 3 en 5, respectievelijk brons, zilver en goud.

De overige munten variëren van piraten, orcs, middeleeuws, Arabisch, Aziatisch etc. Neem eens een kijkje op de website van Drawlab voor de gehele collectie. Mijn keuze was gevallen op de Unit Coins en de Middeleeuwen variant (zonder waarden).

Wat het eerste opvalt is het gewicht van de munten. De munten zijn lekker groot en vrij dik. Ze voelen als stevige munten die wel tegen een stootje kunnen. De middeleeuwse munten zijn allemaal even groot en komen overeen met de grootte van een ouderwetse Nederlandse Rijksdaalder (Ik had er nog één liggen). Dit betekent dat ze dus groter zijn dan een 2 euro muntstuk!

De middeleeuwse munten kennen 2 zijden, waarbij elke kleur zijn eigen afbeeldingen heeft. De afbeeldingen zien er goed uit en geven de munt een echt middeleeuws karakter. De kleuren van de diverse metalen zijn duidelijk te onderscheiden en de donkere achtergrond geven de munt een nog betere kijk op de afbeeldingen. Het reliëf is duidelijk aanwezig. Nadeel voor mensen die kleurenblind zijn is dat deze munten (buiten de afbeelding op de munt) moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn, omdat ze allemaal even groot zijn. In dat geval kost het iets meer tijd om de juiste munt te pakken.

Dit probleem wordt opgelost in de unit set. De cijfers zijn duidelijk van elkaar te onderscheiden, de munten hebben diverse formaten en het gebruik van thema-loze afbeeldingen maken dat deze munten in elk spel te gebruiken zijn. Dit zullen hoogstwaarschijnlijk de meest succesvolle munten uit de "Legendary Coins" serie worden. 

De munten kwamen in prachtige "velvet" zakken die de munten makkelijk kunnen dragen. Het voelt echt aan als een zakje met geld, zoals je wel vaker ziet in films en series. 

De munten zijn prachtig afgewerkt, voelen stevig en zwaar aan en zijn voor meerdere spellen te gebruiken. Het gekletter van de munten tijdens het spelen en de visuele pracht hiervan maken de munten van Drawlab een ware aanwinst voor je collectie.

Natuurlijk is er ook een nadeel en dit is de prijs. Een set munten is €24,00 en waarschijnlijk wil je minstens 2 sets hebben voor een goede totale hoeveelheid. Tel hier je verzendkosten bij op en onderaan de streep zijn deze munten dus best een investering.

Zoals gezegd zijn de unit munten in vele bordspellen te gebruiken, dus hebben naar mijn mening de beste waarde voor je geld. Bekijk de foto's en beoordeel zelf.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
bottom of page