top of page

Uitgever: Chronicle Games

Designer(s): Klemens Kalicki

Jaar: 2016

Spelers: 2 - 4

Speelduur: 20 - 40 min

Leeftijd: 7+

Categorie: Card Drafting, Memory, Pattern Building, Set Collection

Kijk nu eens naar dat schattige meisje. Haar ouders hebben net het droomhuis gevonden waar zij al jaren naar op zoek waren. En wat zijn ze gelukkig! Iedereen heeft er wel eens van gedroomd; het perfecte huis. Voor iedereen is dat natuurlijk weer anders. De één houdt van grote kamers, de ander heeft graag een huis vol met spullen en weer een ander wil op elke verdieping een grote badkamer met jacuzzi.

Chronicle Games is een nieuwe uitgever in de Nederlandse markt en hun eerste titel is "Droomhuis", een spel geschikt voor families en door de Nederlandse vertaling zeer geschikt voor heel spel liefhebbend Nederland of Vlamingen. En zeg nu zelf, wanneer je deze doos in een winkel ziet liggen wordt je toch op zijn minst nieuwsgierig? Laten we samen gaan kijken naar hoe dit spel wordt gespeeld en wat mijn conclusie voor dit spel is...

27 April 2017

Sann Zevenbergen

Voorbereiding:

Elke speler krijgt aan het begin van het spel een huisbord met lege vlakken waar later de kaarten op geplaatst kunnen worden. Daarbij krijgt elke speler een overzichtskaart waarop staat hoe extra bonuspunten gescoord kunnen worden aan het einde van het spel.

Dan komt het bord op de tafel te liggen met daarop twee stapels met kaarten. Een stapel met verbouwingskaarten en een stapel met kamerkaarten. Je ziet dat er in het eerste vakje een huisje staat getekend. Dit is het symbool voor de startspeler. Hier komt het startspeler-huis op te liggen (en dus geen kaart).

De jongste speler mag beginnen!

Spelverloop:

Het spel wordt gespeeld over 12 ronden. Dat is evenveel ronden als er kamers geplaatst kunnen worden in het huis.

 

Beginnend bij de startspeler en daarna met de klok mee kiest een speler een kolom van het bord, bestaande uit een verbouwingskaart en een kamerkaart, waarna de volgende speler het- zelfde doet. Wanneer alle spelers aan de beurt zijn geweest worden:

  • de kamerkaarten op het huisbord geplaatst, en

  • wordt de verbouwingskaart direct ingezet of bewaard voor het einde van het spel om extra acties uit te voeren, en

  • worden dak-kaarten omgedraaid neergelegd op de plek naast de garage.

Plaatsen van kamers:

Er zijn een aantal regels voor het plaatsen van kamers.

  1. Kamers mogen alleen geplaatst worden indien er een ondergrond is. De eerste drie kamers op de eerste rij kunnen dus altijd geplaatst worden, maar voor de twee kamers ernaast moet er eerst een garage/ kelder gebouwd worden. Ook voor de tweede verdieping geldt dat er eerst een kamer eronder geplaatst moet worden.

  2. Op de kaarten zie je symbolen voor 1,2 of 3 kaarten staan met een waarde erop. Dit geeft aan dat hoe meer van deze kaarten je naast elkaar plaatst, des met meer punten je scoort.

  3. Kun/ wil je nu geen specifieke kamer plaatsen? Dan kun je de kaart omdraaien naar de "lege kamer" zijde en plaats je deze op je huisbord. Dit geeft geen punten, maar je kunt wel weer een andere kamer weer hierboven plaatsen.

Verbouwingskaarten:

Deze kaarten bestaan uit:

  • gereedschappen die speciale acties mogelijk maken,

  • klusserskaarten die extra acties geven aan het einde van het spel,

  • Inrichtingskaarten die extra inrichting toevoegen aan bestaande ruimtes en daarmee extra punten scoren, en

  • dakkaarten. Deze kaarten scoren pas wanneer je er minimaal 4 hebt en scoren extra als ze allemaal dezelfde kleur hebben. Deze kaarten leg je af waarna je nog wel mag tellen hoeveel kaarten je hebt, maar niet mag kijken naar welke kleuren je hebt.

Einde van het spel:

Wanneer alle kaarten via het spelbord langsgekomen zijn is het spel ten einde. Nu wordt er gekeken naar de speler die de hoogste puntenscore heeft gehaald. Dit wordt gedaan door de punten van de kamers op te tellen + inrichting + functionaliteit + het dak. De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel. Is het gelijkspel? Dan kent dit spel wel een heel erg leuke manier om alsnog de winnaar te bepalen...

Conclusie:

Droomhuis is een erg leuk en vermakelijk spel, geschikt voor families. Zoals gezegd trekt de grafische vormgeving je aandacht snel naar het spel. Daarom denk ik ook dat dit spel, buiten de gespecialiseerde bordspel winkels, ook erg geschikt zal zijn voor winkels als de Bart Smit of Intertoys. Vanaf jonge leeftijd zullen mensen veel plezier beleven aan dit spel dat voor vele mensen een nieuwe manier van spelen zal introduceren, zonder lange regelboeken en gecompliceerde regels. 

De regels van het spel zijn namelijk eenvoudig, maar tegelijkertijd wel interessant. Er zit wat draften (kaarten kiezen) in, strategisch plaatsen van kaarten, een beetje pesten en zelfs een memory element door de daken.

 

Het pesten komt met name tot zijn recht bij een tweespeler spel. In het spel verdwijnen namelijk alle niet gekozen kolommen naar de aflegstapel, maar bij een tweespeler variant mag de startspeler eerst een kolom verwijderen voordat hij/ zij een kolom kiest. De kolom die verwijderd wordt is natuurlijk een kolom die je tegenspeler erg graag wilt hebben. Bij meer spelers kan hetzelfde gebeuren, maar dan omdat andere spelers toevallig dezelfde kolom op het oog hebben. Daardoor voelt het voor twee spelers wel anders omdat je nu ook erg goed kijkt naar wat de andere speler heeft liggen. Dit maakt dat startspeler zijn zowel in het twee- als in het drie-, of vierspelerspel zeer belangrijk is. Als compensatie hiervoor krijg je, wanneer je de kolom kiest met het startspeler stuk, geen verbouwingskaarten, enkel een kamerkaart. Wanneer niemand deze kolom kiest blijft de huidige speler startspeler.

Ik kan eigenlijk iedereen, die in een familiesfeer bordspellen (wilt) spelen, droomhuis zeker aanraden. Ook voor een avondje wat lichtere spellen spelen, of zelfs als spel tussendoor is droomhuis een goede keus. Het ziet er goed uit, is mooi getekend, goed geproduceerd (inlay in de doos) en heeft geen ingewikkelde regels. Kortom, voor de nieuwe uitgever Chronicle games een schot in de roos. Ik ben nu al benieuwd naar de volgende titels van deze uitgever.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom

Voor meer informatie, check: www.droomhuis-bordspel.nl

bottom of page