top of page

Uitgever: Fantasy Flight Games

Designer(s): Nikki Valens

Jaar: 2014

Spelers: 1 - 8

Speelduur: 180 min

Categorie: Coöperative, dice rolling, point tot point movement, variable player powers, Card Drafting, Time Track

Reviewer: Sann Zevenbergen

De "Ancient Ones" struinen nog steeds over de wereld. Zelfs op plaatsen waar de weersomstandigheden minder gunstig zijn. Geruchten verspreiden zich over de wereld dat een enorm monster rondloopt in het Arctische gebied. Het onderzoekstation wordt al enkele maanden geteisterd door schades en waarnemingen van een enorme witte verschijning. Zal Yeti dan toch bestaan? 

 

Mensen staan op aarde steeds meer onder druk van de vele sektes en monsterverschijningen. Gelukkig zijn er ook steeds meer mensen die zich aansluiten bij een groep dappere strijders. We moeten ons verzamelen om het op te nemen tegen deze kwade machten voordat het te laat is. En nu moeten we ook nog rekening houden met een Arctisch Monster.

 

In Eldritch Horror: Mountains of Madness gaan de onderzoekers op een Miskatonic Expeditie naar Antarctica. Het spel bevat nieuwe onderzoekers, nieuwe monsters, nieuwe encounters en een nieuw bord. Maar het is niet enkel meer van wat er al was, Eldritch Horror: Mountains of Madness brengt ook een aantal nieuwe elementen met zich mee.

Alle kaarten die al in het basisspel zaten schud je door de basisstapel heen. Je kunt de kaarten herkennen aan logo's onderin, zodat je ze weer makkelijk kunt scheiden. Nieuwe elementen uit de uitbreiding zijn:

  • Ronde overzichtskaarten (was al handig geweest in het basisspel).

  • Prelude kaart. Deze wordt aan het begin van het spel getrokken en maakt hiermee elk spel een unieke ervaring.

  • Het Antarctica bord. Nieuwe locaties en kaarten.

  • De avonturenkaarten.

  • De Focus tokens.

  • Unieke asset kaarten.

 

We gaan ze even één voor één af. 

De prelude kaarten veranderen de setup en worden dan ook, tenzij anders aangegeven, direct gespeeld.

 

Het extra zij-bord. Om bij de Miskatonic outpost op het zij-bord te komen, kan een speler van Antarctica naar de Miskatonic outpost komen via een lokale weg. Dit mag de onderzoeker één keer in een beurt doen en kost geen actie. De andere manier om hier te komen is via de aquire assets actie. Voor 2 successen mag je naar de Miskatonic outpost.

 

Het zijbord heeft speciale encounters voor zowel locaties als voor aanwijzingen.

 

Avonturen. De avonturenkaarten geven de expedities weer die de onderzoekers doen op Antarctica. De avonturen vinden plaats over 3 stages. De kaarten geven extra bonussen in het spel.

 

De focus tokens zijn nieuwe tokens in het spel doe je in staat stelt om een dobbelsteen opnieuw te mogen werpen tijdens tests. Je mag 2 focus tokens in je bezit hebben tijdens elke beurt.

 

Tot slot zien we unieke assets. Deze kaarten hebben een effect op de achterzijde staan die je pas ontdekt wanneer je de kaart speelt.

Verder worden nu eerst de "epic" monsters aangevallen voordat de gewone monsters worden aangevallen, heb je monsters die resistent zijn voor magie en monsters die ervoor zorgen dat je je dobbelstenen niet opnieuw mag werpen en dan heb je nog de mysteries. De mysteries geven soms "epic" monsters die je moet verslaan. Voor elke token op de mysterie kaart, wordt het epische monster steeds zwakker. 

Conclusie:

Eldritch Horror behoort nog steeds tot één van mijn favoriete spellen, lees hiervoor mijn review van Eldritch Horror. Na een aantal spelletjes van Eldritch Horror begon ik te merken dat een aantal kaarten en teksten bekend voorkwamen. Het was dus tijd voor vernieuwing. De kleine uitbreidingen geven met name meer kaarten en nieuwe monsters. Dat is prima natuurlijk, maar gelukkig had Eldritch Horror: Mountains of Madness iets meer dan enkel aanvullende kaarten.

 

De beurtvolgorde kaartjes hadden van mij in het basisspel mogen zitten, maar ik ben blij dat deze er nu in zitten. De focus tokens vind ik een fantastische aanvulling op het spel. Je had soms beurten waarbij je niet veel kon en dus maar assets ging kopen. Nu kun je deze zeer nuttige tokens kopen, die meerdere malen hebben geholpen om bepaalde doelen te behalen.

 

Het extra bord wordt vrij makkelijk geïntegreerd in het spel en is zeker niet altijd nodig. Het geeft een extra uitdaging en de verhalen en avonturen zijn erg leuke toevoegingen aan het spel.

 

Mocht je Eldritch Horror, net als ik, een interessant spel vinden en ben je toe aan "meer", dan zou ik zeker deze uitbreiding als eerste aanraden. Het compliceert het spel niet, maar voegt genoeg toe om weer opnieuw veel plezier te beleven aan dit fantastische spel.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
bottom of page