top of page

Uitgever: Mayfair Games

Designer(s): Andrew Bond

Jaar: 2015

Spelers: 2 - 6

Speelduur: 60 - 150 min

Categorie: Auction/ Bidding, Worker Placement, Tile Placement, Set Collection

Op het plein staat een jongeman met een aantal kranten in zijn hand. Extra Extra, Read all about it! schreeuwt hij zo hard als hij maar kan. Kranten zijn een enorm belangrijk medium om nieuws van overal ter wereld bij de gewone man te brengen. Hiervoor wordt er hard gewerkt op het kantoor van jouw kranten imperium. De directeur van het bedrijf gaat binnen een jaar met pensioen en aangezien hij kinderloos is gebleven en zijn vrouw al jaren geleden bij hem weg is gegaan, heeft hij besloten het bedrijf over te dragen aan de beste manager van het bedrijf. Elke manager is gespecialiseerd in een specifiek onderwerp. Om de krant te vullen maak je gebruik van diverse verslaggevers en interviewers die verspreid zitten over de grote steden in de wereld. Met behulp van advertenties en cartoons probeer je een zo interessant mogelijke krant te creëren, want de persoon die dit het beste doet is de opvolger van het succesvolle bedrijf. Ooit al eens willen weten hoe het werkt om aan het roer te staan van een grote krant? Speel het dan hier, in Extra! Extra! Read all about it!

06 Augustus 2016

Sann Zevenbergen

Opzetten van het spel:

Het speelbord bestaat uit drie delen die naast elkaar neergelegd dienen te worden. Dit is van links naar rechts: Sources, Operations en Editor’s Desk. Je ziet een rode pijl die aangeeft van waar naar waar het speelbord doorlopen moet worden. De Story en Column Tegels worden nu geschud en willekeurig op de posities neergelegd op het Editor’s Desk bord.

 

De kaarten worden geschud en op de juiste posities langs het bord neergelegd. Er zijn 2 posities voor kaarten: de “Newsdesk” en de “Newswire”. 

 

Je kiest nu een scenario die je wilt spelen. De scenario’s zijn eigenlijk een mechanisme om de lengte van het spel te bepalen. Dus welk deel van je spelersbord je gebruikt en dus hoeveel ruimte je moet vullen (meer ruimtes om te vullen duurt langer).

 

Elke speler krijgt nu een eigen spelersbord waar zijn/ haar krant op gevuld moet worden. Elk spelersbord heeft een eigen kleur en een eigen specialisatie. Pak nu 5 reporter meepels, plaats er twee op de 100 dollar zijde aan de linkerkant en plaats de overige drie op de beker rechts onderaan. De positie van de twee reporters geeft aan dat elke reporter $100,00 kost in elke beurt.

 

Pak nu een stringer kaart en een copy editor kaart van jouw specialisatie en pak van elke stapel kaarten nu twee kaarten per speler (dus 2 photo, 2 copy en 2 features kaarten). 

 

De speler die als laatste een echte krant heeft gelezen mag beginnen met het spel.

Speelverloop:

Het spel verloopt over een aantal ronden die verdeeld zijn in verschillende fasen:

 1. Refresh Newsdesk and Morgue

 2. Refresh Newswire

 3. Sell news cards (enkel in de eerste ronde)

 4. Collect Income/ Pay Salaries

 5. Play Stringers

 6. Place reporters

 7. Activate reporters

 8. End of Round

 

 1. Pak van elke stapel evenveel kaarten als er spelers zijn in het spel. Op deze kaarten staat aangegeven bij welke stad ze horen. Plaats ze nu onderaan bij het newsdesk en de correcte plaats.

 2. De drie kaarten van de newswire verschuiven nu van links naar rechts. Daarmee verwijderen ze alle overgebleven kaarten aan de rechterzijde (behalve bij ronde 1)

 3. Van de beginhand mag je in de eerste ronde kiezen om de kaarten te verkopen. Voor elke kaart ontvang je $100,00. Deze kaarten gaan nu terug in de stapel.

 4. elke speler ontvangt $400,00. Voor elke reporter betaal je $100,00 aan salaris.

 5. Stringer kaarten kunnen nu gebruikt worden om een willekeurige news kaart van welke stad dan ook te pakken van de newsdesk.

 6. Plaats nu de reporters op het speelbord totdat je geen reporters meer hebt, in dat geval pas je. Indien je al een headline of een column hebt in je krant kun je daar geen reporter meer plaatsen. De reporters plaats je op de oranje vierkanten op het speelbord. Het spel kent 3 soorten plaatsen. Groen omrand betekent dat er een onbeperkt aantal reporters mogen komen te liggen. Wit omrand betekent hetzelfde als groen omrand, alleen moet de actie direct worden gedaan (in plaats van in beurt 7). Blauw omrand betekent dat er maar één reporter mag staan.

 7. De reporters worden in nu in volgorde geactiveerd. Hiervoor volgen we de rode pijl aangegeven op het speelbord. Later meer.

 8. Einde van de ronde. Zolang er nog niet aan de eindconditie is voldaan, word er nu een nieuwe ronde gestart. tegels worden aangevuld en kaarten opnieuw geplaatst.

We gaan nu kijken naar de verschillende speelborden. Het spel begint bij Sources. Het eerste waar we langs komen is de newsdesk. Je kunt nu een reporter plaatsen op een stad en de gehele rij met kaarten pakken die hieronder liggen. Vervolgens komen we langs de “morgue”. Dit is een naam gegeven aan een plaats waar oude krantenknipsels komen te liggen. Afhankelijk van de positie van je reporter mag je hier twee of drie “cuttings” pakken. Twee cutting tezamen vormen nu één photo of één Copy kaart. Tot slot komen we langs de newswire. Afhankelijk van waar je staat mag je nu één newswire of Interview kaart wegleggen om vervolgens twee of drie kaarten vanuit de newswire opties te pakken.

 

Via de newswire wandelgangen komen we nu uit bij de Editor’s desk en in de “typesetting” ruimte.

Dit is de plak waar je moet zijn om je krantenartikelen om de draaien op je krant. Standaard staat er met een pijl aangegeven hoe het artikel in je krant moet komen te liggen. Wil je dit wijzigen dan moet je hier zijn.Vanuit daar komen we uit bij “Titles”. Hier kun je krantenkoppen of columns maken. Voor een krantenkop heb je 3 kaarten van jouw specialiteit nodig waaronder een krantenkop kaart. Voor een column heb je vier kaarten nodig. Één krantenkop en drie verschillende specialiteiten. Dan komen we aan bij “Stories”. Hier vul je je krant met verhalen. Je kunt hier kaarten afleggen (gelijk aan de grootte van het verhaal), of cuttings gebruiken. Let hierbij op de vereisten van de verhalen. Hierop staat aangegeven of het Photo kaarten/ cutting betreft of Copy kaarten/ cutting. In de laatste ruimte op dit speelbord zien we nog drie plekken:

 • Interview, wanneer je hier newswire of interview kaarten aflegt gelijk aan de grootte van het artikel, dan mag je een interview token op het artikel leggen dat de score verdubbeld van dat artikel.

 • Late breaking story, hier mag je nu op alle plekken die een symbool laten zien met omgevouwen hoek de actie uitvoeren alsof jouw reporter hier op staat.

 • Classified, ruil nu je classified kaarten in voor classified tegels om ruimte op te vullen in je krant (dit zijn cartoons, radio en kruiswoordpuzzels).

Dan komen we terug op het Operations speelbord. Het eerste waar we langskomen is “advertisement”. Afhankelijk van de grootte krijg je geld en kies je een advertentie die in je krant komt.. Bij “Sales” mag je tot drie kaarten uit je hand verkopen voor $100,00 elk. Bij “recruitment” mag je een nieuwe reporter aannemen welke ook weer $100,00 kost per ronde. Bij “hire” mag je een Stringer kaart pakken en bij “Offhire” verhuur je een reporter uit waardoor je $100,00 ontvangt.

 

Plaatsen van de tegels:

Bij het plaatsen van de tegels moet je er goed opletten dat alles past, dat de krantenkop op de krantenkop positie komt te liggen en hetzelfde geldt voor de columns. Zodra alle plekken zijn opgevuld krijgt de speler die dit als eerste doet de “Gone to Press” kaart met de hoogste CP (overwinningspunten) waarde.

 

Wanneer je uit je hand een extra extra kaart aflegt dat overeenkomt met het artikel type dan mag je een extra extra token pakken dat de waarde van het artikel verhoogt. 

 

Wanneer je ten minste twee news kaarten aflegt die overeenkomen met jouw specialiteit tijdens het pakken van een artikel, dan krijg je ook nog eens een specialiteiten bonus uit de poel met specialiteiten fiches (op = op).

 

Einde van het spel:

Zodra een speler zijn krant vol heeft is het spel ten einde. Nu worden alle CP’s (Circulation Points, oftewel Overwinningspunten) bij elkaar opgeteld aan de hand van een handig schema in het regelboek en de persoon met de meeste punten is de winnaar van het spel.

Conclusie:

Laten we beginnen met het overwelvende gevoel dat het spel je geeft wanneer je het regelboek openslaat. Je ziet aardig wat tekst begeleid door duidelijke foto’s. Zonder het goed door te lezen zie je een heleboel actie mogelijkheden en opties. Laat je hier echter niet door afschrikken. Bijna de helft van alle tekst in het regelboek bestaat uit voorbeelden. Dit maakt het erg prettig om te lezen omdat je dan meteen duidelijk hebt wat het spel bedoeld met welke actie. Dit zie je niet altijd bij bord- en kaartspellen, maar dat zou wel fijn zijn wanneer dit meer wordt gedaan. Het lijkt allemaal meer dan wat het is. De kaarten zijn er in drie smaken die duidelijk laten zien wat er wel en niet mee gedaan kan worden. Het is wel een bordspel waarbij je de eerste keren meerdere malen in het boek moet kijken om te controleren welke actie nu precies wat doet en wat de benodigde kaarten hiervoor zijn. Zodra je hieraan gewend bent zeggen de iconen op het bord voldoende. Echter, een overzichtspagina met actie mogelijkheden zou wel fijn geweest zijn.

 

Bieden op bepaalde posities heb ik niet eerder aangehaald in mijn review, maar het komt er op neer dat je kan bieden op de posities van de newswire. Wil jij nu net de kaarten van die stad, maar is een andere speler je voor, dan kun je op zijn/ haar plek gaan staan en $100,00 bieden om de plek over te nemen. De andere speler moet dan zijn reporter weghalen, pakt de $100,00 en kan nu als hij/ zij weer terug op die plek wilt komen, $100 meer bieden om weer terug te gaan (nu dus $200,00) etc. De scenario’s geven een leuke manier om de speeltijd van het spel aan te passen. De grootte en het aantal pagina's bepalen de lengte van het spel. Zo kun je dus een spel spelen in 1 tot 1,5 uur maar als je in de stemming bent kun je ook kiezen voor 3 tot 4 uur speeltijd! 

 

De grafische vormgeving was voor mij even wennen. Er wordt gebruik gemaakt van vrij “harde” kleuren, maar het is echter wel duidelijk. De iconen zien er leuk uit en geven echt een jaren ’30 gevoel weer. Het is erg leuk dat je al spelende daadwerkelijk alle afdelingen langsgaat voordat je je krant kan drukken wat het thema natuurlijk erg versterkt. De kaarten zijn leuk en duidelijke en wanneer je wat beter kijkt naar de artikelen zie je dat het echt een krant nabootst met kleine regels en krantenkoppen. Van mij hadden de artikelen wat groter gemogen, maar dan moet alles groter worden en het spel neemt al aardig wat ruimte in op een tafel, met name omdat het bord vrij breed is. Het resultaat van jouw krant is de kers op de taart. Is dit jouw thema of was je al een tijd op zoek naar een thema als dit, dan is "Extra Extra read All About it" wellicht iets voor jou!

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
bottom of page