top of page

Uitgever: Iello

Designer(s): Stefan Dorra

Jaar: 2016 (1997)

Spelers: 3 - 6

Speelduur: 20 min

Categorie: Card Game, Economic

Je bent een nieuwkomer in de huizenmarkt en begint net met je nieuwe baan, waarin je huizen opkoopt en voor zoveel mogelijk geld weer verkoopt. Je merkt dat het een zware taak wordt om de andere, doorgewinterde en gehaaide collega's voor te zijn en met de beste deals naar huis te gaan. Maar niemand zei dat het makkelijk zou worden, zelfs niet op je eerste dag. For Sale van Iello is een vernieuwde uitgave van het bekende kaartspel met dezelfde naam. Qua uiterlijk is het wat gemoderniseerd, maar zal het nog steeds hetzelfde spelen? Lees hier de review.

12 Augustus 2016

Sann Zevenbergen

Doel van het spel:

For sale wordt gespeeld in fasen. Spelers bieden eerst op huizen en daarna proberen ze deze huizen weer in te wisselen voor cheques. De speler met het meeste geld aan het einde van het spel, is de winnaar.

 

Spelverloop:

Nadat de kaarten zijn verdeeld in een stapel met huizen en een stapel met cheques en deze zijn geschud, krijgt elke speler een hoeveelheid munten afhankelijk van het aantal spelers. Het spel kan nu beginnen, waarbij een speelronde wordt onderverdeeld in twee fasen:

  • Fase 1: huizen kopen

  • Fase 2: huizen verkopen

 

Fase 1: huizen kopen.

Aan het begin van elke ronde worden er een aantal huizen van de stapel getrokken en deze komen midden op de tafel te liggen. Spelers kunnen nu bieden op de kaarten. Tijdens zijn/ haar beurt heeft de speler twee opties:

  1. Het bod verhogen

  2. Passen

Het aantal munten dat er geboden wordt moet voor iedereen zichtbaar zijn. De startspeler bepaald het beginbod en er kan nu met de klok mee overboden worden.

 

De eerste speler die past, krijgt het huis met de laagste waarde. Daarbij krijgt hij de helft van zijn bod terug (naar boven afgerond). Zo gaat het spel door totdat alle kaarten naar een speler zijn gegaan. Heb je geen muntjes meer, dan moet je passen.

 

De winnaar van de ronde (die dus het meest heeft geboden en de hoogste kaart heeft), is de startspeler voor de volgende ronde. Wanneer alle kaarten van de huizenstapel op zijn, gaan we door naar de volgende fase.

 

Fase 2, huizen verkopen.

Er komen nu evenveel cheques op tafel te liggen als er spelers zijn. Deze cheques hebben verschillende waarden. De spelers bieden nu met hun huizen op de cheques. Elke speler kiest een huis en legt deze afgedekt voor zich neer. Zodra alle spelers dit hebben gedaan, worden de kaarten aan elkaar getoond. De speler met de hoogste huiswaarde pakt de cheque met de meeste waarde en de speler die daarna de hoogste huiswaarde heeft neergelegd pakt de op één na hoogste cheque enz. Zodra er geen cheques meer op tafel liggen, ga je door met de volgende ronde.

Einde van het spel:

Zodra alle huizen zijn verkocht en de cheques op zijn, wordt de waarde van alle cheques + alle resterende muntjes (elke munt is €1.000,00) bij elkaar opgeteld en de speler met het meeste geld is de winnaar.

Conclusie:

For Sale is geen nieuw spel, maar wel recent opnieuw uitgegeven in nu ook in het Nederlands. niet dat dat voor het spel heel belangrijk is want het spel is verder taal onafhankelijk. De kaarten zijn nu wel lekker groot, wat we eerder gezien hebben in Piña Pirata. De grafische vormgeving is erg mooi en geeft een beetje een tekenfilm-achtige sfeer. Dit is niet gek aangezien dit spel is uitgegeven door Iello en zij er inmiddels toch wel bekend om staan dat zij kwaliteit leveren en bijzonder goede artiesten in dienst hebben die voor prachtige grafische vormgeving van hun spellen zorgen.

Het spel zelf is vrij eenvoudig waardoor het met grote en diverse groepen te spelen is. Het spel bestaat eigenlijk uit twee verschillende biedfasen waarbij eerst geld geboden wordt voor huizen, waarbij men tegen elkaar op kan bieden en daarna de huizen weer verkocht moeten worden voor waardevolle cheques. Dit laatste is een eenmalige bieding. Je ervaart dus twee verschillende bied mechanismen in één enkel kort spelletje! Het spel verloopt snel en je zal zien dat je veelal niet één, maar meerdere potjes zal spelen. Iedereen zal na een keertje spelen precies weten hoe het spel gespeeld dient te worden.

Ook dit spel vinden we weer in een doosje met magnetische sluiting, wat handig en fraai is. Als ik één nadeel mag noemen van het spel is dat de munten waarmee je biedt wel erg klein zijn en daarmee makkelijk te verliezen. De keuze hiervoor snap ik wel, aangezien het spel in een kleine verpakking moest komen. Al met al, een erg leuk spel voor de verzameling en één die iedereen zal kunnen waarderen!

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
bottom of page