top of page

Uitgever: HOT Games

Designer(s): Robin Keijzer, Paul van der Meer

Jaar: 2015

Spelers: 3 - 5

Speelduur: 45 - 60 min

Categorie: Betting/ Wagering, Partnerships, Take That

Met zwaaiende sirenes komt een politieauto de bocht om gereden. Ze zitten een zwarte auto op de hielen. Deze mannen hebben net een overval gepleegd en een rivaliserende gangster heeft de politie getipt. Aan het einde van de straat verliest de crimineel de controle over het stuur en met een luide knal komt er een einde aan de achtervolging. De bestuurder kan het verhaal niet navertellen, maar de overige twee criminelen worden in de boeien geslagen en afgevoerd naar de gevangenis. 

 

Alfonso slaat met zijn vuist op tafel! "Wie is die verrader, speur hem op!" Het was zijn groep met gangsters die hij de opdracht had gegeven om de overval te plegen. Hoe is zijn rivaal achter deze informatie gekomen? De stad is niet groot genoeg voor al deze criminele families. Het wordt tijd dat een familie opstaat en de baas der criminelen wordt, de ongekroonde koning van de stad. Volgens Alfonso is hij de man voor deze positie, maar de andere maffiosi denken hier eveneens zo over. De strijd voor de controle over de stad is begonnen, zet je schrap.

09 februari 2017

Sann Zevenbergen

Doel van het spel:

Gebruik je gangsters op misdaden mee te plegen om op deze manier status te verwerven. Wanneer je status de 20 positie heeft bereikt dan win je het spel.

 

Spelverloop:

Op tafel komen 2 stapels met kaarten te liggen. Een stapel met "resource" kaarten en een stapel met "crimes". De plek naast de crimes stapel wordt gereserveerd en krijgt de titel gevangenis. Elke speler heeft nu zijn/ haar kaart waarop de status wordt bijgehouden voor zich liggen en de ruimte daarnaast wordt het hoofdkwartier, de plek waar de gangsters komen te liggen.

 

De resource kaarten bestaan uit gangsters en uit invloedkaarten. Deze gangsters hebben een bepaalde statuswaarde en een speciale actie. De crimes kaarten hebben diverse misdaden die gepleegd kunnen worden (roof, gokken, fraude of smokkel). Hierop vinden we de buit wanneer de crime wordt gewonnen.

 

Het spel wordt gespeeld in ronden verdeeld over 5 fasen:

  1. Pak fase

  2. Gangster fase

  3. Crime fase of einde beurt?

  4. Crime fase

  5. Einde beurt

De beurt begint met het pakken van een kaart waarna je vervolgens zoveel gangsters neer mag leggen in je hoofdkwartier als jij wilt, zolang je maar voldoet aan de status eis. Deze eis zegt dat je enkel kaarten mag spelen die gelijk aan of lager zijn dan je status. Je mag ook éénmalig een gangster uit je hand ruilen met een gangster, van dezelfde waarde of lager, uit de gevangenis.

 

Je kan nu een crime spelen door de bovenste crime kaart van de stapel te pakken of een nieuwe resource kaart pakken waarna je gelijk doorgaat naar stap 5, einde beurt.

 

Je kan ervoor kiezen om de crime kaart te spelen of deze af te leggen (ook wanneer blijkt dat je hem niet kan spelen). Wanneer je een crime speelt moet je allereerst voldoen aan de mankracht eis. Deze vinden we terug op de crime kaart. Hierop staat aangegeven hoeveel gangsters nodig zijn om een succesvolle misdaad te begaan. Wanneer je niet voldoende gangsters hebt mag je resource kaarten gebruiken die mankracht kunnen toevoegen en je mag 1 persoon vragen je te helpen. Deze speler zet nu ook zijn gangsters in. 

 

De misdaad kan nu worden begaan. Spelers geven duidelijk aan wanneer de misdaad van start gaat. Vanaf dit moment mogen spelers zoveel resource kaarten en gangster acties gebruiken als zij willen om de misdaad tot een succesvol einde te brengen of (als tegenpartij) natuurlijk te voorkomen dat andere spelers de misdaad succesvol zullen afronden! Nadat er een winnaar of verliezer bekend is geworden geven de spelers ook aan wanneer de misdaad is afgerond.

 

Het is nu het einde van je beurt. Zorg ervoor dat je maximaal 8 kaarten op hand hebt en de beurt gaat vervolgens door naar de volgende speler.

Winnen van het spel:

De speler die als eerste 20 status punten heeft verzameld, eindigt het spel en is de winnaar.

Conclusie:

Gang Up! Is een kaartspel waarbij je elkaar helpt of elkaar het leven zuur maakt. Het ene moment help je de ene speler, maar wanneer hij/ zij te dicht bij die 20 punten komt, doe je er alles aan om het hem/ haar zo lastig mogelijk te maken. Het is dus best een gemeen spelletje. Je mag echter in dit spel ook maar 1 speler om hulp vragen waardoor er altijd strijd is. In dit spel win of verlies je een misdaad samen, dus weet wanneer je iemand wel of niet wilt helpen. Omdat veel kaarten waarmee je elkaar kunt pesten (veelal bij de acties van de gangsters) vereisen dat je andere kaarten moet opofferen is het niet ongelimiteerd pesten en moet je dus elke keer keuzes maken. Je krijgt namelijk pas weer in je eigen beurt nieuwe kaarten. Op deze manier ben je telkens aan het kijken naar wat je tegenstanders doen en hoe ver ze zijn op weg naar de winst.

Het begin verloopt doorgaans vrij vlot. Echter, wanneer je score op een gegeven moment vrij dicht bij de 20 ligt en die van een ander ook, zul je niet snel spelers uitnodigen om mee te doen, simpelweg omdat zij er dan met de winst vandoor kunnen gaan. Dit betekent dan weer dat je op het einde vaak strijd hebt met twee tegenstanders in plaats van één. Daardoor wordt het lastiger om misdaden succesvol af te ronden en kan dit de speeltijd aardig laten oplopen. Dat is jammer, want het spel is naar mijn mening op zijn best wanneer deze ongeveer 30 minuten duurt. Dit is zeker mogelijk, maar hou er rekening mee dat door bovenstaande deze tijd opgerekt kan worden naar een uur. 

 

Het spel ziet er goed uit, de tekeningen op de kaarten zijn divers en mooi gemaakt. De namen van de gangsters zijn hilarisch en de teksten grappig. Kaarten wisselen lekker snel van hand en de speciale acties zijn leuk en thematisch. Gezien de ruimte op de kaarten had de tekst wel wat groter gemogen, zodat je ook van afstand de acties van je gangsters (en die van je tegenstanders) goed kan zien. Er is een kaart te downloaden voor Gang Up! voor extra thema (en ziet er leuk uit).

 

Kortom, hou je van je medespelers dwarsliggen en ben je op zoek naar een klein formaat spel dat je makkelijk met je meeneemt, dan is “Gang Up!” het spel voor jou. De regels zijn eenvoudig, de grafische vormgeving is erg goed gedaan en de nek aan nek race, samen met de onderlinge afspraken die je kan maken, zorgen voor continue interactie!

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
bottom of page