
Uitgever: Emperor S4, White Goblin Games
Designer(s): Kota Nakayama
Jaar: 2013
Spelers: 2
Speelduur: 15 min
Leeftijd: 10+
Inmiddels alweer een aantal jaar geleden dook er een klein spelletje op van Emperor S4 genaamd Hanamikoji. Het werd een succes en inmiddels is er ook een Nederlandse versie van White Goblin Games. Hanamikoji is een bekende straat in Japan, met name bekend van de Geisha. Geisha zijn elegante dames, opgeleid in de kunst, dans en muziek. In het 2 speler spel Hanamikoji probeer je zoveel mogelijk Geisha te voorzien van hun benodigde spullen voor het uitvoeren van hun werk.

18 Oktober 2019

Sann Zevenbergen
Het spel Hanamikoji bestaat uit kaarten en een paar actie-tegels. De grote kaarten stellen de 7 Geisha uit het spel voor en de kleine kaarten zijn de benodigdheden. Zowel de Geisha kaarten als de benodigdheden kaarten hebben een kleur en een getal op de kaart staan. Op de Geisha kaart komt een marker te liggen. Tijdens de beurt mag een speler 1 van 4 acties uitvoeren. Daarbij draait hij of zij de tegel om en wanneer alle 4 de tegels (en dus de verschillende acties) gebruikt zijn, dan is de ronde voorbij en gaan we naar de telling.
De acties zijn als volgt.
-
Neem een kaart en leg deze afgedekt weg onder de actietegel. Als alle acties genomen zijn wordt de kaart getoond en gescoord.
-
Neem 2 kaarten en leg deze opzij. Deze blijven uit het spel deze ronde.
-
Pak 3 kaarten en laat deze aan je tegenstander zien. De tegenstander kiest 1 kaart en de overige 2 mag je zelf houden.
-
Pak 4 kaarten en deel deze op in 2 sets. Je tegenstander kiest er 1 en jij houdt de andere set.
De kaarten die je houdt leg je aan bij de bijbehorende Geisha.
Wanneer beide spelers de 4 acties hebben uitgevoerd gaan we kijken naar de score. Indien een speler meer kaarten dan de andere speler heeft bij een Geisha dan schuift de marker op naar de zijde van de speler met de meeste kaarten. Bij een gelijk aantal blijft deze liggen. Spelers tellen vervolgens ook de punten op de “gewonnen” Geisha kaarten bij elkaar op. Indien een speler 4 Geisha of 11 punten heeft verzameld, dan is hij of zij de winnaar. Is dit niet het geval dan wordt er een nieuwe ronde gespeeld waarbij de markers blijven liggen.
Conclusie:
Het blijft mij soms verwonderen hoe een klein spel met een beperkt aantal onderdelen zoveel strategie en spelplezier kan geven. Het lijkt zo’n klein spelletje met een klein regelboekje en slechts 4 mogelijke acties, maar deze acties geven een enorme hoeveelheid aan mogelijkheden en opties. Je weet nooit wat je tegenstander gaat doen, dus wat ga je kiezen? Kies je de kaarten waarvan er minder in het spel zitten, maar waarvan de beloning lager is of ga je voor de grote waardes waarvan de kans groot is dat je tegenspeler ook deze kaarten heeft? En, speelt hij/ zij ook op deze kaarten of legt hij/ zij deze af? Welke kaarten geef je je tegenspeler, geef je ze nu precies wat ze willen hebben? Daarbij wordt er altijd 1 kaart uit het spel afgelegd die beide spelers dus niet krijgen en die voor beide dus onbekend is. Je ziet het al, de keuzes zijn zenuwslopend in dit korte, kleine spel.
Het spel ziet er kleurrijk en vrolijk uit. De componenten zijn van goede kwaliteit en de kleine verpakking maakt van dit spel een uitstekend reisspel. Hanamikoji is een prachtig brein-brekertje met hoge herspeelbaarheid en geschikt voor iedereen.



