top of page
pic2801429.jpg

Uitgever: Devir, White Goblin Games

Designer(s): Diego Ibañez

Jaar: 2015

Spelers: 2 - 4

Speelduur: 30 min

Leeftijd: 10+

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Op 24 februari 1895 gaat er een bom af in de hoofdstad van Engeland. Een man genaamd Michael Chapman wordt gezien in de buurt van het parlementsgebouw waar de bom is afgegaan. Al snel wordt hij gearresteerd en wordt Mycroft op de zaak gezet om de schuld van Chapman te bewijzen. Tegelijkertijd wordt Sherlock aangesteld als onderzoeker voor de familie van Chapman om zijn onschuld te bewijzen. Je begrijpt dat dit de nodige spanningen met zich meebrengt.

04 September 2018

Sann Zevenbergen

In Holmes Sherlock and Mycroft speelt 1 van de spelers Mycroft en de ander Sherlock. In de basis is het een set collection spel waarbij je punten scoort aan de hand van diverse kaarten waar je de meerderheid in hebt. Hierbij zijn er 9 kaarten van 9, 7 kaarten van 7 etc. Het spel speelt over 7 ronden op het bord aangegeven middels 7 dagen. Op deze posities op het bord komen diverse karakters te liggen waarbij de eerste 3 posities worden ingenomen door welbekende karakters die altijd benaderd kunnen worden en dus altijd beschikbaar zijn. Elke beurt komt er een karakter bij welke daarna “ondervraagd” kan worden door de spelers. Elke speler heeft namelijk 3 meeples die hij/ zij kan gebruiken om naar een kaart te sturen om de acties op deze kaarten te kunnen nemen. Allebei de spelers kunnen op een kaart staan, maar elke speler mag maar 1 meeple tegelijkertijd op dezelfde kaart hebben. De acties bestaan uit het ontvangen of uitgeven van investigation markers (zie het als een soort van geld) waarbij een speler kaarten kan kopen uit de beschikbare rij met clue kaarten. Daarbij spaar je voor bepaalde typen kaarten om de meerderheid in te krijgen en daarmee punten te scoren.

 

Holmes Sherlock and Mycroft Is een leuk vormgegeven spel van Devir, wat met Michael Strogoff al een leuk kaartspel had uitgebracht. De stijl van de illustraties is hetzelfde gebleven, evenals de grootte van de doos waardoor het lijkt alsof het een soort serie vormt. Vergelijkingen kunnen dan ook worden getrokken (Niet qua mechanismen, maar wel qua “zwaarte” en componenten van het spel). Het spel speelt vlot en de acties van de kaarten zijn duidelijk. Er is maar 1 betaalmiddel (dus geen tafels vol tokens) en het verzamelen van dezelfde kaarten met dezelfde waardes is één die iedereen snel onder de knie zal hebben. Scoren gebeurt door te kijken naar de persoon met de meerderheid. Hij/ zij krijgt het aantal punten van het type kaart (dus 8 punten voor een “8” kaart) minus het aantal kaarten dat de tegenstander heeft van dezelfde kaart. De speler met de meeste punten is de winnaar. Een leuk spel voor twee spelers, zeer geschikt voor families die net wat meer willen. Daarbij zijn er ook nog 2 manieren om variatie en uitdaging aan te brengen die ervoor zorgen dat je zeker terug zult keren naar dit spel. Wederom een prima spel van Devir.

bottom of page