top of page

Uitgever: Lautepelit.fi, Renegade Studios

Designer(s): Kalle Malmioia

Art Design: Ossi Hiekkala, Jere Kasanen

Jaar: 2016

Spelers: 2 - 5

Speelduur: 30 - 40 min

Categorie: Hand Management, Tile Placement

Ik heb het moeten opzoeken maar Honshu is het grootste eiland van Japan. Dit eiland beslaat 60% van de totale oppervlakte van Japan. Zo weer wat geleerd via een bordspel of eigenlijk een kaartspel, want dat is Honshu! Maar Honsu is ook een perfect voorbeeld van een 'filler': je legt het snel uit aan nieuwe spelers, het speelt snel en het is ook nog eens erg leuk!

 

In Honsu is het de bedoeling om als edellieden jouw gebied nog groter en welvarender te maken. Hoe je dit moet bewerkstelligen? Yomanaku: lees maar.

02 februari 2016

Gert Jan Wouters

Het spel gaat als volgt:

Aan het begin van het spel krijgt iedere speler een startkaart die open op tafel wordt gelegd. Op deze kaart zijn 4 soorten gebieden te zien: water, bos, woestijn en stadsgebied. Iedere speler krijgt 6 kaarten op handen met daarop in steeds andere verdelingen weer die gebieden. Op deze gebieden zijn of kleine vierkantjes ( grondstoffen) of 'sterren' (fabrieken) zichtbaar. Soms, wanneer je geluk hebt tref je beide op 1 kaart aan. Op de startkaarten worden op de zichtbare grondstofplekken een blokje gelegd van de kleur van het gebied waar dat vierkantje in staat. Tevens staan op de kaarten nummers vermeld van 1 tot en met 60.

 

Een speelronde gaat als volgt:

Alle spelers kiezen een kaart uit en leggen die facedown op tafel. De kaarten worden tegelijkertijd opengedraaid. De speler die de kaart met het hoogte nummer heeft neergelegd wordt de startspeler en mag 1 van de openliggende kaarten pakken. Dit hoeft niet de kaart te zijn die deze speler zojuist heeft neergelegd. Daarna is de speler die de een op na hoogste kaart heeft neergelegd aan de beurt enz.

 

Zijn er 3 rondes gespeeld dan dienen de spelers hun 3 resterende kaarten (met de klok mee) door te geven aan de medespelers! Na 6 rondes krijgt iedere speler weer 6 nieuwe kaarten.

 

De door de spelers gekozen kaarten moeten nu aan hun gebied worden gelegd. Dit aanleggen heeft eigenlijk maar 1 regel: de aan te leggen kaart moet of minimaal over een gebiedsvakje van een reeds aangelegde kaart worden gelegd danwel moet de nieuw aan te leggen kaart met minimaal 1 vakje onder een reeds aangelegde kaart worden geschoven. Waarbij de watergebieden altijd zichtbaar moeten blijven!

 

Staat er op de nieuw aangelegde kaart het grondstof-symbool afgebeeld dan mag daar een blokje opgelegd worden.

Einde van het spel:

Het spel eindigt wanneer er 3 rondes zijn gespeeld. Nadat het spel is geeindigd mogen de spelers hun blokjes verplaatsen naar de aanwezige fabrieken. Heb je meer blokjes dan fabrieken dan heb je dus pech (en/of gewoon niet goed gespeeld). Bij de beste fabrieken zijn 1 tot en met 4 bloemen zichtbaar. Deze bloemen zijn punten waard: 1 punt per bloem.

 

De puntentelling:

Per bosgebied tegel 2 punten; Heb je 2 of meer watergebieden aan elkaar liggen dan krijg je vanaf de 2e tegel 3 punten voor elke watertegel; Steden: voor het grootste aaneengesloten stadsgebied krijg je 1 punt per tegel. En natuurlijk de blokjes op de fabrieken: voor elk fabriek waarop een blokje van de betreffende kleur ligt krijg je zoveel punten alsdat er bloemen bij staan (met name deze punten kunnen aardig wat opleveren).

 

De speler met de meeste punten heeft, tot het volgende spelletje Honshu de eeuwige roem verdiend.

Een kind kan de was doen. Althans bij deze basisversie. Je kan namelijk ook nog de 'bonuskaarten' in het spel brengen. Deze kaarten laten verschillende patronen zien die aan het einde van het spel nog extra punten opleveren. Maakt het weer wat tactischer.

 

De hiervoor beschreven speelwijze is vanaf 3 spelers, maar de 2 spelers variant is ook het beschrijven meer dan waard, want in deze variant krijgen de spelers ook 6 kaarten op handen maar dan ligt er ook nog een setje van 2 kaarten open op tafel. De speler die (wederom) de hoogste kaart heeft uitgespeeld neemt of 1 van de 2 uitgespeelde kaarten (waarna de openliggende kaarten worden afgelegd) of neemt 1 van de 2 openliggende kaarten (waarna de 2 uitgespeelde kaarten worden afgelegd). Het verder verloop van Honsu met 2-spelers is gelijk aan de 'meer-spelers' variant.

Het eindoordeel:

Honsu is een leuk, licht, spel dat soms wat dat denken aan de Hangende Tuinen. Het kan soms redelijk frustrerend werken wanneer je een kaart moet pakken en aanleggen die jouw strak geplande gebied ineens doormidden breekt. Het spel heeft weinig opzet-tijd nodig en speelt ook lekker snel zodat het absoluut een zeer goede filler is. Ook de 2-spelers versie kan ik bij deze van harte aanraden daar deze niets afdoet aan de 'gewone' versie.

 

Honsu: perfect voor het hele gezin en perfect voor de beginnende speler maar ook nog steeds uitdagend genoeg voor de gevorderde spelers

press to zoom
press to zoom
press to zoom
bottom of page