top of page

Uitgever: Pegasus Spiele

Designer(s): Marco Teubner

Jaar: 2014

Spelers: 3 - 6

Speelduur: 20 - 30 min

Categorie: Player Elimination, Simultaneous Action Selection

Reviewer: Sann Zevenbergen

Piraten zijn maar rare lui. Wanneer ze op zee zijn en wanneer de wind kalm is, gaan ze op zoek naar andere schepen om deze uit te dagen voor een spelletje "papegaaien verzamelen". De kanonnen worden geladen en het spel kan beginnen. De piraten vermaken zich prima met deze vorm van vermaak, maar tegelijkertijd wil iedereen de titel van "machtige papegaaien-vangers" in de wacht slepen. Maar pas op voor de zwarte piraat. Hij is namelijk helemaal niet op zoek naar de meeste papegaaien, maar gebruikt het spel slechts als excuus om zoveel mogelijk schepen van andere piraten naar de bodem van de zee te knallen. Rum is er om de pijn van de wonden te verzachten en liederen worden gezongen om de gemoederen in bedwang te houden. Kun jij de meeste papegaaien vangen met jouw team van dappere piraten?

Doel van het spel:

Elke speler speelt of een piraat of een zeeman. Elke ronde mag hij/ zij 3 van de 6 sight (zicht) tegels gebruiken om zoveel mogelijk papegaaien te vangen. Probeer zoveel mogelijk piraten te raken en voorkom schade door je te verschuilen achter vogelkooien en tonnen. Wordt je teveel geraakt, lig je uit het spel.

 

Voorbereiding:

Leg de kanonskogels klaar in het midden van de tafel. Elke speler pakt nu een willekeurige Hit kaart (kaart waar jouw piraat of zeeman op afgebeeld staat) en legt deze voor zich neer. Neem de drie zichttegels in je eigen kleur en leg deze eveneens voor je neer. Verdeel de Target kaarten tussen alle spelers. De startspeler is de persoon die aftelt.

 

Speelronde:

Elke ronde geeft de startspeler het signaal om te beginnen. Alle spelers doen hun acties daarna tegelijkertijd. De acties worden op de volgende wijze gespeeld:

 1. Pak de bovenste kaart van de Target stapel

 2. De spelers draaien nu hun target kaart om en leggen deze in een cirkel om de kanonskogels heen zodat alle spelers de kaarten kunnen zien.

 3. Pak nu één van de drie Zichttegels en leg deze over een Target kaart heen. Zodra je een Target kaart hebt aangeraakt moet je op deze kaart spelen, zodra je zichtkaart op de Target kaart ligt, mag je deze niet meer verplaatsen en tevens moet de tegel de kaart volledig bedekken.

Vervolgens wordt er gekeken wat de spelers hebben gespeeld. We gaan nu dus kijken naar de symbolen die verschijnen achter de openingen in de zicht tegels.

 

We treffen hier de volgende symbolen aan:

 • Piraat/ Zeeman. Een voltreffer (kan ook op jezelf), de piraat of zeeman van de desbetreffende kleur krijgt nu één kanonskogel en plaatst deze op zijn kaart, beginnend bij het getal 9, elke speler begint met 9 levenspunten als het ware. Zodra je levens op zijn, ben je uit het spel en ga je geïrriteerd terug naar de kajuit.

 • Zwarte piraat. Kies een piraat. Deze piraat krijgt een kanonskogel.

 • Tonnen en vogelkooien. Je bent deze ronde veilig voor aanvallen van andere spelers en van jezelf, echter bommen raken je wel nog steeds.

 • Bom. Alle spelers worden geraakt en krijgen één kanonskogel.

 • Fles rum. Elke fles rum geneest een leven. Rum wordt gespeeld voor schade.

 • Papegaaien. Zit er een papegaai achter een van de gaten in je zichttegel dan mag je kaart pakken en naast je neerleggen. Dit bepaalt je score aan het einde van het spel.

 

Einde van het spel:

Het spel is ten einde wanneer één van beide situaties ontstaan:

 1. Wanneer alle spelers op één na afgevallen zijn, is die speler de winnaar.

 2. Alle Target kaarten zijn gespeeld. De papegaaien worden nu bij elkaar opgeteld en de speler met de meeste papegaaien is de winnaar.

Conclusie:

Hook! Is een vlot spel waarbij je goede reflexen moet hebben om de meeste punten te scoren. Het is daardoor dus een chaotisch en spannend spel voor de spelers. Je bent eerst aan het kijken welke kaart je wilt pakken, dan moet je kiezen welke tegel je daarvoor gaat gebruiken en hoop je dat een andere speler dit niet sneller doet dan jij. Dit kan dus ook irritaties opwekken bij mensen en ik kan dus zeggen dat dit spel niet geschikt is voor iedereen. De regels zijn makkelijk en omdat de ronden zo vlot verlopen hoef je meestal nooit lang te wachten wanneer je piraat op 0 levenspunten is aangekomen. Hoe meer spelers, hoe meer stress, maar toch vind ik zelf het spel leuker worden naarmate er meer mensen meespelen. 

 

De illustraties zijn leuk, echter niet heel bijzonder en het spel had in zijn geheel in een iets kleiner doosje gekund, maar desondanks is het een leuk spel te noemen. Het speelt vlot weg, iedereen heeft het snel in de vingers en snelheid kan het verschil maken in winnen of verliezen. Op de doos staat dat het gespeeld kan worden vanaf 8 jaar. Een kind van 8 zal het spel prima snappen, maar het zal qua snelheid tegen oudere spelers wel lastig voor hem/ haar gaan worden. Prima spelletje voor tussendoor, maar niet meer dan dat.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
bottom of page