top of page

Uitgever: White Goblin Games

Designer(s): Bruno Cathala

Jaar: 2016

Spelers: 2 - 4

Speelduur: 15 - 20 min

Leeftijd: 8+

Categorie: Card Drafting, Tile Placement, Variable Phase Orders

Het is niet makkelijk om een koninkrijk te runnen. Zeker niet wanneer je te maken hebt met concurrerende buurlanden. Iedereen wil zijn koninkrijk uitbreiden en verfraaien om zo de meeste inwoners aan te trekken en te groeien als koninkrijk. Daarbij wil elke inwoner weer iets anders van zijn koning en is hij op zoek naar diverse typen land voor zijn ambacht. Daarom moet er dus worden gestreden om de beste gebieden. Meer is beter! Keuzes keuzes...

 

In Kingdomino wil je zoveel mogelijk punten scoren door zoveel mogelijk gelijksoortige gebieden met elkaar te verbinden. Daarbij wil je een grid van 5x5 vormen zonder dat hier gaten in vallen (althans dat probeer je). De naam zegt het al. Kingdomino is een spel geïnspireerd door Domino. Laten we zeggen, domino met een twist. Benieuwd naar deze twist? Lees dan hier de review.

05 Juni 2017

Sann Zevenbergen

Opzetten van het spel:

Elke speler kiest een kleur en pakt de daarbij behorende koning meeple(s), 3D kasteel en starttegel. De dominotegels worden geschud en afhankelijk van het aantal spelers worden er een aantal tegels verwijderd uit het spel. Er worden nu 4 tegels gepakt en deze worden van laag naar hoog onder elkaar neergelegd. De startspeler wordt nu gekozen en de tegels worden omgedraaid. Links naast de omgedraaide dominotegels komt nu een rij met gedekte dominotegels te liggen. Wederom van laag naar hoog. Draai nu ook deze tegels om. Het spel kan nu beginnen.

Spelverloop:

Elke speler krijgt zijn/ haar eigen kasteel met één of twee koningen (afhankelijk van het aantal spelers). Deze wordt geplaatst op een starttegel dat een soort joker is. Dat wil zeggen, alle typen land kunnen hieraan geplaatst worden. Zorg dat er voldoende ruimte is voor uitbreiding van je koninkrijk. Deze wordt namelijk maximaal 5x5 vakken.

 

Het spel wordt gespeeld in meerdere ronden. De speler die de tegel heeft gekozen welke helemaal bovenaan ligt wordt de eerste speler in de volgende ronde. Tijdens een ronde doe je de volgende acties:

  1. Leg de tegel waar je koning op staat in je koninkrijk

  2. Plaats je koning nu op een nieuwe tegel

Wanneer je je tegel in het koninkrijk plaatst moet deze (net als in domino’s) met minstens 1 zijde passen aan een andere tegel. Het spel kent de volgende type gebieden: mijnen, weide, moeras, bos, water en graanvelden. Op sommige staat een kroontje welke je nodig hebt voor punten. Elke tegel vermenigvuldigd het aantal kroontjes. Oftewel, wanneer je een tegel hebt met twee kroontjes is deze twee punten waard. Wanneer je extra tegels hebt gekozen met hetzelfde type veld erop en deze hebt kunnen aanleggen volgens de regels waarbij ze ook nog eens aansluiten, dan heb je 2x het aantal velden aan punten verdiend.

 

Zoals gezegd mag je koninkrijk niet groter zijn dan 5x5 vakken (er staan 2 vakken op één tegel). Wanneer een tegel niet volgens de regels aangelegd kan worden, dan moet deze worden afgelegd. Hiervoor komt geen vervangende tegel en is dus een verloren tegel.

Einde van het spel:

Wanneer er geen tegels meer gekozen kunnen worden en het koninkrijk dus (hopelijk) af is, wordt het tijd om de punten bij elkaar op te tellen. Alle gebieden worden nu geteld, waarbij het aantal kroontjes wordt vermenigvuldigd met het aantal aansluitende gebieden. Sluit een gebied zonder kroontjes niet aan, dan verdiend deze ook geen punten. De speler met de meeste punten is de winnaar van Kingdomino.

Conclusie:

Tegenwoordig zie je veel bordspellen die een klassiek concept nemen, in dit geval domino, en deze omtoveren naar een nieuwe variant waar een leuk thema bij gevonden wordt. Dit heeft een heel groot voordeel, namelijk dat vrijwel iedereen de klassieker kent en daarbij dus bekend is met het basismechanisme van het spel. Het enige dat je dus nog hoeft te doen is de aanvullende regels uitleggen en je kan al snel beginnen. Daarbij zullen mensen makkelijker open staan voor het spel dan wanneer het spel er erg complex en "nieuw" uitziet.

 

Iedereen weet hoe men de tegels moet aanleggen en dus hoeft men enkel aan de andere spelers uit te leggen hoe je kan bieden op de nieuwe tegels en wat de restricties zijn voor het leggen. Moeilijker is het niet. 

 

Hoewel je veel met je eigen koninkrijk bezig bent, is er toch veel interactie. Je zit elkaar regelmatig in de weg met het uitkiezen van de tegels en je moet elkaar ook veel in de weg zitten om te voorkomen dat de andere speler wel een heel erg groot gebied kan maken. Wanneer je namelijk een tegel met 3 kroontjes hebt en daarbij veel land van hetzelfde type kan laten aansluiten, dan gaat het erg hard met je punten.

 

Visueel ziet het er vermakelijk en kindvriendelijk uit en het spel is lekker kleurrijk. De tegels zijn dik en stevig. Hierdoor kun je dit spel goed meenemen en zal er niets buigen onder invloed van de zon. Het 3D kasteeltje oogt leuk op de tafel en de doos heeft een mooie layout om alles in weg te stoppen. Het spel speelt goed met zowel 2, 3 als 4 spelers, maar mijn voorkeur gaat toch uit naar minimaal 3.

 

White Goblin Games heeft met Kingdomino een pareltje gevonden dat toegankelijk en vermakelijk is voor spelers van elke leeftijd. Met 15 a 20 minuten speel je het spel vlot weg en zal je zien dat je al snel weer opnieuw wilt beginnen. Voordat je het weet ben je weer 4 potjes verder, en dat zegt heel wat over dit spelletje.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom

Met dank aan White Goblin Games voor een review exemplaar

bottom of page