top of page

Uitgever: Fantasy Flight Games

Designer(s): Andrea Chiarvesio, Luca Iennaco

Jaar: 2007

Spelers: 2 - 5

Speelduur: 90 min

Categorie: Dice Rolling, Worker Placement

Koning Tritus heeft hulp nodig. Hij heeft net het koninkrijk gered van een groot leger met monsters en daarmee vrede gebracht in het koninkrijk van Kingsburg. De oorlog heeft veel schade aangericht en dus moeten er veel gebouwen gerenoveerd worden en bovendien zijn de monsters wel teruggedrongen, maar niet verslagen. De hulp komt van zijn meest talentvolle en betrouwbare adviseurs, mensen zoals jij! Voor deze hulp moeten meerdere personen benaderd worden voor grondstoffen en gunsten. Deze zijn hard nodig om nieuwe gebouwen en verdedigingswerken te maken. Je weet immers maar nooit wanneer de monsters weer een poging zullen wagen. De adviseur die na 5 jaar het meest waardevol blijkt te zijn, krijgt een vaste positie als rechterhand van de koning.

22 September 2016

Sann Zevenbergen

Doel van het spel:

Middels het bouwen van waardevolle gebouwen, het beïnvloeden van de adviseurs van de koning en het winnen van oorlogen tegen de monsters, proberen de spelers de meeste punten te verzamelen.

 

Spelverloop:

Het spel speelt zich af over 5 jaren (ronden). Elk jaar is verdeeld in acht fasen die visueel zijn weergegeven op het kalender spoor onderaan het bord. Elke actie fase wordt afgesloten met een seizoensfase. In totaal zijn er dus 4 actiefasen en 4 seizoenfasen.

 • Fase 1: Hulp van de koning. De koning helpt de adviseur die achter loopt op de rest. De speler die het minste gebouwen heeft gebouwd, krijgt in het voorjaar een extra (witte) dobbelsteen.

 

 • Fase 2: Voorjaar, het eerste productieve seizoen. Alle productieve seizoenen zijn onderverdeeld in 4 stappen. De beurtvolgorde wordt bepaald middels de laagste totale score van de geworpen dobbelstenen.

  • werp de dobbelstenen en pas de beurtvolgorde aan

  • beïnvloed de adviseurs van de koning

  • krijg hulp van de adviseurs

  • bouw gebouwen

 

Bij het beïnvloeden kun je één dobbelsteen of de som van meerdere dobbelstenen gebruiken om adviseurs te kiezen of je kan passen. In beurtvolgorde kan je nu de dobbelstenen plaatsen. Wanneer het veld van de adviseur een dobbelsteen heeft, kun je daar geen dobbelsteen meer bij zetten. Wanneer je geen dobbelstenen meer hebt of wanneer je geen dobbelstenen meer kan plaatsen moet je passen. Elke adviseur geeft weer een ander voordeel, hoe hoger het nummer, hoe groter het voordeel. Doorgaans geven de adviseurs grondstoffen, goud, soldaten of overwinningspunten.

 

Vervolgens kun je gebouwen gaan bouwen. Elke speler heeft hiervoor een constructie overzicht waarop hij/ zij aangeeft welk gebouw is gebouwd. hier vinden we ook de kosten voor het bouwen van het gebouw en de voordelen die een gebouw oplevert. Je kan per seizoen slechts 1 gebouw bouwen. De gebouwen moeten altijd van links naar rechts gebouwd worden, er mogen dus geen gebouwen worden overgeslagen. Wanneer je een gebouw verliest, dan verlies je ook de voordelen van het gebouw.

 

 • Fase 3: De beloning van de koning. De speler met de meeste gebouwen ontvangt 1 overwinningspunt.

 

 • Fase 4: Zomer, het tweede productieve seizoen. Deze fase wordt net zo gespeeld als het voorjaar.

 • Fase 5: De afgevaardigden van de koning. De koning stuurt de speler met de minste gebouwen hulp in de vorm van een afgevaardigde, indien deze speler er is. De afgevaardigde (in de vorm van een token) kan voor één van de twee acties worden gebruikt. 

  • Een adviseur beïnvloeden die al eerder beïnvloed is. Je moet hier echter wel de dobbelstenen voor hebben.

  • Een extra gebouw bouwen tijdens een productief seizoen. Hier moet je wel de grondstoffen voor hebben.

 • Fase 6: Herfst, het derde productieve seizoen. Deze fase wordt net zo gespeeld als het voorjaar.

 

 • Fase 7: Rekruteer soldaten. Je kan soldaten rekruteren door 2 grondstoffen af te staan per soldaat. op het soldatenspoor bovenaan je bord kun je een hoeveel soldaten je in je leger hebt.

 

 • Fase 8: het gevecht. In de winter kom je oog in oog te staan met de monsters. Hiervoor draai je de bovenste kaart open van de monsterstapel. Iedere speler moet zelf het monsterleger kunnen verslaan. De speler die bovenaan de beurtvolgorde staat gooit een dobbelsteen om aan te geven hoeveel soldaten de koning stuurt om je te helpen. 

Op de monsterkaarten zien we het type monsters, hoe sterk de monsters zijn en vervolgens bestraffing voor het verliezen en de beloningen in geval van winst. Wanneer jouw soldatenaantal (inclusief de soldaten van de koning) groter is dan de sterkte van de monsters, dan krijg je de beloning. Is het aantal gelijk dan krijg je geen beloning, maar ook geen bestraffing. Is de waarde lager dan wordt je bestraft. Hierbij kun je overwinningspunten, grondstoffen of gebouwen verliezen. De speler die gewonnen heeft met de hoogste getallen krijgt een extra overwinningspunt. Aan het einde gaan alle soldaten weer naar huis en komt de marker weer op de “0” positie te staan.

Einde van het jaar:

Na de achtste fase is het jaar voorbij en gaan we door naar het tweede jaar, totdat we 5 jaren verder zijn.

 

Winnen van het spel:

Aan het einde van het vijfde jaar kijken we naar de speler die de meeste overwinningspunten heeft behaald, dit is de winnaar van het spel.

 

Twee-speler variant:

Om het spel wat interessanter te maken voor twee spelers worden er aan het begin van de productieve seizoenen eerst drie en vervolgens twee dobbelstenen van een kleur die niet in gebruik zijn gerold en (de totalen) geplaatst bij de adviseurs waardoor deze afgeblokt worden voor de spelers.

Conclusie:

Laten we beginnen met het uiterlijk van het spel, want dit is naar mijn mening fantastisch. Het bord is mooi geïllustreerd en de adviseurs zijn divers en lekker groot op het bord weergegeven. De kaarten zien er leuk uit en het geheel is overzichtelijk. Het was leuk geweest wanneer de grondstoffen, net zoals in Stenen Tijdperk, behalve een kleur ook een vorm hadden meegekregen, maar ondanks dat is het wel duidelijk welke kleur wat voorstelt. Indien gewenst kun je natuurlijk zelf de keuze maken om deze componenten een upgrade te geven.

Het spel speelt eenvoudig. Je volgt gewoon het spoor aan de onderzijde van het bord en doet de actie die hierbij hoort. Je spaart de grondstoffen die nodig zijn voor het bouwen van gebouwen, scoort punten en bereid jezelf voor om het gevecht uit de winter te winnen.

De symbolen in het spel zijn overzichtelijk en na één keer kijken in de regels weet je voor de rest van het spel wat deze betekenen. Het werpen van de dobbelstenen is erg leuk en brengt je daarna tot interessante keuzes. Je moet goed opletten wat andere spelers hebben voordat je je keuze maakt. het kan namelijk zijn dat je je laatste dobbelsteen wilt inzetten op een laag getal, maar andere spelers hebben misschien precies hetzelfde idee. Zijn zij eerder, dan heb je pech en kun je nergends naar toe met je laatste dobbelsteen. Maar zorg er ook voor dat je het gevecht aan het einde van het jaar kan winnen!

Nu lijkt het alsof die 18 bijna nooit haalbaar zal zijn, wie gooit er nu 3 keer een 6? Leuk is dat je in het spel ook +2 tokens kunt behalen waardoor je kans hierop een stuk groter wordt. Natuurlijk kun  je deze tokens inzetten voor alle dobbelsteen worpen.

Ik had tijdens het spelen wel een paar puntjes van kritiek, maar deze zijn eigenlijk allemaal opgelost in de uitbreiding van het spel. Ik zou namelijk graag meer monsterkaarten zien voor de lange termijn en de bouw tableaus zijn allemaal hetzelfde waar het interessant zou zijn geweest wanneer iedereen een ander tableau zou hebben. Zoals gezegd wordt dit allemaal aangepakt in de uitbreiding "to forge a realm" en dus kan ik eigenlijk alleen maar positief zijn.

Kingsburg is een eenvoudig spel waarbij je toch tactische beslissingen moet maken wil je als winnaar eindigen. Zorg dat je meer punten behaalt dan je medespelers, maar probeer deze ook te houden en geen gevechten in de winter te verliezen! Ik denk dat iedereen plezier zal beleven aan dit prachtig geïllustreerde spel van Fantasy Flight Games.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
bottom of page