top of page

Uitgever: Osprey Games

Designer(s): Martin Wallace

Jaar: 2017

Spelers: 2 - 4

Speelduur: 60 - 90 min

Leeftijd: 14+

Categorie: Card Drafting, Hand Management, Variable Player Powers

Na de grote vuurzee van 1666, welke in 4 dagen meer dan 80% van de stad in as legde, was het de taak aan slimme architecten om deze stad weer op te bouwen. De bouw van de stad nam vele jaren in bezit en zelfs tot in de 20e eeuw werden gebouwen vervangen, hersteld of verstevigd. In het kaartspel "London" van Osprey Games, wordt deze heropbouw van London nagebootst. Dit spel is een vernieuwde uitgave van het al eerder uitgegeven bordspel gemaakt door Martin Wallace en voorzien van dezelfde naam.

Een nieuwe kijk op deze klassieker, waarbij het spel zich niet meer afspeelt op een speelbord, maar voor de spelers op tafel middels stapeltjes kaarten. Is de tweede editie van dit spel een verbetering? We gaan het zien...

27 Februari 2018

Sann Zevenbergen

Setup:

Het bord wordt in het midden van de tafel neergelegd. De pionnen van de spelers komen op de "0" positie te staan. De stadskaarten worden afzonderlijk (A, B en C) geschud en daarna op elkaar geplaatst, eerst A, dan B en dan C. De wijk kaarten (borough cards), worden geschud en onder het bord geplaatst. De 3 kaarten met een grijs vlak worden als eerste gebruikt en komen open op de tafel te liggen.

Elke speler begint met 6 kaarten en 5 pond.

Spelverloop:

Aan het begin van de beurt wordt er 1 kaart van de stapel of van het bord gepakt (deze keuze is altijd aanwezig bij het pakken van kaarten). Daarna kun je kiezen uit de volgende acties waarna de volgende speler aan de beurt is:

 1. Ontwikkel je stad

 2. Koop land

 3. Doorloop de acties van je stad

 4. Trek 3 kaarten.

Ontwikkel je stad:

Tijdens deze actie mag je zoveel stadskaarten voor je leggen als je wilt. Voor elke kleur kaart (bruin/ blauw/ roze) moet je een kaart van dezelfde kleur afleggen. Afleggen gebeurt altijd op de eerste rij van het bord, daarna ga je naar de rij eronder. Wanneer alle rijen vol zijn en er een kaart afgelegd moet worden, dan verdwijnt de onderste rij en schuift de bovenste rij naar beneden.

Sommige kaarten hebben een extra prijs die betaald moet worden. Dit moet direct betaald worden en eventueel kun je hier een lening voor nemen. Wanneer je een kaart voor je legt dan blijft deze hier liggen. Je kunt dus zelf kiezen hoe "groot je je stad maakt door meerdere kaarten naast elkaar te plaatsen. De kaarten geven bovenin aan wat een kaart eventueel kost. Sommige kaarten zijn actiekaarten en in dat geval worden ze direct gespeeld en staat de actie omschreven op de kaart.

Onderaan de kaart staat links of rechts welke extra actie er uitgevoerd moet worden als de kaart geactiveerd wordt (later hierover meer). Dit is bijvoorbeeld het omdraaien van de kaart (eenmalige gebeurtenis) of het afleggen van een kaart uit de hand (nogmaals dus). Wanneer een kaart na het doorlopen van acties omgedraaid is kan hier overheen weer een andere kaart gespeeld worden. Zo ontstaan en stapels met kaarten voor je. Ook kaarten die je niet meer wilt gebruiken voor de acties, of kaarten welke enkel punten aan het einde van het spel zijn, kunnen door andere kaarten bedekt worden. De bovenste kaart wordt daarna gebruikt voor acties.

Er zijn ook grijze pauper kaarten in de stapel. Deze kaarten kunnen alleen door acties van andere kaarten afgelegd worden of wanneer je kaarten af moet leggen als je er meer dan 9 op handen hebt. Anders vullen ze alleen maar je hand.

Land kopen:

Tijdens het kopen van kaarten kun je een keuze maken uit de 3 die onder het bord liggen. De kosten staan bovenin en onder het bedrag staan acties die je meteen moet doen (kaarten trekken, overwinningspunten krijgen, armoede bestrijden etc).

Wanneer een nieuwe kaart gekocht wordt komt deze bovenop de oude te liggen, het teken links bovenin moet wel zichtbaar blijven. Sommige boroughs hebben een actie die bij het "doorlopen van acties" geactiveerd worden.

Doorlopen van acties van je stad:

Ga nu door al je acties (de onderste gedeeltes van de borough en de kaarten) in de volgorde die je zelf wenst. Indien nodig, betaal je de activatie-kosten, doe je alle acties en draai je erna de kaart om (wanneer dit nodig is) of leg je kaarten af. Sommige kaarten zorgen er ook voor dat er minder armoede in je stad is.

 

Wanneer alle acties zijn gedaan gaan we kijken naar de toegenomen armoede. Hiervoor kijken we naar:

 • elke stapel met kaarten in je stad

 • kaarten in je hand

 • elke lening die je hebt.

 

De laatste actie spreekt voor zich, pak drie kaarten. Je kunt kiezen uit het bord of de stapel. 

Einde van het spel:

Zodra de stapel met kaarten op is wordt de laatste ronde gespeeld. Om de eindscore te bepalen kijken we naar de volgende zaken:

 • Voor elke kaart in je hand pak je 1 armoede fiche.

 • Tel alle overwinningspunten op van de kaarten in je stad die aan het einde van het spel scoren.

 • betaal leningen af. 15 pond per lening of 7 minpunten indien dit niet lukt.

 • Voor elke 3 pond die je over hebt krijg je 1 overwinningspunt.

 • De speler met de minste armoede telt zijn fiches bij elkaar op en legt deze daarna af. Alle andere spelers leggen een evenredige hoeveelheid fiches af. Daarna kijk je in de tabel naar het aantal armoede-fiches dat je over hebt. De waarde die erachter staat haal je eveneens af van je score.

De speler die nu nog de hoogste score heeft is de winnaar van het spel.

Conclusie:

Bovenstaande omvat alle regels van het spel, dus veel regels zijn er niet. Dat is ook te zien aan het regelboek welke kort en duidelijk is. Het spel krijgt door een aantal andere reviewers vaak een negatieve beoordeling op het armoede systeem van het spel. Ik, daarentegen, vindt het een prima mechanisme. Een boel mensen kwamen na de brand op straat te staan en waren dus daadwerkelijk in de armoede terecht gekomen. Doordat sommige gebouwen en instellingen werden gebouwd, nam de armoede af. Helaas gebeurde het tegenovergestelde ook. Al met al klopt het dus wel in het thema van het spel. Qua mechanisme in het spel is het niet echt belangrijk hoeveel armoede je krijgt, maar meer dat jouw hoeveelheid armoede niet teveel afwijkt van die van de andere spelers. Zolang dat bij elkaar ligt vallen de minpunten wel mee en elke speler krijgt te maken met armoede. Dit is dus voor iedereen gelijk.

Het spel speelt lekker vlot en bevat niet al teveel tekst, waardoor je beurt ook weer snel voorbij komt. Het speelbord is continue aan verandering onderhevig, maar je hand kun je voorbereiden. Je kan lekker strategisch spelen en je moet je tegenstander goed in de gaten houden. Het pestelement is beperkt tot een aantal kaarten en dus ook niet storend. Daarbij wordt je tegenstander niet enorm uit zijn spel gehaald.

Het spel ziet er prachtig uit, de afbeeldingen, de vormgeving, de openslaande doos, de insert. Allemaal prachtig. De kaarten zijn stevig en het spel is erg vermakelijk. Dit is wat mij betreft echt een aanrader, zeker als bovenstaande je nieuwsgierig heeft gemaakt.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
bottom of page