top of page

Uitgever: Board&Dice

Designer(s): Manuel Correia

Jaar: 2016

Spelers: 1 - 5

Speelduur: 20 - 40 min

Categorie: Card Drafting, Hand Management, Pick up and Deliver, Point to Point Movement, Set Collection

Diep onder de grond wordt er hard gewerkt aan een geheim project. We bevinden ons in Zwitserland, bij CERN. Hier worden vele tests uitgevoerd, maar ver beneden de gangbare ruimtes bevind zich een laboratorium waar in het geheim wordt gewerkt aan een wel heel bijzondere opdracht. De professoren moesten een manier zien te vinden om door de tijd en ruimte te kunnen reizen. Tijdens dit onderzoek is er iets misgegaan waarbij de machines, die gebouwd waren als tijdmachines, plotseling ruimtes openden naar andere werelden. Uit deze nieuwe werelden kwamen buitenaardse wezens gekropen. Goed of kwaad, deze wezens moesten terug naar hun eigen dimensie. Jij, samen met je collega professoren, moeten ervoor zorgen dat deze portalen naar de andere dimensies zo snel mogelijk weer worden gesloten, voordat de wezens doordringen tot onze dimensie en er niet veel meer gedaan kan worden om deze dreiging te stoppen. Jij bent schuldig aan dit debakel, dus jij moet het zien op te lossen. Succes!

Voor deze review wil ik graag bordenkaartspel bedanken voor het aanleveren van dit bordspel! Geïnteresseerd in dit spel? Kijk dan eens op: www.bordenkaartspel.nl/multiuniversum

31 December 2016

Sann Zevenbergen

Doel van het spel:

Probeer zoveel mogelijk portalen naar andere dimensies te sluiten. De professor met de meeste gesloten portalen is de winnaar van multiuniversum

 

Opzetten van het spel:

Multiuniversum speelt zich af in het lab CERN in Zwitserland. Op de tafel treffen we dus een lab aan met 5 transformeer machines, aangegeven middels transformeer kaarten in 5 verschillende kleuren. Dit is het apparaat dat de portalen geopend heeft. Hierboven liggen de portaal kaarten die de geopende dimensies weergeven. Elke speler heeft een basis-lab kaart met een markeersteen in de kleur die de speler vertegenwoordigt.

 

Tot slot is er een stapel actiekaarten. Elke speler begint elke ronde met minimaal 3 actiekaarten in zijn/ haar hand.

Spelverloop:

De spelers spelen om de beurten en mogen tijdens de beurt 3 acties doen. De acties die je neemt zijn gebaseerd op de actiekaarten in je hand. Wanneer je de actie doet leg je de kaart voor je neer zodat alle spelers deze kunnen zien. Laten we even kijken naar de lay-out van zo’n actiekaart.

- Pak twee kaarten van de actiestapel

- Gebruik de speciale kracht van de transformeer machine

- Wandel naar een andere transformeer machine

- Sluit een portaal

- Bekijk de aflegstapel en pak een kaart

- Specifiek gereedschap

- Leg de kaart af en pak een nieuwe

De eerste actie(s) die je kan doen zijn dus gebaseerd op de kleur van het lab waar je je bevindt. De rode acties mogen alleen worden gedaan in het rode lab, de groene in het groene lab etc.

 

Als tweede actie kun je de gereedschappen gaan klaarleggen voor het sluiten van het portaal. Dit doe je door de actiekaart onder je lab kaart te schuiven waarbij enkel het gereedschap zichtbaar is. Heb je alle benodigde gereedschappen en heb je de actie die nodig is om het portaal te sluiten (in de juiste kleur), dan kun je de portaal-kaart toevoegen aan je lab (aan de linkerzijde), en leg je de gereedschappen op de aflegstapel.

 

Als derde actie kun je een actiekaart afleggen om vervolgens een nieuwe actiekaart te pakken van de stapel.

 

Je mag alle acties meerdere keren doen en in willekeurige volgorde, maar maximaal 3 acties per beurt. Heb je alle acties gedaan dan leg je de actiekaarten op de aflegstapel en is de volgende speler aan de beurt.

 

Tijdens het spel kun je bij de diverse transformeer machines een speciale actie uitvoeren, mits je hier de juiste kleur actiekaart voor hebt. Genoeg te doen dus!

Einde en winnen van het spel:

Zodra drie portalen (voor 3-4 spelers) of twee portalen (voor 2 spelers) zijn gesloten eindigt het spel. De punten die middels een lampje linksboven op de portaal-kaart zijn aangegeven, worden bij elkaar opgeteld. Daarbij komen ook nog extra punten voor verzamelingen van dimensies (aangegeven door symbolen op de portaal-kaarten). Meerdere van dezelfde dimensies of juist meerdere soorten dimensies leveren extra punten op. Alle gereedschappen die nog onder je kaart liggen zijn min-punten! De speler met de meeste punten is de winnaar.

Conclusie:

Multiuniversum is een klein kaartspel met veel inhoud. De regels zijn niet ingewikkeld en je krijgt al snel door wat je moet doen tijdens het spel. Er staan op de actiekaarten in principe maar 5 acties, maar de kleur van de lokatie waar je bent geeft aan welke acties je kan gebruiken. Daardoor moet je continue puzzelen met de acties die je hebt op de locatie waar je staat. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een actie doet voor het sluiten van een portaal in een andere kleur, omdat je weet dat je in een latere actie naar die lokatie gaat verplaatsen. Wanneer je eerder zou verplaatsen verlies je namelijk misschien wel de actie die je wilde doen omdat in een nieuwe kleur lokatie weer andere acties op je actiekaarten gelden. Je ziet al dat het een spel is met een puzzel achtig karakter. 

 

Daarbij komen dan nog de speciale acties bij de transformeer machine, die weer net even dat beetje extra geven aan het spel waardoor het voor zowel beginners als gevorderden interessant blijft. Het spel is te spelen met 1 tot 5 spelers. Het grote verschil met meer spelers is dat je elkaar meer in de weg zit in tegenstelling tot een spel met bijvoorbeeld 2 spelers.

 

Multiuniversum is een spel van klein formaat waardoor het makkelijk mee te nemen is. Daarbij is er meteen een uitbreiding te verkrijgen die eveneens in het basisdoosje past, van tevoren over nagedacht dus. Deze uitbreiding brengt overigens het Lovecraft universum (lees: Cthulhu) naar Multiuniversum voor meer thema en speelplezier.

 

Het spel is erg mooi vormgegeven. De illustraties zien er goed uit en de actiekaarten zijn duidelijk. De regels zijn helder opgeschreven en de symboliek van de acties wordt al snel duidelijk tijdens het spelen. Wat mij betreft had er wel een kaart bij mogen zitten waarop alle acties van de actiekaarten en de acties van de diverse locaties op hadden gestaan. Nu moet je toch vaak weer naar het regelboek grijpen en daar de juiste pagina opzoeken. Al met al kan ik dit kaartspel aanraden voor mensen die houden van het puzzelachtige karakter en die een uitdagend, maar niet ingewikkeld kaartspel zoeken. Oh, en koop er dan meteen de “Project Chtulhu” uitbreiding bij. Deze heeft net wat meer thema en voegt meer speelplezier toe aan dit zeer vermakelijke spel.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
bottom of page