top of page

Uitgever: Blue Orange Games

Designer(s): Chénier La Salle

Jaar: 2015

Spelers: 2 - 4

Speelduur: 45 min

Categorie: Card Drafting, Tile Placement

Reviewer: Sann Zevenbergen

New York, begin 1900. Je oom heeft je een perceel en wat geld nagelaten in Manhattan, New York. Het is de tijd van wolkenkrabbers en de huidige technologie maakt het mogelijk om steeds hoger en sneller te bouwen. Een baan als vastgoedeigenaar zie je wel zitten en al snel begin je te investeren in gebouwen en meer percelen. Kun jij je staande houden tussen de concurrentie? 

 

New York 1901 is een spel uitgegeven door Blue Orange Games en geschikt voor 2-4 spelers. Spelers winnen door de meeste wolkenkrabbers te bouwen in de favoriete straten van Manhattan en zo de meeste punten te verdienen.

 

Voorbereiding:

De spelers krijgen het volgende:

 • Score-pion

 • 4 arbeiders

 • 3 actiekaarten

 • 1 persoonskaart met daarbij 2 perceelkaarten in de kleur van het persoon

 • De bijbehorende wolkenkrabbers 

 

Hierna worden 4 perceel kaarten van de stapel open naast het bord gelegd (dit geeft de markt aan), worden 2 straten van New York willekeurig gekozen, evenals 1 uitdaging-bonuskaart, en worden de monumentale wolkenkrabbers neergelegd.

De uitgekozen straten zijn dit spel de 2 meest waardevolle straten en leveren extra punten op aan het ende van het spel.

 

Speelronde:

Tijdens de speelronde kun je 2 dingen doen, namelijk:

 • land verwerven/ bouwen

 • Afbreken en herbouwen

 

Je kiest 1 perceelkaart van de markt en zet één van je arbeiders op de bijbehorende kleur en vorm op het speelbord. Deze markt bestaat uit 3 kaarten welke aangevuld worden aan het einde van jouw beurt tot er weer 3 kaarten liggen voor de volgende speler. Eveneens mag je ervoor kiezen om een wolkenkrabber neer te leggen op een gebied waar een arbeider staat en scoor je hierbij de bijbehorende punten.

 

Wanneer je geen arbeiders meer hebt kun je enkel nog maar wolkenkrabbers plaatsen.

Bij het plaatsen van wolkenkrabbers moet met een aantal zaken rekening worden gehouden:

 • ze moeten voldoen aan de regels voor opvolging. Dat wil zeggen dat je nooit gelijk aan of lager dan de aangegeven periode mag herbouwen. De periodes zijn weer te onderscheiden in brons/ zilver/ goud en monumentaal. Tevens speel je deze periodes pas vrij bij een specifiek puntenaantal dat aangegeven staat op het scorespoor.

 • Tenminste 1 deel van het gebouw moet grenzen aan een straat of park.

 • Eenmaal gebouwd mag deze niet meer verplaatst worden.

 

Bij het afbreken behoud je de punten die je eerder gescoord had en krijg je nieuwe punten voor het nieuwe gebouw. Indien je gouden of monumentale wolkenkrabbers hebt gebouwd, mogen deze niet meer gesloopt worden. De gesloopte wolkenkrabbers verdwijnen vervolgens in de doos. De plekken op het bord die vrijkomen door het slopen moeten of een nieuw gebouw krijgen of arbeiders moeten de plek innemen, anders mag er  niet worden gesloopt.

Het spel is afgelopen wanneer:

 • er nog maar 4 wolkenkrabbers over zijn per speler, of

 • Wanneer er nog maar 3 kaarten in de markt liggen en de toekomstige markt leeg is.

 

De uitdaging-bonuskaarten geven nog een extra target die gehaald moet worden voor extra punten. 

 

Iedereen behalve de veroorzaker hiervan mag nog een beurt nemen. De eindtelling wordt gedaan en de persoon met de meeste punten heeft gewonnen!

Conclusie:

New York 1901 is een leuk spel wat in dezelfde categorie valt als Ticket to ride. Het spel is niet te gecompliceerd waardoor het een goed introductiespel is. Het is makkelijk uit te leggen en de rondes zijn snel en eenvoudig. Iedereen kent Manhattan en daardoor is het thema voor veel mensen aantrekkelijk en doordat de productie van het spel erg goed is staat het leuk op de tafel.

 

Door de extra uitdagingen in het spel is het in moeilijkheidsgraad aan te passen. Op deze manier is het ook een erg leuk spel voor mensen die normaal geavanceerdere spellen spelen. Het is echt een spel gemaakt voor iedereen. 

 

Denk niet dat het echter een eenvoudig spel is waarbij je zonder na te denken maar wat kan doen. Je moet goed plannen en je grond goed benutten om ook de wolkenkrabbers die later in het spel komen te kunnen plaatsen. Je kunt elkaar ook lekker in de weg zitten door net dat stuk grond te kopen waardoor je tegenstander niet meer kan plaatsen wat hij/zij waarschijnlijk wilt plaatsen.

 

De art van het spel is erg leuk gedaan en je voelt je dan ook echt een vastgoedmagnaat aan het begin van de 20e eeuw. New York 1901 is een spel wat waarschijnlijk bij iedereen in goede aarde valt. Het is een mooi spel met eenvoudige regels, toch zeer interessante gameplay en een leuk thema dat geschikt is voor een breed publiek. Hou je van spellen als Ticket to ride? dan hou je zeker ook van New York 1901!

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
bottom of page