top of page

Uitgever: Iello

Designer(s): Stefan Dorra

Jaar: 2015

Spelers: 3 - 5

Speelduur: 30 min

Categorie: Hand Management, Trick Taking

Reviewer: Sann Zevenbergen

Tijdens de koude oorlog is de spanning te snijden in Moskou. De vijand kan overal zijn, spionnen verstoppen zich in de stad. Vrijwel iedereen wordt afgeluisterd en mensen worden tegen elkaar uitgespeeld. Wie kun jij vertrouwen? In Nyet! speel je, samen met steeds veranderende teamgenoot/ teamgenoten, om zo veel mogelijk punten te winnen en daarmee als winnaar uit de koude oorlog te komen.

Voorbereiding:

Leg het bord neer op de tafel en deel een karakter (met de eigen Nyet! tokens) uit aan elke speler. Kies een speler die de scores bij gaat houden en een speler die als eerste de kaarten uitdeelt.

 

Spelverloop:

Nyet! wordt gespeeld over een aantal rondes die zijn verdeeld in twee fasen:

  1. De Nyet! fase

  2. De "trick" fase

 

De Nyet! fase:

In deze fase worden de voorwaardes voor het spel bepaald. De spelers kijken allemaal naar hun hand met kaarten om te bepalen wat deze voorwaardes moeten gaan worden.

De startspeler begint door een Nyet! token op het speelbord te plaatsen om daarmee een voorwaarde te elimineren. Dit gaat zo door totdat alle regels van het bord slechts één plek over houden per rij.

 

De rijen op het bord omvatten het volgende:

  • De startspeler

  • Afleggen van kaarten. In dit geval leggen de spelers of 1 of 2 kaarten af, leggen een kaart af dat niet een 1 is, geven 1 kaart aan de speler naast hem/ haar of Nyet! (niemand legt iets af).

  • Kleur van de troefkaart bepalen

  • Supertroef bepalen, dit is een gekleurde kaart met het getal 1 er op afgedrukt.

  • Scoren. De getallen op de kaarten maken niets uit voor het scoren. Het aantal gewonnen rondes  zijn belangrijk in Nyet!. Dit aantal kan middels de laatste rij vermeerderd worden of zelfs negatief scoren.

De "trick" fase:

De startspeler kiest zijn/ haar teamgenoten. Daarna worden er eventueel kaarten afgelegd of doorgegeven. Daarna begint de startspeler door een kaart open in het midden van de tafel te spelen. De overige spelers doen hetzelfde (met de klok mee). De volgende regels moeten hierbij in acht worden genomen.

  • Indien mogelijk moet je dezelfde kleur spelen als de eerste kaart dat opgelegd wordt.

  • Indien je deze kleur niet in je hand hebt, mag je een andere kleur spelen.

  • Troef en supertroef worden ook eerst gevolgd indien deze in je hand zitten.

 

Zodra alle spelers een kaart hebben gespeeld, wordt er gekeken wie de stapel heeft gewonnen (hoogste waarde of hoogste troef, waarbij troef leidend is) en deze speler pakt vervolgens de kaarten, legt deze voor zich neer en speelt een nieuwe kaart open op tafel. 

 

Zodra alle kaarten zijn gespeeld worden de punten (de aantal sets met kaarten) vermenigvuldigd met de waarde uit rij 5 van het speelbord en dit hebben de teams dan verdiend.

Er zijn nog extra punten te verdienen indien een team kaarten met de waarde 1 van het andere team hebben veroverd. Deze kaarten zijn elk 1 punt waard voor het team.

 

Het speelbord wordt weer leeggehaald en de speler naast de persoon die de eerste kaarten had uitgedeeld, deelt nu de kaarten uit voor de nieuwe ronde. Na een aantal rondes (afhankelijk van het aantal spelers) is het spel voorbij en is één speler de winnaar van Nyet!.

 

Indien men met een oneven aantal mensen speelt gebruikt men een x2 kaart, waarbij 1 speler uit het team zijn punten (zijn slagen) mag vermenigvuldigen met twee.

Conclusie:

Nyet! kun je eigenlijk het beste omschrijven als een vereenvoudigde versie van klaverjassen waarbij je elke ronde de voorwaarden van het spel aanpast. Dit maakt het voor mij persoonlijk een leuker spel dan klaverjassen. Het thema is aanwezig in de grafische vormgeven en het proberen te seinen naar je teamgenoot is mogelijk, maar is niet erg sterk aanwezig.

Grafisch ziet het er allemaal weer erg mooi uit en daarbij komt het spel in een mooi compact doosje met magneetafsluiting. Wanneer je klaverjassen leuk vindt, maar net wat te gecompliceerd voor een relaxt avondje spellen spelen, dan is dit het huidige alternatief.

 

Ik heb genoten tijdens het spelen van Nyet!, maar voor mij was het was mooi na één volledige ronde gespeeld te hebben. Misschien ligt dat aan het spelersaantal of misschien wel aan het idee dat ik bij het spel had (dat het lekker vlot wegspeelt). Gelukkig ben je vrij om zelf te kiezen hoeveel ronden je wilt spelen en daar zal iedereen zelf een keuze in moeten maken. Nyet! van Iello, zeker de moeite waard.

tumblr_nxqsenf75n1sep4z4o1_500
tumblr_nxqsenf75n1sep4z4o1_500
press to zoom
IMG_3372_edited
IMG_3372_edited
press to zoom
IMG_3376
IMG_3376
press to zoom
IMG_3375_edited
IMG_3375_edited
press to zoom
bottom of page