top of page

Uitgever: Iello

Designer(s):Antoine Bauza

Jaar: 2016

Spelers: 2 - 5

Speelduur: 30 - 45 min

Categorie: Card Drafting, Set Collection

Wat is er veel te zien en te beleven in de diepten van de zee. Zoveel dieren en plantensoorten, teveel om op te noemen. Maar er komen is weer een ander verhaal. Toch ga je het proberen! Je bent kapitein op een onderzeeër op zoek naar nieuwe en zeldzame planten en dieren. Je hebt het voor elkaar gekregen om een beginnende duikboot te bouwen en het vertrouwen te winnen van een groep investeerders, die het wel zien zitten met jou aan het roer.

Je gaat flitsend van start en al snel kun je investeren in het uitbreiden van je missie. Maar de concurrentie heeft opgemerkt dat het goed gaat en wil daar graag een graantje van meepikken. De concurrentie is heftig en de schatten zijn beperkt. Zul je de boeken ingaan als de onderwater expert of gaat de concurrentie er met deze titel vandoor? Speel het in dit nieuwe, prachtig vormgegeven spel van Iello, Oceanos. 

18 November 2016

Sann Zevenbergen

Doel van het spel:

In Oceanos verzamel je drie rijen met exploration kaarten die samen een zee zullen vormen. Hierop staan verschillende afbeeldingen die voor punten zorgen. De speler die aan het einde van het spel de meeste punten heeft is de winnaar van Oceanos.

De exploration kaarten:

Deze kaarten zijn het middelpunt van het spel. Op deze kaarten vind je een aantal symbolen met diverse betekenissen:

 • Dieren: Voor elk dier dat anders is dan de andere ontvang je 2 punten.

 • Koraal: Ontvang voor elke koraal, dat aangesloten is met andere kaarten met koraal, 1 punt

 • Schatten: voor alle schatten die je verzamelt pak je schat tokens, de waarde die hierop staan, zijn de punten die je aan het einde van het spel krijgt, dit zijn 2 tot en met 4 punten.

 • Kaarten kunnen ook het oog van de Kraken (een grote mythische inktvis) bevatten. In dat geval pakt de speler met de meeste Kraken ogen een Kraken token.  Deze tokens geven je 0 tot -4 punten.

 • Kristallen: Kristallen dragen bij aan het upgraden van je onderzeeër.

 • Basis: Nu kun je de upgrade uitvoeren, afhankelijk van de kristallen die je hebt.

Voorbereiding:

Elke speler kiest een kleur met de daarbij behorende tokens en onderzeeërs. Op de onderzeeër staat aangegeven welk niveau deze heeft, kijk hiervoor naar 1, 2 of 3 rode bolletjes. Elke onderzeeër krijgt ook een duiker en brandstof. 

 

De drie Kraken tokens worden willekeurig gepakt en op een stapel van groot naar klein neergelegd. De exploration kaarten met 1, 2 en 3 erop worden geschud per soort en in drie stapels neergelegd op de tafel (stapel 1, stapel 2 en stapel 3).

De schat tokens gaan in de blauwe stoffen zak die meegeleverd wordt bij het spel.

Overzicht van de ronden:

Het spel speelt zich af over drie ronden en elke ronde bestaat uit vijf beurten.

 1. Één speler is de expeditie kapitein, hij/ zij deelt nu aan elke speler, behalve hemzelf, het aantal expeditiekaarten uit gelijk aan het aantal periscopen die de speler op zijn onderzeeër heeft + 1. Elke speler begint met 1 periscoop, dus in de eerste ronde krijgt elke speler dus 2 kaarten.

 2. Elke speler kiest nu één expeditiekaart, legt deze afgedekt voor hem/ haar neer en geeft het restant aan de expeditie kapitein.

 3. Elke speler legt de kaart vervolgens open voor zich neer, rekening houdend met een tweetal voorwaarden. Ten eerste wordt de kaart van links naar rechts geplaatst, ten tweede komen alle kaarten van de eerste ronde bovenaan en de kaarten van de tweede ronde daaronder en tot slot de rij met kaarten van de derde ronde daar weer onder.

 4. De expeditie kapitein kiest nu een kaart uit de kaarten die de andere kapiteins hem hebben gegeven (ten minste het aantal wat zijn periscopen aangeven, anders mag hij/ zij kaarten bijpakken) en kiest hier eveneens één kaart uit die nu direct gespeeld wordt.

 5. De volgende beurt wordt de speler die links van de expeditie kapitein zat, nu de nieuwe expeditie kapitein.

Additionele acties:

Er zijn een aantal extra acties die een speler kan doen tijdens zijn/ haar beurt:

 • Een brandstof token gebruiken. Elke speler die in het bezit is van één of meer brandstof tokens kan deze gebruiken om een extra kaart te houden tijdens stap 2. Om aan te geven dat deze actie gebruikt wordt, legt de speler op de gespeelde tweede (of derde/ vierde) kaart een brandstof token.

 • Een scuba duiker gebruiken. De scuba duiker haalt de schatten op die de kaarten bevatten. Hij doet dit door van onder naar boven alle schatten op te pakken. Wees voorzichtig met het inzetten van een scuba duiker, want gespeeld is gespeeld!

 • Het upgraden van de onderzeeër. Wanneer er al eerder kristallen gespeeld zijn, kan een speler na het spelen van een basis, zijn/ haar onderzeeër upgraden. Elke basis kan maar 1 upgrade uitvoeren (ongeacht het aantal kristallen) en alle kristallen voor de basis kaart gaan nu verloren. Er zijn twee kleuren kristallen, groen en geel. Voor een kristal van 1 kleur, mag je upgraden van 1 naar 2. Voor het upgraden naar niveau 3 heb je beide kleuren nodig.

Einde van de ronde:

Aan het einde van de ronde keer je terug naar je basis om je vondsten te lossen en om uit te rusten voor je weer gaat duiken. Tijdens het einde van de ronde, volg je de volgende drie stappen:

 1. Plaats je speler hulp kaart aan het einde van de rij. Had je nog ongebruikte kristallen dan kun je nu wellicht nog een upgrade uitvoeren.

 2. Tel nu de punten op van de eerste ronde. Hierbij kijk je naar: het aantal verzamelde verschillende dieren, de propellor van je onderzeeër (deze levert punten op na upgrades). en de speler met de meeste Kraken ogen.

 3. Pak nu je brandstof token weer op en plaats deze weer in je onderzeeër. De scuba duiker blijft echter liggen.

Einde van het spel:

Na de derde ronde wordt de score wederom opgeteld. Bij deze score tellen we nu ook de schatten en het koraal op. Al het koraal dat naast of onder elkaar ligt krijgt één punt, dus hoe groter je koraal, des te meer punten. De speler met de meeste punten is de winnaar!

Conclusie:

Één van de grote releases van Iello dit jaar was Oceanos, een familie-vriendelijk bordspel waarbij je op avontuur gaat op de bodem van de zee. Inmiddels heb ik dit spel een aantal malen gespeeld en moet ik zeggen dat dit spel zowel mij als de andere spelers erg heeft vermaakt. Wanneer ik dit spel voor het eerst uitleg, maak ik gebruik van een "open ronde". Dat wil zeggen dat ik de eerste ronde met open kaarten speel en daarbij zeg wat ik doe en waarom. Op deze manier komen alle regels voorbij en kan daarna iedereen het spel uitspelen zoals het bedoeld is, waarbij je je kaarten dus geheim houdt voor de andere spelers. Het enige dat ik spelers verder nog meegeef is hoe schatten en koraal werken, aangezien deze pas scoren aan het einde van het spel. Vanaf dat moment weet iedereen hoe het spel werkt en gaat een tweede potje veel sneller. Geef jezelf zo'n 45 min. tot een uur voor het eerste spelletje op bovenstaande manier, daarna speel je Oceanos in ongeveer 30 minuten.

Uit bovenstaande blijkt dus dat de regels niet moeilijk zijn, maar dat betekent niet dat het spel niet interessant is. Er zitten vele leuke elementen in Oceanos. Zo ben je bezig met het verzamelen van dieren (set collection), ben je aan het gokken wanneer je  je duiker in moet zetten (push your luck) en ben je kaarten met elkaar aan het verbinden voor het grootste koraal (soort van tile/ card placement). Daar komt dan nog eens de upgrades van je duikboot bovenop en je merkt al dat je een heel divers en leuk spel in handen hebt.

Natuurlijk ziet ook dit spel er erg goed uit. De cartoon stijl, samen met de grote verscheidenheid aan illustraties geven het spel een fraai uiterlijk. Leuk is dat de kaarten naast en onder elkaar een zee vormen waarbij het steeds donkerder wordt naarmate je dieper gaat en waarbij je zowel de golven aan de bovenzijde als de bodem van de oceaan uiteindelijk voor je hebt liggen. Ook de verschillende duikboten en de transformaties die zij doorlopen bij het verbeteren zijn erg fraai gedaan. Het karton is dik en sterk. Helaas kwam ook mijn spel met onderdelen die erg stroef in elkaar passen of zelfs helemaal niet! Iello is zich hiervan bewust en stuurt dan ook de vervangende onderdelen naar je op wanneer je een eerste print hebt zoals ik. Bij de nieuwe prints is dit probleem al opgelost.

Het spel speelt het beste met meerdere spelers, maar ook de tweespeler variant zit goed in elkaar. Gelukkig geen zogenaamde derde speler of "robot", maar gewoon een variant waarbij je (als belangrijkste verschil) een kaart mag afleggen waarvan je zeker niet wilt dat de tegenspeler deze krijgt, voordat je je resterende kaarten afgeeft aan de speler tegenover je.

Al met al is Oceanos een leuk, niet al te gecompliceerd bordspel van Iello, dat er goed uitziet, snel speelt en lekker puzzelt. 

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
bottom of page