top of page

Uitgever: Z-Man Games

Designer(s): Naoki Homma

Jaar: 2007

Spelers: 2 - 6

Speelduur: 20 - 30 min

Categorie: Hand Management, Set Collection

Reviewer: Sann Zevenbergen

Het is niet makkelijk om een organisator te zijn van een grote parade in Wonderland. Alles lijkt perfect. De parade ziet er prachtig uit en de straten zijn bijzonder sfeervol verlicht. De mensen zijn in goede doen en hebben wel zin in een feestje. Je probeert als organisator van de parade zoveel mogelijk mensen te overtuigen om mee te doen. Waar de mensen zo vrolijk zijn aan het begin, lopen ze op een gegeven moment toch verveeld weg. Zodra iemand deelneemt aan de parade met dezelfde jurk of iemand die hoger staat op de maatschappelijke ladder raken de andere deelnemers geïrriteerd en lopen weg, om vervolgens bij jou te gaan zitten klagen! Het is niet makkelijk om organisator van een grote parade in Wonderland te zijn....

Doel van het spel:

Spelers proberen hun hand met kaarten kwijt te raken in de parade, zonder daar kaarten voor terug te krijgen. Niemand wil punten hebben in Wonderland!

 

Voorbereiding:

Iedere speler krijgt 5 kaarten. 6 kaarten worden open in het midden van de tafel gelegd. Dit zijn de initiële deelnemers van de parade. Aan het begin van de rij komt de speeldoos te liggen, dit is het begin van de parade. De overige kaarten komen in het midden van de tafel te liggen als trekstapel.

 

Verloop van het spel:

  1. Kies een kaart uit je hand en leg het achteraan bij de parade

  2. Indien nodig worden kaarten uit de parade gehaald en voor de speler neergelegd.

  3. Pak een nieuwe kaart van de trekstapel.

 

Een speler kiest een kaart die hij op hand heeft en legt deze achteraan bij de parade. De keuze van de kaart is zeer belangrijk. Het nummer dat op de kaart staat geeft aan welke kaarten in aanmerking komen voor het verlaten van de parade. dit behoeft uitleg...

 

Stel dat er 7 kaarten in de parade liggen en de speler legt een 3 neer (in welke kleur dan ook), dan zijn de eerste 3 kaarten "veilig" en hoeven dus niet de parade te verlaten. De overige 4 kaarten zullen de parade wellicht verlaten en komen in de "verlaat-modus".

 

Van de kaarten die de nu in de "verlaat-modus" zitten moeten de volgende de parade verlaten:

  • alle kaarten van dezelfde kleur

  • Alle kaarten met een waarde gelijk aan of lager dan de kaart die is gespeeld.

 

De kaarten die de parade verlaten worden gesorteerd op kleur voor de speler neergelegd. Alle andere spelers moeten deze kaarten kunnen zien. De kaarten in de parade schuiven naar voren. De speler trekt een nieuwe kaart zodat hij/ zij weer 5 kaarten in zijn/ haar hand heeft en de volgende speler is aan de beurt.

Laatste ronde:

Zodra een speler alle 6 kleuren heeft verzameld of zodra de trekstapel leeg is wordt de laatste ronde ingezet. Zodra de 6e kleur is gepakt zal deze speler zijn/ haar beurt afmaken en iedere andere speler heeft daarna ook nog een laatste beurt. Indien de trekstapel op is krijgt iedereen nog een beurt totdat iedereen nog 4 kaarten in zijn hand heeft, daarna is het spel beëindigd. 

 

Score:

Aan het einde van het spel mag elke speler 2 kaarten naar keuze afleggen en de overige 2 kaarten toevoegen aan de stapel voor zich. Enkel de kaarten voor je geven een score, de paradekaarten worden afgelegd.

  1. Kijk wie de meeste kaarten heeft van een kleur. Draai deze kaarten om. Elk van deze kaarten geldt nu als 1 punt (er wordt dus niet gekeken naar de waard van de kaarten).

  2. De overige kaarten worden opgeteld middels de waardes die staan aangegeven op de kaart zelf.

 

Deze totaalscore van de kaarten worden genoteerd en, zoals het Wonderland betaamt, is de speler met de laagste score de winnaar van Parade.

Conclusie:

Parade is wederom een klein kaartspel met veel diepgang. Aan de ene kant wil je niet teveel kaarten hebben, en zeker niet degene met hoge waardes, maar aan de andere kant wil je op een gegeven moment wel de meerderheid hebben om het totale puntenaantal te verlagen. Je moet werken met de kaarten die je krijgt en daar kun je geluk mee hebben of niet. Echter hoe jij die kaarten inzet is aan jou. Het is af een toe een kleine brein-breker, maar wel een die vrij vlot te spelen valt. Natuurlijk is er de mogelijkheid om langer over je beurt te doen, maar omdat het spel op zich niet al te lang duurt, is dit niet een groot probleem.

 

Het is een mooi vormgegeven spel met een prachtig gemaakte Alice in Wonderland thema, dat prima past bij dit spel. Het had natuurlijk ook een ander thema kunnen zijn, maar het ziet er gewoon leuk uit en het is een thema wat niet veel gebruikt is, en daardoor echt wat toevoegt aan het spel. Het is makkelijk mee te nemen en vrijwel overal te spelen. Voor mensen die houden van een mooi kaartspel met ruim voldoende diepgang maar dat toch vrij eenvoudige regels heeft, dan is Parade een aanrader!

press to zoom
press to zoom
press to zoom
bottom of page