top of page

Uitgever: Iello

Designer(s): Donald X. Vaccarino

Jaar: 2014

Spelers: 2 - 6

Speelduur: 30 min

Categorie: Hand Management

Reviewer: Sann Zevenbergen

Gegroet dekschrobbers, mijn naam is Kapitein Leo Luipaard en op deze zoektocht naar de Gouden Ananas ben ik jullie éénogige leider. We zullen de zeeën bevaren, onze concurrentie verslaan en zoeken naar schatten. Om de Gouden Ananas te kunnen vinden moeten we op zoek gaan naar de verschillende delen van de schatkaart. Deze bij elkaar leiden ons naar de locatie van de schat.

 

Maar we zijn niet alleen. Vele zeelui zijn op dit moment op zoek naar de schat en hoe langer wij hier zitten te treuzelen, hoe verder we achter zullen lopen! Dus iedereen naar zijn plaats, hijs de zeilen en maak je gereed voor een spannende zoektocht naar de ultieme schat, de Gouden Ananas!

Doel van het spel:

In het spel Piña Pirata speel je jouw crew leden uit tegen die van de andere speler om de vier delen van de kaart te bemachtigen. Elke ronde probeer je de eerste speler te zijn die al zijn/ haar kaarten uit zijn/ haar hand heeft gespeeld en daarmee één van de vier delen van de kaart krijgt.

 

Opzetten van het spel:

Schud de kaarten en maak een stapel in het midden van de tafel. De eerste kaart wordt omgedraaid en naast de stapel neergelegd (actie stapel). De avonturen tegels worden eveneens geschud en op de tafel neergelegd met de afbeelding naar beneden. Deze avonturen tegels passen de regels van het spel aan. De eerste twee worden opengedraaid en onder elkaar neergelegd in het midden van de tafel. Elke speler krijgt nu ieder 8 kaarten van de stapel.

Spelen van het spel:

De speler links van de speler die de kaarten uitdeelde mag beginnen. Tijdens de beurt doe je het volgende:

  • Indien een kaart in je hand een overeenkomstige piraat laat zien als de kaart die op de tafel ligt, speel je deze op boven op de actiestapel.

  • Heb je geen overeenkomstige piraat in je handen, dan pak je een nieuwe kaart van de trekstapel.

 

Zodra een speler alle kaarten uit zijn/ haar hand heeft gespeeld, dan eindigt de ronde direct en heeft deze speler de ronde gewonnen.

 

De winnaar van de ronde pakt vervolgens twee avontuur tegels van de stapel, houdt er één zelf en legt de ander bij de twee tegels die al op de tafel liggen.

Je hebt nu 1 deel van de schatkaart gevonden!

 

Ditmaal ben jij de speler die de kaarten uitdeelt. De speler die nu links naast jou zit mag het eerste een kaart afleggen. Een nieuwe ronde wordt gespeeld.

 

De regels op de avonturen tegels worden altijd uitgevoerd in volgorde van oud naar nieuw en zoveel als mogelijk is.

Einde van het spel:

Piña Pirata kan op twee verschillende manieren worden gespeeld:

  1. Cruise mode: speel zoveel rondes als je wilt. Zodra er zoveel avontuur tegels komen te liggen dat het verwarrend wordt (dit is meestal rond de 8) kunnen alle tegels worden geschud en begint het opnieuw. De winnaar is de speler die de meeste rondes heeft gewonnen.

  2. Avonturen mode: De winnaar is de speler die het eerst de 4 delen van de schatkaart bij elkaar heeft verzameld om zo de Gouden Ananas te vinden. Indien er meer dan 6 avonturen tegels in het spel zijn, wordt er één tegel weggehaald en één van de twee nieuwe tegels (die de ronde winnaar heeft getrokken) voor in de plaats gelegd.

Conclusie:

Piña Pirata is een erg leuk familiespel van Iello. Het spel is eenvoudig en goed uit te leggen aan anderen. Het type piraat op hetzelfde type piraat afleggen heeft iedereen snel door. Door de tegels met extra regels of uitzonderingen wordt het spel zeker een stuk interessanter. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld een papegaai op een aap mag afleggen, ook al staat er geen aap op je kaart met een papegaai die je speelt. Of misschien mag de speler naast je een beurt overslaan, of mag je de piraat gokken die bovenaan op de stapel ligt. Heb je het goed, dan mag je een wilekeurige kaart afleggen, zo niet, jammer maar helaas.

 

Het kan gebeuren dat je snel door je kaarten heen bent, maar voor hetzelfde geld, moet de stapel kaarten opnieuw worden geschud en ga je wat langer door. Daardoor duurt een ronde wat langer, maar het is mij  nog niet gebeurd dat de stapel 2 keer geschud moet worden. Meestal ben je, zoals de doos aangeeft, een half uur tot 40 minuten bezig met een spel Piña Pirata.

 

Iello staat garant voor prachtige grafische vormgeving en zo ook bij dit spel. De dieren piraten zien er erg leuk uit en zullen zowel jong als oud aantrekken. Het doosje heeft een leuk formaat en wat ook erg leuk is, is de magnetische afsluiting van de doos. Daardoor blijft het doosje mooi dicht zitten en geeft het zelfs de doos een mooie uitstraling. 

 

De spelmodus die ik altijd zal aanraden is de avonturen modus. Op deze manier verzamel je de vier delen van de schatkaart en duurt het spel niet enorm lang. Je hebt hierdoor meer een doel dat je nastreeft en het maakt het spel ook wat spannender. Hoe meer tegels erbij komen, hoe meer regels. Maar omdat er elke ronde slechts één tegel bij komt wordt het niet te ingewikkeld. Je leert de tegels ook kennen nadat je een hele ronde hebt gespeeld.

 

Ik hou van de grafische vormgeving van Iello, vind de spellen doorgaans erg leuk en dit zijn fantastische vullers tussen andere spellen door, of om even een avond een spelletje gespeeld te hebben. Piña Pirata is zeker een aanrader van mij!

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
bottom of page