top of page

Uitgever: 999 Games

Designer(s): Stefano Castelli, Andrea Crespi< Lorenzo Silva

Jaar: 2015

Spelers: 2 - 4

Speelduur: 30 - 60 min

Leeftijd: 8+

Categorie: Set Collection, Pattern Recognition, Take That

Het klaslokaal loopt vol met tovenaars en heksenleerlingen. Vandaag is een spannende dag want de examens zijn begonnen. Voor vandaag staat het examen "toverdrankjes bereiden" op het programma. De leerlingen moeten diverse toverdranken maken en daarna ook gebruiken om te zien of het werkt en om de andere toverdranken sneller en effectiever te laten zijn. Het Horribilorum college staat bekend om zijn expertise in toverdranken en er wordt dus veel van de leerlingen verwacht. Explosies zijn toegestaan en worden zelfs aangemoedigd. Leer en profiteer van je fouten! De ingredienten bestaan dit jaar uit: eenhoorn-tranen, draken-rook, oger-snot en feeën roos. De student die de beste brouwsels maakt en die de meeste punten behaald wordt "student van het jaar". Hoofdleraar Albertus Temperamentus wenst alle studenten veel succes toe en hoopt dat zij allen goede tovenaars en heksen zullen worden.

21 Maart 2017

Sann Zevenbergen

Voordat er aan het spel begonnen kan worden moeten de spelers eerst een essentieel onderdeel in elkaar zetten, namelijk de mixer. Hier komen de knikkers in die de diverse ingrediënten voorstellen.

 

Voorbereiding:

Het spel komt met 8 typen toverdranken, hiervan worden er in elk spel 6 gebruikt. Elke speler heeft daarnaast 1 tableau waar twee toverdranken op passen en een ruimte voor reserveknikkers (ingrediënten).

 

Pak nu twee start toverdranken per persoon, schud de rest en maak 5 stapeltjes. Het spel kan beginnen.

Spelverloop:

Beginnend met de startspeler en daarna met de klok mee pakt elke speler 1 knikker uit de mixer.

Hierdoor kan er een explosie ontstaan. Een explosie volgt wanneer twee knikkers van dezelfde kleur elkaar raken nadat een knikker door een speler is gepakt. De kleur knikkers (van dezelfde kleur dus) die elkaar raken mogen eveneens worden gepakt. Wanneer er daarna weer een explosie ontstaat mogen deze knikkers ook worden gepakt etc. Je mag in je beurt hulp van de professor vragen en daarbij 1 knikker uit de mixer nemen, dit veroorzaakt echter geen explosie en je ontvangt een fiche met minpunten voor de ontvangen hulp.

 

Met deze knikkers vul je je flesjes door de juiste kleur knikker op de juiste kleur van het flesje te plaatsen. Alle kleuren die je kan plaatsen moet je plaatsen en max. 3 knikkers mag je als reserve achter de hand houden. 

 

Wanneer een toverdrank klaar is, doe je de knikkers terug in de mixer en draai je de toverdrank om. De toverdrank levert nu punten op, maar kan ook eenmalig gebruikt worden voor een speciale eigenschap. Hierdoor kun je knikkers stelen, op plaatsen leggen die qua kleur niet overeenkomen, extra knikkers uit de mixer pakken etc.

 

Hierna vul je jouw flessen weer aan zodat je er weer twee hebt liggen en is de beurt voorbij.

 

Tot slot kunnen spelers prestatiefiches verdienen door 3 gelijke toverdranken of 5 verschillende toverdranken af te hebben. Afhankelijk van het aantal spelers komen er een aantal  prestatiefiches op tafel te liggen.

Winnen van het spel:

Wanneer de laatste prestatiefiche is gepakt of wanneer alle toverdrank flesjes op zijn krijgt elke speler die nog niet een beurt heeft gehad in die ronde nog een laatste beurt. Daarna worden alle punten (- de hulp van de professor strafpunten) bij elkaar opgeteld en de speler met de meeste punten is de winnaar.

Conclusie:

Potion Explotion is een spel dat er leuk uitziet op de tafel en dat gebruikt maakt van nieuwe middelen om een vlot spelletje mee te maken. De mixer is een opvallend element op de tafel en trekt veel nieuwsgierige mensen aan. Het spelmechanisme is lekker simpel en voor iedereen snel te begrijpen. Doordat je de flesjes ook kan gebruiken voor hun speciale krachten is het spel wat meer dan enkel een knikker pakken en explosies veroorzaken. Het veroorzaken van explosies is wel een erg leuk onderdeel van het spel. Goed kijken naar de beste opties is een leuke bezigheid. Tip: begin hier alvast mee als de andere speler zijn/ haar knikkers op de flesjes aan het plaatsen is of toverdrankjes aan het opdrinken is. Soms is er ook helemaal niets en moet je ervoor zorgen dat de andere speler na jou niet een enorme goede keten aan explosies krijgt omdat jij juist die ene knikker weg had gehaald. 

 

Goed vooruit plannen en op tijd je prestatiefiches verzamelen is een goede manier om veel punten te verzamelen. Het spel speelt goed met meerdere spelersaantallen en vanaf jonge leeftijd kunnen kinderen hier al aan meedoen. Een optie is om bij kleine kinderen alleen flesjes te vullen en de speciale acties nog even achterwege te laten.

 

Het spel ziet er kleurrijk en vrolijk uit. Vrolijke kleuren flesjes en dobbelstenen sieren de tafel. Potion Explotion is niet moeilijk, maar wel explosief leuk!

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
bottom of page