top of page

Uitgever: Days of Wonder

Designer(s): Francois Gandon

Jaar: 2016

Spelers: 2 - 4

Speelduur: 30 - 60 min

Categorie: Set Collection, Tile Placement

Reviewer: Sann Zevenbergen

In Quadropolis ben jij de burgemeester van een nieuwe en moderne stad. Samen met je adviseurs en architecten probeer je de inwoners van je stad zo blij mogelijk te maken. Dit doe je door huizen te bouwen, havens, parken, winkels etc. Al deze gebouwen moeten natuurlijk bewoond worden en moeten worden voorzien van stroom. Zware industrie wil je niet naast je huizen hebben en winkels willen veel mensen trekken om succesvol te zijn. Zoals je al ziet moet je zorgvuldig te werk gaan, terwijl er veel concurrentie is van de andere medespelers. Ook zij bouwen steden die succesvol willen zijn. Uiteindelijk is er maar één stad die uit kan blinken en die het meest succesvol zal zijn. Is dit jouw stad? Speel het in  het nieuwe spel van Days of Wonder: Quadropolis!

Opzetten van het spel:

In het midden van de tafel komt de bouwplaats te liggen. Vervolgens worden de gebouwen tegels gesorteerd en alle tegels met nummer 1 op de achterzijde worden nu op willekeurig plekken op de bouwplaats gelegd voor de eerste ronde. Afhankelijk van het aantal spelers worden de gebouwen tegels omgedraaid en zien we welke gebouwen op de bouwplaats liggen.

 

Elke speler krijgt nu een spelerbord, samen met een overzichtskaart waarop staat welke gebouwen, op welke manier punten scoren. Verder krijgt elke speler in zijn/ haar kleur een viertal architecten met de nummers 1 tot en met 4.

 

Doel van het spel:

het behalen van de meeste overwinningspunten op de gebouwen in jouw stad.

Verloop van het spel:

Het spel kent vier rondes, en elke ronde bestaat uit vier beurten. Tijdens zijn/ haar beurt moet de speler:

  1. Een gebouw pakken van de bouwplaats

  2. De "Urbanist" (stedenbouwkundige) verplaatsen

  3. Het gebouw in zijn/ haar stad plaatsen

  4. Grondstoffen verkrijgen van de gebouwen (indien nodig)

 

Een gebouw pakken van de bouwplaats:

De architecten plaats je naast het bord, aan één van de vier zijdes. Het nummer van de architect geeft aan welke tegel in die rij je pakt. Wanneer je dus je "2" architect in rij vier legt, pak je dus de tweede tegel in de vierde rij. Hier gelden nog twee regels bij:

  1. Je mag een architect niet over een andere architect heen leggen

  2. Je architect mag niet naar de Urbanist wijzen

 

De Urbanist verplaatsen:

Dit doe je door de Urbanist pion op de plek te zetten waar de laatste tegel is verwijderd van de bouwplaats.

 

Gebouwen plaatsen in je stad:

Voor het plaatsen van gebouwen moet je aan een aantal eisen voldoen:

  • Plaatsing mag in een lege plek waarvan de lijn (horizontaal) overeenkomt met de het nummer van de architect.

  • Of in een kolom (verticaal) waarvan het nummer overeenkomt met het nummer van de architect.

  • In het geval van het stapelen van gebouwen (huizen en flats), moet het nummer van de architect overeenkomen met de kolom waarin de tegel wordt geplaatst, of het niveau waarop wordt gebouwd.

 

Kun je niets plaatsen dan leg je de tegel opzij en krijg je dus ook niet de grondstoffen van de tegel.

 

Grondstoffen verkrijgen:

Bovenaan de tegel zie je welke grondstoffen je krijgt voor de tegel die je plaatst. Dit zijn vaten (energie) en inwoners van je stad (dit zijn ook even spreekwoordelijke grondstoffen). Om de tegels in je stad te activeren zijn deze grondstoffen nodig. Zijn je tegels namelijk niet geactiveerd, dan ontvang je vor deze tegels geen overwinningpunten. Rechtsonderaan zie je de plaats en de grondstof dat benodigd is voor het activeren van de tegel. Sommige tegels geven directe overwinningspunten, deze staan aangegeven links bovenaan op de tegel.

Einde van de ronde:

Haal nu alle resterende tegels van de bouwplaats en plaats hier nu willekeurig de tegels met nummer twee op de achterzijde. Draai ze om (wederom afhankelijk van het aantal spelers) en begin een nieuwe ronde.

 

Einde van het spel:

Wanneer de vierde ronde gespeeld is, is het spel ten einde en kunnen de overwinningspunten worden opgeteld. De spelers kunnen echter nog wel de grondstoffen herplaatsen indien nodig. Voor elke niet geplaatste grondstof krijgt de speler -1 overwinningspunt. 

 

Middels de overzichtskaart kun je zien hoeveel punten je hebt gescoort voor de gebouwen (gebouwen naast elkaar, in de buurt van parken, verdeling musea etc.).

 

De speler met de meeste punten wint het spel Quadropolis.

Expert variant:

In de expert variant speel je vijf rondes in plaats van vier. Verder krijg je een speelbord met districten. Je plaatst nu een tegel in een rij of kolom dat overeenkomt met het getal van de gespeelde architect, of in een district met hetzelfde getal als het getal van je architect.

 

Spelers hebben nu niet hun eigen setje met architecten, maar maken gebruik van een algemene stapel waar iedereen architecten uit pakt. Dus op is op.

 

Verder komt deze variant met extra gebouwen, namelijk de kantoorflats en de monumenten die allebei weer op hun eigen manier scoren. Is de standaard versie dus te simpel voor jou, kies dan voor deze, meer uitdagende, expert variant.

 

Conclusie:

Ik denk dat ik 90% van de spellen die uitgegeven worden door Days of Wonder gewoon erg goed vind. Deze spellen zien er altijd goed uit en zijn veelal geschikt voor families. Dat is bij Quadropolis niet anders.

 

Het spelmechanisme is goed uit te leggen en snel te begrijpen. Dat merk je al aan de dikte van het regelboek. In slechts 4 pagina's vinden we de regels voor het "classic" spel en de overige pagina's zijn bedoeld voor uitleg van de diverse tegels en de expert variant. Het is een spel dat qua gevoel en zeker ook qua grafische vormgeving te vergelijken is met Sim City. Je bouwt een stad en moet goed opletten waar je de tegels legt en hoe ze met elkaar kunnen scoren. Voor je het weet zit je in de laatste ronde nog met een architect 4 terwijl je zowel in rij 4 als in kolom 4 geen ruimte meer hebt voor tegels. In de expert variant van het spel gaat dit nog meer gelden.

 

Wat ik fijn vind aan Quadropolis is dat er 2 spelvarianten inzitten voor de verschillende moeilijkheids niveaus. Zo is dit spel goed te spelen met mensen die nog niet veel gezelschapsspellen hebben gespeeld of voor de kleinere spelertjes. Voor de mensen die wat meer tactiek en inzicht vereisen is er een geavanceerde versie die ook voor deze spelers veel plezier en uitdaging geeft. Op deze manier verwissel je ook makkelijk en snel tussen de beide varianten (geen kaartjes weghalen, borden toevoegen etc.).

 

De doos komt met een handige inlay (wat we verwachten van Days of Wonder), waardoor je makkelijk het spel weer op kan bergen en snel weer op de tafel kunt leggen. Inlays kosten voor uitgevers extra geld, maar het zou toch wel fijn zijn wanneer meerdere uitgevers dit zouden doen bij hun titels.

 

Ben je dus op zoek naar een bordspel voor de hele familie, maar ben je zelf een doorgewinterde bordspel speler, dan zal je, net als ik, genieten van het spel Quadropolis. Voor mij is Quadropolis tot nu toe het beste off-line city building spel op de bordspellenmarkt.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
bottom of page