top of page

Uitgever: 999 Games

Designer(s): Susan McKinley Ross

Jaar: 2009

Spelers: 2 - 4

Speelduur: 45 min

Categorie: Dice Rolling, Pattern Building, Pattern Recognition, Tile Placement

Qwirkle is een spel dat al enige jaren bestaat. Qwirkle is een soort combinatie van scrabble en Set, beide bekende bordspellen. In Qwirkle zien we 6 verschillende figuren in 6 verschillende kleuren. Spelers leggen één voor één een blokje (of dobbelsteen in dit geval) aan om zo verschillende rijen of kolommen van dezelfde figuren te vormen, zonder dubbelen. Dit spel is inmiddels vrij bekend en heeft zowel de de Mensa Select als de "Spiel des Jahres" prijs in de wacht gesleept. Er zijn meerdere varianten op dit spel waaronder Qwirkle Cubes, recent uitgegeven door 999 Games. Laten we kijken naar hoe dit spel speelt...

17 April 2017

Sann Zevenbergen

Voorbereiding:

Elke speler pakt 6 dobbelstenen uit de zak en dobbelt deze. Hij/ zij laat het resultaat voor zich liggen zodat dit duidelijk is voor iedereen. Pak pen en papier om scores bij te houden.

 

Begin van het spel:

De oudste speler begint en legt een geldige rij dobbelstenen neer. Kan de speler maar 1 dobbelsteen neerleggen, dan dobbelt hij/ zij opnieuw.

Spelverloop:

De speler links van de startspeler begint, daarna gaan we met de klok mee. Vervolgens voert iedere spelers de volgende acties in volgorde uit:

  1. (Optioneel) Dobbelstenen opnieuw werpen

  2. Dobbelstenen aan het speelveld toevoegen

  3. Score noteren

  4. Nieuwe dobbelstenen trekken (tot 6) en werpen

 

De speler mag een aantal dobbelstenen aanwijzen en opnieuw werpen. Dit mag slechts 1 keer gebeuren in een ronde.

 

Wanneer dobbelstenen toegevoegd worden moeten deze onderdeel uitmaken van dezelfde (geldige) rij, maar hoeven elkaar niet te raken. Daarbij kan het zijn dat andere rijen ook worden uitgebreid. Er moet minstens 1 dobbelsteen worden gespeeld.

 

Als regel leg je dezelfde kleur in dezelfde rij en dezelfde vorm. Dezelfde vorm in dezelfde kleur mag niet meer dan 1 keer in een rij voorkomen. Het kan daardoor zijn dat er lege plekken ontstaan.

 

Elke dobbelsteen die wordt toegevoegd levert 1 punt op. Indien de dobbelsteen daarmee een rij uitbreidt levert deze ook nog 1 punt op per dobbelsteen die al in de rij lag. Wanneer je 6 verschillende symbolen of 6 Verschillende kleuren bij elkaar hebt, heb je een Qwirkle en krijg je hiervoor 12 punten.

Einde van het spel:

Wanneer er geen dobbelstenen meer in de zak zitten spelen de spelers door zonder nieuwe dobbelstenen te pakken. De speler die als eerste al zijn/ haar dobbelstenen heeft gebruikt ontvangt hiervoor 6 bonuspunten. De speler met de meeste punten is de winnaar.

Conclusie:

Of je nu Qwirkle cubes of de gewone Qwirkle speelt, het idee blijft hetzelfde. In principe voegt Qwirkle Cubes een element van dobbelen toe die ikzelf wel leuk vind. Om hier nu je oude Qwirkle voor in te leveren zou mij iets te ver gaan, maar wanneer je van plan bent om je eerste Qwirkle te kopen, dan is dit zeker geen slechte variant.

Qwirkle is een abstract spel met eenvoudige regels. Je kijkt naar kleur of naar symbool en er mogen geen dubbelen voorkomen in een onafgebroken rij. De meeste punten zijn te scoren door tactische plaatsing van je dobbelsteen of dobbelstenen. Voor elke rij waar je dobbelsteen aan "vast" zit krijg je punten. Leuk is dat je nu opnieuw mag dobbelen in de hoop een ander figuur te krijgen (want de kleur van je dobbelsteen staat vast).

Qwirkle cubes is een leuk spel dat makkelijk mee te nemen is op reis, de regels zijn eenvoudig en zowel jong als oud zou veel plezier beleven aan dit abstracte dobbelspelletje.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
bottom of page