top of page

Uitgever: White Goblin Games

Designer(s): Henrik Berg, Åse Berg

Jaar: 2010

Spelers: 2 - 4

Speelduur: 45 min

Categorie: Area Control/ Influence, Variable Player Powers

Het is het jaar 1347, Europa wordt overspoeld door ratten die de zwarte dood met zich meebrengen. De bevolking van Europa probeert moedig de plaag buiten de deur te houden. Waar de adel wegvlucht naar omringende landen om de zwarte dood te snel af te zijn, proberen de monniken een geneesmiddel te vinden tegen de ziekte die als wild vuur om zich heen slaat. In het donkere woud probeert een heks een brouwsel te maken voor haarzelf en al haar zusters in Europa. Waar de koning zich terugtrekt in zijn kasteel wordt zijn bevolking uitgeroeid en bijna gehalveerd! Maar niemand, niet de burgers, niet de adel en niet de koning is beschermd tegen de zwarte dood. Magere Hein zal 5 jaar lang over Europa trekken en de Europese bevolking decimeren, is het jouw volk dat het sterkst uit deze zwarte bladzijde van de geschiedenis tevoorschijn komt? Speel het in "Rattus" van White Goblin Games.

20 Augustus 2016

Sann Zevenbergen

Voorbereiding van het spel:

Het speelbord komt in het midden van de tafel te liggen. Op dit bord zien we lichte gebieden die gebruikt worden voor een twee speler spel en donkere gebieden voor drie en vier speler spellen.

Elke speler kiest zijn/ haar kleur en ontvangt de houten blokjes in die kleur. De ratten worden klaargelegd (deels op het bord en deels in de reservestapel naast het bord. Tot slot worden de klassekaarten klaargelegd naast het bord.

 

Spelverloop:

Het spel wordt gespeeld in beurten, elke beurt bestaat uit een drietal fasen:

  1. Kies een klassekaart (optioneel)

  2. Plaats blokjes op het bord

  3. Beweeg de plaag pion

 

A en B mogen in willekeurige volgorde worden gedaan, C is altijd als laatst.

 

  1. Een speler kan een willekeurig karakter van de rij naast het bord of van een andere speler pakken. Dit karakter geeft de speler een speciale vaardigheid, maar verhoogt ook de kans op de plaag bij zijn/ haar blokjes. Je verliest pas een karakter wanneer een andere speler deze wegneemt, anders hou je dit karakter! Je kan dus meerdere karakters voor je hebben liggen.

  2. Zo lang als er rat tegels aanwezig zijn in een regio, mag de speler evenveel blokjes neerleggen als er rat tegels zijn. Zijn deze er niet, dan mag er dus ook geen blokje geplaatst worden.

  3. Tot slot moet de plaag pion worden bewogen. De actieve speler kiest nu waar de plaag pion naartoe gaat (dit moet echter wel een aangrenzende regio zijn). De plaag pion moet bewegen!

 

Zodra stap C is genomen, verspreid de plaag zich over de kaart. Dit gebeurt op de volgende wijze:

  1. De plaag verspreid zich over de aangrenzende landen. Indien er geen rat tegels in de regio liggen gebeurt er niets, indien er één rat tegel ligt dan krijgt een willekeurige naburige regio er één rat tegel bij en indien er twee of drie rat tegels in de regio liggen krijgen de aangrenzende regio's er twee rat tegels bij. Of twee rat tegels in één regio of één rat tegel in twee regio's. Er mogen maximaal drie rat tegels in een regio liggen.

  2. Zodra er in een regio ten minste één houten blokje ligt en één of meer rat tegels, dan worden de rat tegels één voor één omgedraaid en de actie(s) wordt uitgevoerd. Zodra er geen rat tegels meer omgedraaid hoeven te worden of er geen houten blokjes meer liggen is de beurt voorbij. Rat tegels die overgebleven zijn blijven liggen en de andere gaan weer terug in de voorraad.

Wat laat zo'n rat tegel nu zien?

Bovenaan staat een getal. Wanneer het aantal blokjes (welke kleur dan ook) gelijk is aan of groter dan Dit getal, dan breekt de pest uit. Zo niet, dan verdwijnt de rat tegel uit het spel.

 

De symbolen die daar onder staan, geven aan welke klassen geïnfecteerd worden (de koning, de adel, de heks etc.). De speler met dit karakter moet een blokje weghalen uit het besmette gebied. 

 

Tot slot vinden we een "M" en een "A" teken, dat staat voor meerderheid en iedereen. Bij M haalt de persoon die de meerderheid heeft in de regio een blokje weg, bij A doet iedereen dit.

 

Zodra een regio geen rat tegels meer heeft of geen blokjes meer bevat, is de beurt voorbij en is het de beurt aan de volgende speler.

 

Einde van het spel:

Het einde van het spel wordt geactiveerd wanneer:

  • de voorraad met rat tegels leeg is, of

  • Wanneer een speler het voor elkaar krijgt om al zijn blokjes op het speelbord te hebben aan het einde van zijn/ haar beurt.

 

Vervolgens gaat de laatste ronde van start. Tegen de klok in, beginnend met de speler die rechts naast de vorige actieve speler zit, krijgt iedereen nog de kans om zijn/ haar karakters nog een laatste maal te activeren. Verder doen de spelers niets. Nu zal de plaag over heel Europa woeden en worden alle rat tegels omgedraaid en afgehandeld. 

 

De speler die hierna de meeste blokjes van zijn/ haar kleur op het speelbord heeft staan, is de winnaar van Rattus.

Conclusie:

Rattus is een spel dat snel gespeeld kan worden, meestal ben je met 30 tot 45 minuten klaar met een potje Rattus. Grafisch ziet het er allemaal goed uit. De kleuren van de kaart van Europa zijn rustig en door tinten bruin te gebruiken kun je zien welke regio's actief zijn bij de diverse spelersaantallen. De tegels met karakters zijn groot en stevig en de iconografie is duidelijk weergegeven. Het spel komt in een robuust, niet al te grote doos(je).

 

Rattus speelt het beste met meerdere personen. Met twee spelers merk je dat er, ondanks het kleinere speelbord, meer dan voldoende ruimte overblijft om te bewegen en de regio's vullen zich minder snel, waardoor er minder ratten "activeren" wat toch het spel bepaalt. Ook merk je dat je meer elkaars karakters overneemt elke beurt.

 

De karakters is ook hetgeen Rattus interessant maakt. Elk karakter doet weer iets anders en afhankelijk van de situatie op het bord maak je een keuze. De beurten gaan vlot en het mechanisme is eenvoudig. Na een paar spelletjes merk je dat er behoefte is aan meerdere karakters omdat dit nu eenmaal hetgeen is dat het spel voortdrijft. Gelukkig heeft White Goblin Games daarom meerdere uitbreidingen gemaakt met nieuwe toevoegingen waaronder meer karakters. 

 

Rattus is een simpel, leuk en mooi weergegeven spel, dat recent weer opnieuw uitgegeven is door White Goblin Games inclusief de uitbreidingen.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
bottom of page