top of page

Uitgever: Iello

Designer(s): Biboun

Jaar: 2016

Spelers: 3 - 5

Speelduur: 20 - 30 min

Categorie: Hand Management, Set Collection

Het is onrustig in avonturenland. De koning is haastig op zoek naar 6 verschillende helden die het koninkrijk kunnen redden van de hordes monsters die zich verzamelen aan de grens. Maar het rekruteren van helden is natuurlijk geen werk voor een koning, nee, daar zijn jullie voor nodig. De koning heeft jullie persoonlijk uitgekozen om op zoek te gaan naar de zes helden. De persoon die dit als eerste voor elkaar krijgt zal rijkelijk worden beloond. Aangezien werk niet in overvloed aanwezig is (tenzij je wilt gaan vechten in het leger), besluit je de uitdaging toch maar aan te gaan. Een fijn, gevulde bankrekening heeft nog nooit iemand afgewezen. Helaas ben je niet de enige die een aanbod heeft ontvangen. Zorg er dus voor dat je de eerste bent die zes helden weet te vinden en doe alles om dat voor elkaar te krijgen! Succes!

2 November 2016

Sann Zevenbergen

Doel van het spel:

Zorg dat je als eerste speler zes verschillende helden voor je hebt liggen.

 

Setup:

  1. Schud de kaarten en geef elke speler twee helden. Indien een speler twee dezelfde helden krijgt, geeft hij/zij één van de kaarten terug en pakt een nieuwe kaart. Deze kaarten worden "open" voor de spelers op tafel gelegd.

  2. Geef vervolgens elke speler nog 5 kaarten. Deze kaarten zijn enkel zichtbaar voor de spelers en vormen de beginners-hand van de spelers.

  3. Kies een willekeurige startspeler.

1

2

3

Spelen van het spel:

De kaarten zijn opgebouwd middels een drietal kenmerken:

  1. Strength (linksboven): de sterkte van de held op de kaart.

  2. Power: een speciale kracht dat gebruikt kan worden in het spel.

  3. Required strength (rechtsonder): voorwaarde waar de actieve speler aan moet voldoen.

 

Aan het begin van de beurt draait de actieve speler de bovenste kaart van de stapel om. Deze kaart wordt met d afbeelding naar boven op de aflegstapel gelegd. De required strength rechts-onderaan geeft nu aan welke kaart er gespeeld moet worden door de actieve speler. Het kan zijn dat dit een oneven getal moet zijn, of een getal tussen de 3 en 5, of lager dan 3 etc. De actieve speler moet nu een kaart die voldoet aan de eisen met de afbeelding naar beneden naar de speler links van hem/ haar schuiven. Deze kaart is nu de vagebond held.

 

Kun je geen kaart uit je hand doorspelen naar de speler links van je dan pak je de bovenste kaart van de stapel, kijk je er naar en speelt deze door naar de speler links van je. Vervolgens leg je een kaart uit je hand af.

 

De ontvangende speler kan nu kiezen tussen:

  • het rekruteren van de held op de kaart (open voor hem/ haar neerleggen naast de anderen), 

  • Passen en de kaart doorspelen naar de persoon links van hem/ haar die nu dezelfde keuzes krijgt,

  • Vragen om een aanwijzing te krijgen

  • Een kracht gebruiken van de helden zoals beschreven op de kaart.

Rekruteren van helden:

Wanneer een speler een held rekruteert die nog niet voor hem/ haar ligt, dan wordt deze toegevoegd aan de heldengroep. Indien er al eenzelfde held ligt, worden beide kaarten naast de groep met helden neergelegd met de afbeelding naar beneden. Dit zijn geëlimineerde helden. Om te voorkomen dat het om dezelfde held gaat (en deze dus geëlimineerd moet worden), mag de ontvanger vragen om een hint.

Hints en aanwijzingen:

Om een hint te krijgen kiest de ontvangende speler een kaart uit zijn/ haar hand en geeft deze aan de actieve speler. Wanneer deze kaart gelijk is aan de kaart die de actieve speler naar links heeft gestuurd dan zegt de actieve speler "ja" anders zegt hij/ zij "nee". Vervolgens legt de ontvangende speler de kaart af. Hij/ zij mag dit zo vaak doen als er kaarten in zijn/ haar handen zijn tot 1. De laatste kaart mag niet gespeeld worden.

 

Speciale krachten:

De helden die voor je liggen hebben speciale krachten. Deze krachten zijn eenmaal per ronde te gebruiken en mogen door iedereen, op elk moment, gespeeld worden. Om aan te geven dat ze gespeeld zijn draai je de kaart 90 graden. Wanneer jouw held in deze ronde geëlimineerd wordt, mag je nog wel zijn kracht gebruiken.

 

Einde van het spel:

Zodra een speler zes verschillende helden voor zich heeft liggen, wint hij/ zij direct het spel. Indien de laatste kaart van de stapel wordt getrokken wint de speler met de meeste helden voor zich. In geval van gelijk spel wint de speler die de kleinste stapel met geëlimineerde helden heeft.

Conclusie:

Rent a hero valt in een reeks van kleinere spellen van IELLO. Andere spellen uit deze reeks zijn bijvoorbeeld "Schotten Totten" en "Welcome to the Dungeon". Ze bevinden zich in kleine witte doosjes en kenmerken zich door een witte voorgrond met een leuke illustratie. IELLO kenmerkt zichzelf middels 4 "pilaren" om het zo maar te noemen. In eerste instantie moet het een spel geschikt voor families zijn, dat is rent a hero zeker. De regels moeten niet te ingewikkeld zijn, de grootte van de review demonstreert dit in zekere zin. De spellen moeten binnen een uur te spelen zijn en grafisch moet het er goed uitzien en je naar de tafels trekken waar het spel gespeeld wordt. Daar over gesproken... wat is ook dit spel van IELLO een plaatje. Deze uitgever weet consistent prachtige artwork af te leveren bij hun spellen. Plaatjes die iedereen prettig, grappig en mooi zal vinden. 

 

Het spel speelt verder lekker vlot weg. Iedereen heeft al snel door wat er te doen staat en ronden verlopen snel, of je nu met drie, vier of vijf personen speelt. Tijdens het spel kun je elkaar lekker in de weg zitten door je speciale krachten in te zetten en daarmee te voorkomen dat een andere speler er te vroeg met de winst vandoor gaat. Zo lang als de kaart nog niet gerekruteerd wordt door een speler noemen we deze een vagebond held en hebben alle speciale krachten invloed op wat er gebeurt, daarna is het jammer, maar werken de krachten niet meer op deze kaart. Dit is zeker interessant omdat je hiermee nooit zeker weet of je een tegenstander wilt dwarsbomen wanneer je zelf de kaart nog niet hebt gezien.

 

Het is leuk om een gok te wagen omdat je daarmee een klein beetje invloed kan uitoefenen op wat je toegeschoven krijgt. Aan de hand hiervan kan een andere speler wellicht ook raden wat voor een kaart jij krijgt.

 

Rent a Hero is een interessant, leuk, klein en erg mooi spelletje dat niet misstaat in welke spellen kast dan ook. Makkelijk te spelen en goed uit te leggen. Voor hele nieuwe spelers is het echter wel verstandig om eerst "open hand" te spelen zodat ze een klein beetje weten hoe het spel werkt. Je zult zien dat mensen daarna snel het spel doorkrijgen en vervolgens veel plezier beleven aan dit spel.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
bottom of page