top of page

Uitgever: Pegasus Spiele

Designer(s): Yuichi Sakashita

Jaar: 2014

Spelers: 2 - 4

Speelduur: 30 min

Leeftijd: 8+

Categorie: Card Drafting, Tile Placement

Schapen en vossen: in het algemeen geen goede combinatie. Net zoals in dit spel, waarin het de bedoeling is dat jij aan het eind van het spel zoveel schapen of in het veld hebt staan of ze veilig in de schaapskooi hebt gebracht. Maar pas op voor de vos: deze eet niet alleen de schapen van jouw tegenstanders maar ook jouw eigen schapen op.

26 Juni 2017

Gert Jan Wouters

De set-up:

De spelers krijgen allemaal hun eigen speelbord met daarop afgebeeld een grasweide. De rand van de weide laten wat omliggende dorpen en steden zien. Verder krijgen de spelers: een startkaart met daarop afgebeeld een schuur en het zwarte schaap van jouw schapenfamilie. Deze kaart wordt linksboven in de weide gelegd; de vos (een mooi uitgevoerd houten figuurtje) deze wordt in het midden van de weide gelegd. Dit vlak is duidelijk herkenbaar door een afbeelding van de vos; een geheime opdrachtkaart, welke aan het einde van het spel wordt gewaardeerd; een overzichtskaart met op de achterkant een kleinere afbeelding van de weide met daarin per vlak een cijfer; Een zwart (houten) schaap dat op de startkaart wordt gezet.

Hoe wordt het spel gespeeld:

Het spel wordt gespeeld over 3 rondes waarin het draften van kaarten een belangrijke rol speelt. Iedere speler krijgt 5 kaarten op handen ( 6 bij 2 spelers). Op deze kaarten, die een deel van de weide laat zien, kan het volgende zijn afgebeeld:

 

  • 1 of meerdere schapen, aldan niet in combinatie met een schaapshond,

  • een stukje weg,

  • een stukje water, e

  • en schuur

  • of de vos.

  • Of welke andere denkbare combinatie dan ook.

Uit de handkaarten kies je er 1 uit die je op jouw eigen speelveld wilt leggen (bij 2 spelers geef je er 2 aan jouw tegenstander) de rest geef je door. Zijn alle kaarten uiteindelijk doorgegeven dan gaan we de kaarten op het speelbord leggen. Zowel bij een spel van 2 spelers als bij een spel van 3-4 spelers worden er 4 kaarten op de weide gelegd.

 

De kaarten dienen aangrenzend aan de reeds geplaatste kaarten gelegd te worden. De eventueel zichtbare wegen hoeven niet passend te zijn, die van het water wel. Zijn er schapen op de kaart zichtbaar dan pak je uit de algemene voorraad de houten schaapjes en plaatst deze op de zojuist neergelegde kaart. Staat er een schaapshond (of honden) op de kaart dan mag jij jouw schapen (de witte en/of het zwarte schaap) zoveel plekken bewegen alsdat er honden zichtbaar zijn. De schapen moeten wel naar een andere kaart kunnen bewegen (dus niet naar een leeg weideveld).

 

En natuurlijk de vos: staat er 1 of meerdere vossen op de kaart afgebeeld dan moet jij jouw vos even zoveel plekken bewegen. Eindigt jouw vos op een kaart met witte schapen dan worden deze uit het spel verwijderd; staat ook het zwarte schaap op deze kaart dan gaat deze terug naar het startveld linksboven. De overige spelers dienen ook allemaal hun vos te bewegen in dezelfde richting als jij jouw vos hebt bewogen. Komt ook deze vos op een kaart uit met schapen dan verdwijnen deze in jouw schaapskooi. Aan het eind van het spel is elk schaap dat zich in jouw schaapskooi bevindt 1 punt waard. Eindigt de vos op een weideveld met een schuur dan zijn de schapen veilig.

Scoren:

Nadat er 3 rondes zijn gespeeld volgt de eindtelling:

Zoals gezegd elke schaap in jouw schaapskooi is 1 punt waard. Tevens is elk schaap dat zich nog in jouw weide bevindt ook 1 punt waard.

 

Voor elke losse kaart met water krijg je 1 punt, 2 kaarten met water aan elkaar verbonden levert 3 punten op, heb je 6 kaarten met water aan elkaar liggen krijg je 15 punten. Staat je weide helemaal onder water dan krijg je vanaf de 7e aaneengesloten kaart 5 punten extra!.

 

Voor het zwarte schaap krijg je zoveel punten alsdat het veld waar hij op is geëindigd waard is. De waarde van deze velden varieren van 0 tot 7 punten en is zichtbaar op de achterkant van het overzichtskaartje.

 

De geheime opdrachtkaart: deze opdrachten kunnen punten geven voor het hebben van de langste weg of waterpartij; de meeste schapen enz. Hierbij moet ik wel opmerken dat wanneer een andere speler bijvoorbeeld een langere weg heeft of meer schapen heeft jij geen 5 maar 2 punten krijgt. Heeft een 3e speler een nog langere weg of meer schapen dan jij dan scoor jij dus niets op die kaart.

 

Tot slot kunnen er ook nog punten worden verdiend door jouw weg (of wegen) de stad in te laten lopen. Dit kan variëren van 5 tot 10 punten.

 

De speler met de meeste punten is of de beste schaapsherder gebleken of is het sluwst met zijn of haar vos in de weer geweest.

Conclusie:

Sheep & Shiefs is een erg vermakelijk spel voor de gehele familie. De tekeningen van de schaapjes (met een smartphone in de hand of die aan het breien of aan het vissen zijn) zijn erg grappig. In de versie van Pegasus wordt gebruik gemaakt van houten schaapjes wat een beetje jammer is omdat in de originele Japanse versie gebruik is gemaakt van wollen schaapjes. Dit mag overigens de pret totaal niet drukken. Het spel speelt vlot, heeft geen ingewikkelde regels (deze review beschrijft de gevorderde versie. De basis-versie speel je zonder het zwarte schaap en zonder de opdrachtkaart) en daardoor echt een spel voor de hele familie. Helaas is dit spel nog niet in het Nederlands uitgeven, want erg jammer is want zo blijft dit spel verstoken van een hoop potentiële spelers. Maar wil je het spelen: de enige tekst die op de kaarten staan, is de tekst op de geheime opdrachtkaarten en deze zijn heel kort en makkelijk te vertalen (en doen in de basis-versie dus niet mee).

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
bottom of page