top of page

Uitgever: Arcane Wonders

Designer: Halaban, Pope, Zatz

Jaar: 2014

Spelers: 3 - 5

Speelduur: 60 min

Categorie: Bluffing, Hand Management, Set Collection

Reviewer: Sann Zevenbergen

Wanneer koning Richard gevangen wordt genomen in Oostenrijk na zijn terugkeer van een kruistocht, neemt zijn broer Jan zonder Land de macht over in Engeland. Hij eist enorme sommen belasting van de burgers, zogenaamd om zijn broer te financieren in Jeruzalem. Hij wordt hier bijgestaan door de Sheriff van Nottingham.

 

Het is de 15e eeuw in Engeland. Het gebied rondom Nottingham wordt tot grote irritatie van de Sheriff geteisterd door een roversbende, aangevoerd door ene Robin Hood. Deze Robin Hood, bedreigt de schatkist van Nottingham en in de ogen van de Sheriff is niemand meer te vertrouwen, en zeker die handelaren niet! Zij smokkelen van alles de stad in. Om hier voor eens en voor altijd een einde aan te maken, besluit de Sheriff zelf naar de handelspost bij de grens van Nottingham te gaan en de handelaren eens flink aan de tand te voelen. Er komt de laatste tijd veel smokkelwaar de stad in en als iemand daarvan dient te profiteren, dan is het de Sheriff wel!

In het spel "Sheriff of Nottingham" zijn de spelers handelaren die proberen hun goederen af te leveren aan de markt. Om de beurten speelt elke speler de rol van de Sheriff die de kooplui moet inspecteren en beslissen wie er wel en wie er niet doorgelaten wordt. Als handelaar moet je de Sheriff ervan overtuigen dat jij toegelaten wordt, op welke manier dan ook! De handelaar die het meeste geld en goederen bezit is aan het einde van het spel de winnaar van Sheriff of Nottingham.

 

Elke speler krijgt een handelaar in zijn/ haar kleur en pakt eveneens een goederenzak in de bijpassende kleur. Verder krijgt elke speler 50 goudstukken en 6 kaarten aan het begin van het spel.

In het midden van de tafel komt de stapel met goederen afgedekt te liggen. Hierbij valt op dat er maarliefst 2 aflegstapels naast de goederenstapel liggen. In de aflegstapel worden de kaarten open neergelegt zodat iedereen deze kan zien.

 

De speler die het eerst de rol aanneemt van Sheriff wordt gekozen en het spel kan beginnen.

Het spelverloop:

Het spel wordt gespeeld over meerdere rondes en elke ronde bestaat uit 5 fases:

  1. Marktfase

  2. Handelaarszak wordt gevuld met goederen

  3. De zakken worden overgedragen aan de sheriff

  4. Inspectie

  5. Einde van de ronde

 

1. In de marktfase mogen alle spelers 5 van hun 6 kaarten afleggen en weer nieuwe kaarten trekken totdat hij/zij weer 6 kaarten heeft. Deze kunnen getrokken worden uit de trekstapel in het midden (de kaart is onbekend), of uit één van de aflegstapels (deze kaart is bekend). Wanneer je dit doet, trek je altijd eerst van de aflegstapels en daarna pas van de trekstapel. 

 

2. Uit je hand mag je dan 1 tot 5 kaarten in de goederenzak stoppen, kijk uit dat je medespelers dit niet kan zien, doe de zak vervolgens dicht en leg deze voor je neer op de tafel.

 

3. Nu komt het leuke gedeelte! Iedere spelers (in volgorde van de klok) geeft zijn goederenzak aan de Sheriff en zegt daarbij (kijkend in de ogen van de Sheriff) wat er in zijn goederenzak zit. Hier zit een drietal voorwaarden aan, namelijk:

  • Je mag alleen legale goederen aangeven

  • Je mag maar 1 soort goederen aangeven

  • Je moet het exacte aantal noemen dat in de goederenzak zit.

4. Het is nu de beurt aan de Sheriff. Als Sheriff moet je raden wie de waarheid heeft gesproken over de inhoud van zijn zak en wie er tegen je heeft zitten liegen. Misschien heeft iemand wel smokkelwaar (aangegeven door rode kaarten) in zijn zak gedaan om hier veel punten mee binnen te halen. Wanneer jij hem betrapt, kun jij een mooie boete uitbetaald krijgen en is je tegenstander zijn smokkelwaar kwijt. Maar misschien vertelt hij/ zij wel de waarheid en zitten er inderdaad de goederen in zoals de handelaar heeft verteld en heb jij onterecht een zak geopend.

 

En dit is precies wat jij als Sheriff gaat doen! Je mag zelf bepalen in welke volgorde je de handelaren aanspreekt. Je mag er ook voor kiezen om iemand meteen door te laten en niets te controleren. Echter, voordat de zak geopend wordt kan er nog wat onderhandeld worden... Een inspectie kan namelijk vermeden worden als de beloning goed genoeg is. Je kan dus geld, goederen (uit je kraam, niet uit je hand) en beloftes voor de toekomst afstaan aan de Sheriff om inspectie te voorkomen.

 

Maar wanneer de zak wordt geopend is er geen weg meer terug en moet er dus gekeken worden naar wat er in de zak zit. Heeft de Sheriff je doorgelaten dan open je de zak en leg je de goederen neer in je marktkraam. Boven je marktkraam is ruimte voor smokkelwaar en daar leg je deze kaarten dan ook neer.

 

Is je zak geopend door de Sheriff dan zijn er 2 uitkomsten mogelijk. Je hebt de waarheid verteld of je hebt gelogen.

  • Heb je de waarheid verteld dan moet de Sheriff de boete betalen op de kaart voor elk goed dat legaal is verkregen. Vervolgens leg je de goederen bij je marktkraam.

  • Heb je gelogen dan moet jij de boete betalen aan de sheriff en alle goederen die niet aangegeven zijn in de vorige beurt worden ingenomen en op de aflegstapel gelegd. Dit geldt voor zowel legale goederen als voor smokkelwaar (stel: je geeft aan dat je 3 kippen hebt, terwijl je in werkelijkheid 3 kazen hebt, dan worden deze ingenomen en betaal je de boete).

 

5. Aan het einde van de ronde wordt de speler naast je de nieuwe sherrif en wanneer iedereen aan tafel 2 keer Sheriff is geweest is het spel afgelopen. Alle goederen en geld worden bij elkaar opgeteld, bonussen (voor bijv. de meeste appels) worden hieraan toegevoegd, en de persoon met de meeste punten is de winnaar van het spel.

 

Conclusie:

Wellicht leuk om te weten is dat Sheriff of Nottingham een her-uitgave is van het spel "Contraband" dat al uitgegeven is door MB in 1950. Daarna is het opnieuw uitgegeven als "Hart an der Grenze" en "Robin Hood" voordat het in handen kwam van Arcane Wonders en nu dus uitgebracht is als Sheriff of Nottingham. 

 

Sheriff of Nottingham is een leuk en eenvoudig spel dat weer een heel ander soort party-game is als vele anderen. De kaarten zijn kwalitatief goed en bevatten mooie tekeningen. De overige grafische vormgeving van het spel ziet er ook prachtig uit en neemt je mee naar de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. De insert van de doos is zo gemaakt dat het tijdens het spel gebruikt kan worden om de trekstapel en de aflegstapels mee te creëren, erg handig!

 

Het is erg leuk om te liegen en anderen om de tuin te leiden, creatief te zijn met je omkopingen en een pokerface te trekken. Je zal zien dat het met nieuwe mensen toch wat lastiger is om ze naar waarde in te schatten. Het spel is erg interactief en leuk om naar te kijken, ook wanneer je niet aan de beurt bent. Je bent zowel handelaar als Sheriff, dus je ziet beide kanten van het spel.

 

Het leuke onderdeel van het spel is meteen ook het grote nadeel van het spel. Wanneer je niet de juiste groep met mensen hebt, kan het spel erg saai worden en daarmee gaat meteen een groot deel van de lol er vanaf. Mensen die slecht kunnen liegen zullen dus ook niet heel veel plezier beleven aan dit spel. Het is echt een spel voor de "juiste" groep mensen. Heb je deze? Dan ga je enorm veel plezier beleven aan dit spel dat vrij eenvoudige regels heeft en dus snel te spelen is. Heb je een groep mensen die niet houden van rollenspellen, die slecht kunnen liegen of (zoals in mijn geval) simpelweg niet houden van het type spel. Of heb je niet snel een groep mensen bij elkaar op een speelavond? Dan is dit een spel dat je beter links kan laten liggen.

bottom of page