top of page

Uitgever: AEG

Designer(s): Jeremie Kletzkine

Jaar: 2016

Spelers: 2 - 6

Speelduur: 10 min

Categorie: Memory, Player Elimination, Take That

Europa is volop in oorlog en vele koningen zijn op zoek naar meer macht. We tellen het jaar 1423 en de westerse wereld staat in brand. De diverse koninkrijken hebben machtige forten en kastelen gebouwd om de vijand buiten te houden. De beste mensen, waaronder soms de koning zelf, trekken er op uit om meer gebied te veroveren en invloed te bemachtigen. Terwijl zijn eigen kasteel belegerd wordt, sluipt de koning met een stel ridders uit zijn kasteel om weer een ander kasteel te gaan belegeren. Chaos en onschuldige slachtoffers zijn kenmerkend voor deze donkere periode. Uiteindelijk kan er maar één koning overeind blijven en laten we dan maar hopen dat de rust en de vrede wederkeert, maar tot die tijd...

Speel samen met je vrienden dit kleine, nieuwe kaartspel van AEG volop deductie en tactiek en kijk wie als winnaar uit de bus komt!

16 December 2016

Sann Zevenbergen

Doel van het spel: 

Elimineer de koningen van de andere spelers en blijf als enige over.

 

Opzetten van het spel:

Voor elke speler is er een set kaarten in een specifieke kleur. Elke speler pakt zijn/ haar set met kaarten en legt deze in willekeurige volgorde voor zich neer in een rij. Deze rij vormt jouw kasteel. De spelers mogen op elk moment tijdens het spel kijken naar hun eigen kaarten.

Spelers spelen om de beurten en met de klok mee. In een beurt moet een spel kiezen uit één van de volgende acties:

  1. Go into Siege

  2. Launch an attack

  3. Sacrifice

  4. Fall Back

Een speler mag niet passen en moet dus een actie uitvoeren.

 

Go into Siege:

Neem één van je kaarten en leg deze voor een kaart van een tegenstander neer. Jouw kaart is nu “in Siege” en de kaart van de tegenstander is nu “under Siege”. Er kan maar één kaart tegelijkertijd belegerd worden en de kaart die under Siege is mag nu niet in Siege gaan.

Launch an attack:

Val met één van de kaarten die in Siege of under Siege zijn een aanval uit. De speler die deze actie uitvoert is de aanvaller en de kaart (en dus de speler) tegenover hem/ haar is de verdediger. De verdediger kijkt naar de kaarten (zonder dat de anderen dit zien) en trekt één van de volgende conclusies:

  • wanneer de verdediger een kaart heeft die gelijk aan of hoger in waarde is als die van zijn/ haar tegenstander, dan wint de verdediger. De kaart van de verdediger blijft liggen en de kaart van de aanvaller wordt afgelegd.

  • wanneer de waarde van de kaart van de verdediger lager is dan de kaart van de  aanvaller dan worden beide kaarten afgelegd.

 

Let hierbij op de powers van de kaarten die gespeeld worden. Sommige speciale eigenschappen zorgen namelijk voor een onverwachte winst.

 

Sacrifice:

Een aantal kaarten hebben een ability. In je beurt mag je een kaart met een speciale kracht (ability) opofferen (sacrificen) om gebruik te maken van de speciale kracht van die kaart. Deze kaart mag echter niet under siege of in siege zijn en wordt na het gebruik van de speciale kracht afgelegd.

 

Let er dus op dat er een verschil is tussen powers en abilities.

 

Fall Back:

Wanneer een kaart die in siege is overblijft, zonder een kaart die under siege is tegenover hem/ haar, moet de actie terugtrekken worden gekozen. De speler neemt de kaart terug en plaatst deze op een willekeurige plek terug in zijn/ haar kasteel (rij met kaarten).

Spelers kunnen ervoor kiezen om de kaarten met de karakters “open” op tafel te laten liggen zodat spelers kunnen zien welke kaarten er nog over zijn bij de diverse spelers.

Winnen van het spel:

Wanneer een speler zijn/ haar koning verliest, dan is hij/ zij uit het spel. Zijn/ haar kaarten worden verwijderd. De speler die overblijft wanneer alle andere koningen zijn verslagen, is de winnaar van Siege.

Conclusie:

Siege is een nieuw kaartspel dat mij deed denken aan Love letter, maar dan met iets meer invloed. Daardoor vond ik het wat strategischer spelen dan love letter. Waar je in love letter maar moet afwachten welke kaart je pakt, weet je in Siege continue welke kaart je speelt en welke kaarten je over hebt. In het begin is het even doorkrijgen welke kaarten wat doen en wanneer je ze het beste kan gebruiken en tegen wie. Echter, je wilt ook niet voor het meest duidelijke pad kiezen omdat je tegenstander dan snel doorheeft welke kaart hij/ zij voor zich heeft liggen. Met meerdere spelers is het in het begin even gokken welke kaarten je eerst wilt spelen omdat er nog maar heel weinig bekend is. Gelukkig helpen de andere spelers jou ook door steeds meer kaarten van de tegenstanders bloot te stellen. Je moet goed opletten en kijken welke kaarten nog in het spel zitten. Met meerdere spelers is het dan ook lastiger bij te houden, waardoor het met twee spelers totaal anders speelt dan met zes. Het voordeel hiervan is dat het spel dus zowel met zes spelers als met twee spelers heel goed te spelen is.

 

Het spel ziet er goed uit. De tekeningen zijn leuk en de kwaliteit van de kaarten is erg hoog. De kaarten zijn groot, zwaar en stevig. Nadeel is dat een kaart zich kan “verraden” wanneer er een nagelafdruk of iets dergelijks in staat. Dit type kaartspel moet dan eigenlijk ook gesleeved worden om dit te voorkomen. Of deze maat sleeves beschikbaar zijn durf ik niet te vertellen, het zal in ieder geval niet de standaard maat zijn. De doos heeft een goede inlay voor de kaarten en biedt ruimte voor een uitbreiding. Ik weet dit omdat er namelijk het woord Expansion afgedrukt staat… 

 

Zelf vind ik de regels niet erg duidelijk uitgelegd en alles staat een beetje kriskras door elkaar (regels  en voorbeelden). Dit terwijl de basis niet erg moeilijk is. Met hulp van mijn medespelers en door het “gewoon” spelen van het spel werden de regels al snel duidelijk en kwam het spel op gang. Siege is een spel dat kwalitatief erg goed is en zeker voor mensen die houden van deductie, in combinatie met dit thema, een prima kaartspel voor tussendoor is. Ik vind het spel leuk, maar niet fantastisch. Wellicht komt dit omdat ik niet een groot fan van deductie kaartspelletjes ben of gewoon niet veel behoefte heb aan meer dan Love letter in mijn collectie.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
bottom of page