top of page

Een zondag op SPIEL in Essen

Inmiddels bestaat mijn website al bijna 8 maanden en ben ik de nodige jaren vol passie diverse bord- en kaartspellen aan het spelen bij vrienden en bij mijn spellenclub in Amsterdam.

Ik bemerkte dat ik veel plezier beleef aan het uitproberen van nieuwe spellen. Ik vind het zo leuk dat ik een klein jaar geleden een start heb gemaakt met mijn eigen website waarin ik vertel hoe een spel speelt en wat mij wel of niet aantrekt aan het spel. Je ontkomt hierbij niet aan je eigen mening, maar ik realiseer mij dat hetgeen ik niet leuk vind, het meest aantrekkelijke deel van het spel kan zijn voor een ander. Ik probeer daar, zo goed als ik kan, rekening mee te houden. Mijn website is dan ook rustig en goed leesbaar, zowel op de PC, als op een portable device. Belangrijk vind ik ook de sfeer van een spel en middels een speelse inleiding probeer ik je enthousiast te maken voor het spel (of natuurlijk juist niet...).Kom eens kijken en word lid van mijn facebook, twitter en instagram!

 

Toch, in al deze jaren, lukte het mij niet om naar de grootste spellenbeurs op de wereld te gaan, terwijl deze slechts 2,5 uur rijden is van mijn huis...

Dan waar dit verslag natuurlijk over gaat, en dat is Spiel in Essen, Duitsland. Spiel 2016 is inmiddels alweer de 34e editie van de internationale spellen-beurs Spiel. Elk jaar neemt het aantal bezoekers toe en volgens de organisatie kwamen er dit jaar ruim 174.000 mensen naar Essen om de nieuwste bordspellen te zien, te spelen en aan te schaffen. Ongeveer 1200 spellen en accessoires werden er dit jaar aangeboden door meer dan 1000 exposanten. 6 hallen zaten goed vol, zowel met stands als met bezoekers!

Genoeg details, verder met hoe ik Spiel, als eerstejaars bezoeker heb ervaren. De keuze van mij was om dit jaar 1 dag te gaan. Een groot deel van dit besluit kwam voort uit het feit dat ik in September kersverse vader ben geworden van een prachtige zoon! De dag dat ik naar Spiel ging werd de zondag, 16 Oktober. Donderdagen zijn altijd bijzonder druk, evenals zaterdagen Een zondag is dus wel fijn wanneer je veel rond wil lopen. Het nadeel van de zondag echter, is dat de meest gewilde spellen helaas (vaak) al uitverkocht zijn.

 

Maar met een beetje geduld vind je ook deze spellen binnen een maand of twee gewoon in de winkels. Sterker nog, een vriend van mij die een spellen-winkel heeft in Amsterdam genaamd Friends & Foes, gaat op donderdag speciaal naar Essen om vanaf vrijdag al wat exclusieve Spiel spellen in zijn winkel te hebben liggen!

Afijn, zondagochtend dus vroeg de wekker zetten om op tijd aan te kunnen komen in Essen. Rond 09:30u reden we al langs de ingang van de Messe (waar Spiel gehouden wordt) en konden we iets verderop parkeren.

 

Na ongeveer 5 minuten lopen stonden we bij de Zuid ingang, klaar om naar binnen te gaan. We waren met een groepje van vier, wat ik zeker kan aanraden. Je raakt elkaar minder snel kwijt en aangezien iedereen altijd wel iets wilt zien, loop je niet alleen maar achter anderen aan, maar slechts achter de andere drie van je groep.

Buiten het ontdekken en aanschaffen van de laatste spellen, had ik natuurlijk nog een belangrijk punt op de agenda en dat was contact proberen te maken met de uitgevers.

 

Zo had ik om 11:30u een afspraak met IELLO en daarvoor nog kort met GreyFox games. Verder was het tijdens het bezoek aan de stand een goed moment om uitgevers bewust te maken van mijn website om samen met hun, mijn bereik te kunnen vergroten en zo als website te kunnen groeien.

Het eerste dat mij opviel was de grootte van het evenement. Een groot gedeelte van de hallen werden benut en daar waar mogelijk stonden stands. Omdat we zondag vroeg al aanwezig waren, was het allemaal wel overzichtelijk en nog rustig. Ik had mijn huiswerk gedaan, dus een plattegrond met daarop de stands die ik zeker wilde bezoeken was ik niet vergeten. En dat was maar goed ook, want buiten algemene plattegronden waren de specifieke uitgevers lastig te traceren. Dus tip aan mezelf voor volgend jaar... doe dat weer! 

Ondanks de grootte kom je toch mensen tegen en loop je stukjes op naar de diverse plekken die je wilt bezoeken. De grote uitgevers bevinden zich in hal 3, maar zijn soms ook vertegenwoordigd in de andere hallen samen met kleinere, toch ook wel bekende uitgevers. Naast uitgevers van bord -en kaartspellen vinden we ook bedrijven die t-shirts verkopen, die echte metalen munten aanbieden, die dobbelstenen verkopen en ook vinden we de nodige winkels op Spiel. Bekende namen zoals Coolstuff Inc, Funagain en zelfs Adriaensen zijn hier te vinden, maar met name ook een aantal Duitse, voor ons minder bekende, winkels.

In tegenstelling tot bijv. Nederland en Vlaanderen heeft Duitsland (maar ook Italië, Frankrijk en Spanje) vrijwel alle spellen vertaald in het Duits. Deze Duitse winkeliers hadden dan ook alleen maar Duitse titels met Duitse regels. Daardoor moest je toch vaak uitwijken naar de uitgevers om een spel in het Engels te vinden. Wat mij dan ook opviel was dat populaire titels zoals Feast for Odin, Fabled Fruits en Powergrid the card game wel in het Duits (in grote mate) te koop waren, maar dat de Engelse variant al snel uitverkocht was.

Tijdens het spreken van de mensen bij 8th Summit bleek dat hun spel Mythos Tales, een Cthulhu variant van Sherlock Holmes consulting detective, met prachtige kickstarter edities, al snel voorbij gelopen werd door het Duitse publiek omdat deze enkel in het "Engels" was. Zonde natuurlijk, maar wel fijn voor ons omdat het spel daardoor voldoende aanwezig was.

Natuurlijk konden we het ook niet laten om even langs de mannen van de Dice tower te gaan. Tom Vasel, Zee Garcia, Sam Healy en Eric Summer (Jason was er op dat moment niet) stonden er voor fotosessies en hadden een aantal interessante promo's meegenomen waarmee je meteen de Dice tower kon steunen. Ook voor hun was het de laatste dag en de rust van dat moment, maakte dat je even een kort praatje met ze kon maken. Zeker een bezoek waard als je fan bent van de Dice Tower.

Dan stond mijn bezoek aan IELLO als punt in mijn agenda. De mensen van IELLO hadden een prachtige stand met een ruimte waar je rustig kon praten. Binnen wisselden we wat van gedachten, konden we elkaar vragen stellen en kreeg ik meer informatie over de producten van IELLO. De afspraak stond voor een kwartier, maar na ongeveer 40 minuten liepen we naar buiten. Erg geslaagd gesprek. IELLO is één van mijn favoriete uitgevers. Dit komt mede door hun filosofie. Familie-vriendelijke spellen, die ongecompliceerde regels hebben, rond een uur per potje spelen en er prachtig uitzien. Tja, beoordeel de spellen zelf...

Tussendoor moest er ook even gegeten en gedronken worden, maar al snel gingen we door naar de volgende hal en de volgende spellen. In de middag merkten we dat het aanzienlijk drukker begon te worden en wat ik ook merkte was dat het vrij lastig is om echt spellen te spelen. Hou er dus rekening mee dat je wel iets kan spelen, maar hoogstwaarschijnlijk niet alles van de lijst. Zo heb ik nog een Cash and Guns 2nd edition van Repos Production kunnen spelen, maar zoals gezegd lag mijn focus op het langzamerhand leren kennen van uitgevers en het "wennen" aan Spiel.

Ondanks de drukte straalt het evenement wel vriendelijkheid en passie voor de hobby uit. Helaas kwam op zondagavond het bericht dat de kas bij Ludicreations was gestolen, wat een donkere schaduw werpt op zo'n vriendelijk evenement. Gelukkig stapten een aantal bekenden uit de hobby op die nog snel een spel creëerde voor Ludicreations, samen met goede regels en een Rahdo Run through video voor uitleg. Deze actie is enorm veelzeggend voor onze prachtige hobby! Het spel heeft de naam Steal this Game gekregen en is via kickstarter te "backen".

Tot slot probeerde ik nog aan te schuiven bij de demotafels van R&R Games om Touria of Ulm uit te proberen, maar vervolgens kwamen we een aantal bekenden tegen waardoor we toch weer in gesprek raakten over alles van de dag. Voordat ik het wist was het al 17:30u en kwam er een einde aan Spiel 2016. Dan toch nog even langs AEG voor hun laatste producten en toen werd het tijd om te gaan.

Terug naar de auto met 3 tassen vol met fantastische spellen. Spiel 2016 was voor mij een groot succes en voor Spiel 2017, dat van 26 t/m 29 oktober 2017 gehouden zal worden, zal ik zeker tijd in mijn agenda vrij maken. Ik twijfel of ik er donderdagen bij wil zijn, aangezien de aantallen bezoekers elk jaar toeneemt, maar in ieder geval twee dagen zou moeten lukken. Hoe dat zal gaan en hoe mij dat bevalt kunnen jullie lezen in mijn reportage over Spiel 2017. Tot die tijd: kom vooral eens kijken op mijn website of volg board-game.nl op facebook, twitter of instagram. Tot dan!

Beschrijf uw afbeelding.

Beschrijf uw afbeelding.

Beschrijf uw afbeelding.

Beschrijf uw afbeelding.

Beschrijf uw afbeelding.

Beschrijf uw afbeelding.

Beschrijf uw afbeelding.

Beschrijf uw afbeelding.

bottom of page