top of page

Uitgever: Renegade Game Studios

Designer(s): Dan Cassar

Art-work: Chris Ostrowski and Anita Osburn

Jaar: 2016

Spelers: 2

Speelduur: 20 - 30 min

Leeftijd: 10+

Categorie: Pattern Building

Wie kent nu niet het verhaal van Jack en de bonenstaak of in mooi Engels "Jack and the Beanstalk'., waarin de boerenzoon Jack zijn geliefde koe moet verkopen maar in plaats van met geld met 3 magische bonen thuiskomt. Nadat Jack deze bonen heeft gepland zijn deze de volgende ochtend uitgegroeid tot reusachtige bonenstaken. Jack gaat op avontuur en ontdekt dat er bovenin de bonenstaak een reuzenfamilie woont, waarvan de heer des huizes niet alleen zijn kostbare schatten bewaakt tegen indringers maar ook nog wel eens jonge grijpgrage jongens als Jack als ontbijt wil nuttigen. Lekker kinderverhaal toch?

In 'The Blood of an Englishman' ben jij of de avontuurlijke Jack die op zoek is naar de goedbewaarde schatten of de reus die zijn schatten wil beschermen. Lukt het Jack om de schatten te stelen of wordt hij gedwarsboomd door de reus?

10 April 2017

Gert Jan Wouters

Spelverloop:
Nadat de spelers op vredelievende wijze hebben uitgemaakt wie met welk karakter speelt worden de 50 speelkaarten kaarten geheel willekeurig over 5 rijen van 10 kaarten verdeeld. Zorg ervoor dat de kaarten wel goed geschuffeld zijn.

 
De kaarten tonen een gedeelte van de bonenstaak met daarop afgebeeld een getal dat varieert van 1 tot en met 9. De kaarten kunnen ook 1 van de schatten tonen. De schatten zijn: een gouden zingende harp, een gouden gans en een zak met gouden muntstukken. Ook zijn er kaarten die een weerzinwekkende reus afbeelden voorzien van een viertal woorden, die samen de rijmelarij Fee Fi Fo Fum vormen Dit is het begin van een van de zinnen uit het verhaal van Jack and the Beanstalk welke zin verder gaat met de tekst "I smell the blood of a Englishman" Hiermee is gelijk de naam van het spel verklaard!
 
Zowel Jack als de Reus forceren de winst in dit spel door met de kaarten te schuiven c.q. aan te leggen. Jack mag in zijn buurt: de onderste kaart uit een rij voor zich leggen (als het begin van een bonenstaak of om een bonenstaak te laten groeien) of de onderste kaart uit een rij  verplaatsen naar een andere rij (alleen naar de onderkant). Tevens mag de bovenste kaart naar onderen worden verplaatst (in dezelfde rij).Let op: er mag pas aan een 2e bonenstaak worden begonnen als de eerste klaar is!

Een kaart mag nooit van het begin van de rij naar boven worden gebracht.


De reus zal ervoor zorgen dat de kaarten die Jack nodig heeft (en dan met name de kaarten met de juiste cijfers of de benodigde schat) zo ongunstig mogelijk voor Jack, maar zo gunstig mogelijk voor hemzelf komen te liggen. De reus mag in zijn buurt of 4 onder elkaar liggende kaarten verplaatsen naar de onderkant van een andere rij of 2 losse kaarten verplaatsen (ook weer naar de onderkant van een rij).Tevens mag de reus een kaart uit het spel verwijderen. Dit mag geen schat zijn (logisch ook want hij wilt de schatten voor zichzelf houden).

Winnen van het spel:

Jack wint het spel wanneer hij 3 schatten heeft weten te bemachtigen. Hij moet hiervoor wel 3 bonenstaken hebben gemaakt elk bestaande uit minimaal 6 kaarten waarvan de getallen oplopend moeten zijn (er mogen 'gaten' in zitten). Elke bonenstaak wordt afgemaakt met 1 van de 3 schatten.
 
De reus kan het spel op 3 manieren winnen: hij heeft elk woord uit de rijmelarij over 4 van de 5 onderste kaarten weten te leggen (hoeven niet aansluitend te liggen) of hij heeft de rijmelarij gemaakt door ze

verticaal direct onder elkaar te leggen (hoeft ook niet in een bepaalde volgorde) of hij heeft ervoor gezorgd dat Jack geen bonenstaak meer weet te creëren

Conclusie:

The Blood of an Englishman is een ogenschijnlijk simpel kaartspel, maar schijn bedriegt. Als Jack moet je aan het begin van het spel goed opletten hoe de getallen over de rijen zijn verdeeld. Liggen met name de hogere getallen onderaan de rijen dan kan het knap lastig worden om de bonenstaken te maken. Tevens moet Jack bij het verschuiven van de kaarten goed kijken of hij geen 'cadeautjes' aan de reus geeft. De reus heeft immers maar 1 opdracht te vervullen en Jack 3 waardoor de kans dat de reus wint groter kan zijn dan die van Jack. Maar is dit ook zo? Misschien wel, maar ik ben van mening dat dit niet de kern van het spel is. Het leuke van dit spel vind ik het 'kat-en-muis' element. Als Jack ben je bezig met het maken van de bonenstaken en moet je het de reus zo lastig mogelijk maken. Terwijl de reus er alles aan gelegen is om ervoor te zorgen dat hij zijn rijmelarij in de juiste manier weet te leggen en dat Jack niet omhoog kan klimmen.
 

 
The Blood of an Englishman vind ik echt een heel leuk puzzel cq denkspel. Het is, zoals gewend van Renegade Game Studios, weer erg mooi uitgevoerd, het speelt lekker snel en daardoor een perfecte filler. Maar speel jij als Jack?, loop dan niet te hard van stapel en blijf geconcentreerd, want wanneer jij de concentratie even laat verslappen dan is de kans groot dat de de reus jou vermorzelt. Immers 'hij ruikt het bloed van een Engelsman'!

press to zoom
press to zoom
press to zoom
bottom of page