top of page

Uitgever: Asmodee

Designer: Frédéric Henry, Sabrina Miramon

Jaar: 2013

Spelers: 2 - 4

Speelduur: 30 min

Categorie: Action Point Allowance System, Card drafting, Set collection

Reviewer: Sann Zevenbergen

In de middeleeuwen strijden jij en je medespelers om de status van meesterbouwer in het spel "The Builders, Middle Ages". De koning heeft een stuk grond aangewezen waar een nieuw dorp moet worden gebouwd. Hier moeten huizen, herbergen, kathedralen, wachttorens en nog veel meer worden gebouwd. Wie kan zijn werkers het meest effectief inzetten, de meest waardevolle gebouwen neerzetten en daarmee veel geld en de gunst van de koning verdienen?

Het spel The Builders middle Ages is uitgegeven door Asmodee en is een leuk en compact spel voor 2 tot 4 spelers. Het doel van het spel is om zo snel mogelijk 17 of meer punten te verzamelen en samen met het geld dat je verdiend hebt het spel te winnen.

 

Het spel bestaat uit 3 componenten:

  • Gebouw kaarten met aan de voorzijde het gebouw in constructie en aan de achterzijde het gebouw volledig afgebouwd.

  • Arbeiders (apprentice, laborer, craftsman en master).

  • Geld.

 

Setup:

De gebouw kaarten worden geschud en op een stapel neergelegd op de tafel. 5 kaarten vormen een rij dat op de tafel geplaatst wordt waar de spelers een keuze uit kunnen maken.

 

Daaronder komt een stapel met arbeiders. Iedere speler begint met een willekeurige apprentice. De overige apprentices worden door de stapel geschud en ook hier worden arbeiders in een rij van 5 op de tafel gelegd.

 

Het geld komt op een stapel te liggen op de tafel. Dit is de bank. Alle spelers beginnen het spel met 10 muntstukken, waarbij zilver 1 is en goud 5. 

 

Tot slot wordt de eerste speler gekozen, hij/zij krijgt de "eerste speler" kaart.

Verloop van het spel:

Het spel verloopt in een aantal rondes, in elke ronde krijgt een speler 3 acties, een speler kan (en moet soms) meerder acties kopen voor 5 munten per actie. De acties zijn:

  • start de bouw van een gebouw

  • Rekruteer een arbeider

  • Zet een arbeider aan het werk

  • Neem geld van de bank

 

Voor 1 actie mag je een gebouw uit de rij pakken. Wanneer dit wordt gedaan wordt de rij direct aangevuld met het eerste gebouw van de stapel. In een beurt kun je dus max. 3 gebouwen pakken uit de rij, tenzij je bereid bent hier voor te betalen (Dit kost je dan namelijk een extra actie).

 

Voor 1 actie mag je ook een arbeider uit de rij pakken. Hierbij gelden dezelfde regels als hierboven.

 

Dan kun je ook arbeiders aan het werk zetten. Wanneer je naar de gebouwen kijkt zie je aan de rechterzijde de materialen die benodigd zijn om het gebouw te bouwen. Verder zie je op deze kaart het aantal overwinningspunten dat het gebouw oplevert wanneer deze afgebouwd is en zie je hoeveel geld je krijgt wanneer het gebouw af is. Bij de arbeiders zie je aan de linkerzijde de materialen die zij kunnen produceren en waar zij bedreven in zijn. 

 

Voor 1 actie mag je een arbeider bij een gebouw plaatsen. Deze arbeider blijft bij dit gebouw liggen zolang deze in aanbouw is. Om hem aan het werk te zetten moet je hem betalen. De kosten hiervoor staan rechtsboven op de kaart. Zodra de materialen van het gebouw minimaal gelijk zijn aan de materialen van de bouwer, dan is het gebouw gebouwd en komen de arbeiders weer terug naar je voorraad. Je ontvangt het geld voor het gebouw en je draait de kaart om. Dit zijn nu Overwinningspunten geworden.

 

Wanneer je 1 arbeider toevoegt aan een gebouw kost dit 1 actie. Echter wanneer je de tweede arbeider toevoegt kost deze 2 acties meer, dus in totaal 3 acties. Waneer je een derde arbeider toevoegt kost dit 3 acties meeren dus in totaal 1 + 2 + 3 = 6 acties! Etc.

Aangezien we weten dat je 3 acties krijgt en elke actie 5 muntstukken kosten kan dit dus erg duur worden.

 

De laatste actie die je kunt doen is gewoon geld opnemen bij de bank.

  • 1 actie = 1 muntstuk

  • 2 acties = 3 muntstukken

  • 3 acties = 6 muntstukken

 

Het afbouwen van een gebouw is geen actie.

 

Tot slot kun je ook nog werkmateriaal bouwen. Dit levert geen geld op, maar levert een werktuig op dat je vervolgens kunt gebruiken om (zonder hiervoor te hoeven betalen) bepaalde materialen toe te voegen aan de bouw van jouw gebouwen. Erg handig dus, zeker bij duurdere gebouwen.

 

Zodra een speler met zijn gebouwen en bouwmaterialen 17 overwinningspunten heeft behaald krijgt elke speler nog 1 beurt en daarna is het spel beeïndigd. Bovenop de overwinningspunten worden nog de punten van het geld opgeteld (elke 10 muntstukken is 1 overwinningspunt). De speler met de meeste overwinningspunten is de winnaar van The Builders middle Ages!

 

Conclusie:

The builders middle Ages is een leuk en origineel spel in een kleine verpakking. Het spel laat zien hoe je met weinig materiaal een leuk spel op tafel kan leggen. De kaarten zijn van goede kwaliteit en de tekeningen op de kaarten zien er fraai uit. Het doet een beetje denken aan het computerspel "the Settlers" (voor mensen die dit wellicht kennen). Leuk is het om te zien dat er aan de ene zijde van de kaart wordt gebouwd en dat de andere zijde van de kaart het gebouw in zijn volle pracht toont. De muntstukken zijn van plastic en hebben een leuke opdruk, prima gedaan. Erg fijn dat de makers hebben gekozen voor plastic munten in plaats van karton. Dit voegt net even dat extra's toe aan het spel.

 

Het spel heeft makkelijke regels en speelt makkelijk weg. Dat wil niet zeggen dat je niet goed moet plannen en nadenken voordat je iets doet. Elke actie is waardevol en je moet je tegenstander(s) goed in de gaten houden. Voor je het weet zitten zij al op 17 overwinningspunten! Je wilt je arbeiders maximaal benutten dus je weegt continue af welke gebouwen je wilt maken en welke arbeiders hier effectief voor ingezet kunnen worden. Ga je voor veel punten of heb je geld nodig? Wie werkt er voor weinig geld en wat kan hij/zij bouwen?

 

Het spel speelt in ongeveer 30 minuten en dat is precies hoe lang het spel moet zijn. Een fantastische vuller voorafgaand of na een groot spel. Makkelijk mee te nemen en dus makkelijk overal en met vrijwel iedereen te spelen. Kortom veel spel voor relatief weinig geld. Inmiddels is er een tweede "The Builders" uitgekomen met een ander thema dat nog net wat meer regels toevoegt aan het spel, wat in de basis gelijk blijft aan The Builders: middle Ages.

 

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
bottom of page