top of page

Uitgever: Iello

Designer(s): Carlo A. Rossi

Jaar: 2016

Spelers: 2 - 4

Speelduur: 10 - 25 min

Categorie: Co-operative play, Dice Rolling, Memory

Jonas is een jongen die graag speelt en droomt. Elke zomer gaat hij samen met zijn vader naar zijn oma op het platteland. Daar speelt hij graag in het grote bos en fantaseert hij dat hij een dappere ridder is die spannende avonturen beleeft. Elke avond aan het eten worden deze verhalen dan ook gedeeld met zijn vader en oma. Al dit spelen gaat wel ten koste van het huiswerk dat Jonas moet doen. Zijn vader ziet er streng op toe dat het huiswerk wel wordt gedaan. Wat zijn vader echter niet weet is dat er een geheime doorgang in Jonas zijn kamer zit die leidt naar de zolder. Daar op zolder ligt meer speelgoed van Jonas, samen met zijn rode trui, zijn rugzak en zijn houten zwaard. Op een avond, na een ruzie met zijn vader omdat Jonas zijn huiswerk weer eens niet heeft gemaakt, ligt jonas huilend op zijn bed. Hij sluipt weer naar de zolder en begint daar te tekenen. Plotseling komt zijn tekening tot leven en een wezentje vliegt weg naar de nok van het dak. Jonas volgt het wezentje en komt in een kleine ruimte met daarin een schilderij dat wel een doorgang lijkt naar een sprookjeswereld. Voorzichtig stapt Jonas door het schilderij met een stuk touw vast aan zijn middel om de weg naar huis weer te kunnen vinden. Eenmaal door het schilderij  knaagt de poes van oma zijn touw door en de opening begint te verdwijnen. Niet veel later staat Jonas in een magisch bos en is de opening verdwenen. Jonas moet nu weer een weg naar huis zien te vinden, maar dat zal niet zo makkelijk gaan...

 

The Mysterious Forest is een bordspel gebaseerd op het internet verhaal van Daniël Lieske, "a Wormworld saga". Het spel speelt zich af vanaf het moment dat Jonas door het schilderij loopt. Wanneer je meer wilt weten van het verhaal en meer verhaal wilt lezen, ga dan naar de website van Wormworld Saga en lees dit prachtige kinderverhaal zelf.

6 December 2016

Sann Zevenbergen

Doel van het spel:

Volg het pad met Jonas en versla de Queen of the Draconia aan het einde van het pad.

 

Setup:

Het spel bestaat uit drie verschillende typen kaarten. De “Forrest Cards”, de “Wanderer’s Cards” en de “Final Battle Cards”. Maak een rij bestaande uit de startkaart waar Jonas op begint, 4 Forrest kaarten, 1 Wanderer kaart, wederom 2 Forrest kaarten en aan het einde een Final Battle kaart. Sorteer de tokens op tekens en leg de rugzak van Jonas klaar. Als bonus mag elke speler 4 Loki (vriendje van Jonas) tokens pakken en neerleggen in de rugzak van Jonas.

Spelverloop:

Het spel wordt gespeeld in drie fases:

  1. Bekijk het pad om te onthouden welke materialen nodig zijn voor de reis.

  2. Vul je rugzak zodat je goed voorbereid op reis gaat.

  3. Verken het Mysterieuze woud.

 

Fase 1:

In deze fase gaan we onze omgeving verkennen. Dit doen we door elke Forest kaart van het pad één voor één om te draaien en te onthouden welke symbolen er (onderop) de kaart staan. Dan is de volgende speler aan de beurt en deze doet hetzelfde. Zodra we de laatste kaart hebben omgedraaid, dan begint fase 2.

 

Fase 2:

We gaan ons nu voorbereiden op de reis. De spelers gooien om de beurten met 4 dobbelstenen. Vervolgens kiezen de spelers 2 van de 4 resultaten en stoppen een token met dit materiaal in de rugzak. Gooit een speler een Loki, dan moet deze gepakt worden, samen met een willekeurige tweede token.

 

Fase 3:

Het avontuur kan beginnen! Zet Jonas 1 positie vooruit, draai de kaart om en leg de tokens vanuit de rugzak neer op de kaart. Jonas kan nu een plek vooruit. Wanneer je een token niet in je rugzak hebt, kun je Loki vragen je te helpen. Pak nu een Loki token en draai deze om. Je kan nu een materiaal dat op de achterzijde afgebeeld staat pakken uit de reserve of een token uit je rugzak wisselen met één uit de reserve.

Op een gegeven moment kom je aan bij de Wanderer. Je draait nu deze kaart om en kijkt wat de Wanderer wilt hebben in plaats voor zijn magische staf. Deze magische staf kan gebruikt worden om in ruilen tegen twee willekeurige materiaal tokens. Het is niet verplicht om deze actie te doen.

Winnen van het spel:

Zodra je aankomt bij de monster zijn schuilplaats, vind het eindgevecht plaats. Draai de kaart om en kijk wat de Koningin van Draconia nodig heeft om verslagen te worden. Heb je dit nog in je rugzak? Dan ben je de winnaar van “Mysterious Forest”!

Conclusie:

Mysterious Forest is een leuk spel, met name  geschikt voor kinderen (vanaf 6 jaar). Het is een soort Memory, maar dan met een prachtig thema en grafische vormgeving. Het verhaal van the Wormworld Saga is fantasierijk en sprookjesachtig en past perfect in dit spel. Sommige klassieke spelletjes werken altijd goed en wanneer een uitgever besluit om hetzelfde spel te gebruiken en vervolgens thema toe te voegen, dan trekt dat meteen mijn aandacht. The Mysterious Forest is echter niet alleen maar Memory. Er zit wat dobbelen en vooruit denken in en ondanks dat de keuzes niet heel ingewikkeld zijn is het voor kinderen toch leuk om verstandige keuzes te maken. Wat doe je in je rugzak, welke dobbelstenen kies je?

 

The Mysterious Forest is een spel van IELLO en dat betekent dus dat de componenten van het spel er goed uit zien. De dobbelstenen zijn voorzien van mooie afbeeldingen en wat ik begreep van IELLO is dat ze zeer degelijk zijn. Één van de medewerkers vertelde mij dat hij uren in zijn kantoor heeft gezeten met de dobbelstenen in zijn handen en hier continue over aan het wrijven was met zijn vingers. Dit omdat hij een weddenschap had afgesloten dat de kleuren op de dobbelsteen zouden vervagen of gaan vlekken. Het bleek dat hij de weddenschap had verloren omdat de dobbelstenen in prima staat bleven! Hier hoef je je dus geen zorgen om te maken. De kaarten zijn groot en voorzien van prachtige originele illustraties. En dan heb je natuurlijk nog het Jonas figuurtje zelf, een erg leuk en mooi element aan het spel. Het spel zit in een mooie doos met magnetische afsluiting en een inlay dat alles op zijn plaats houdt. Bovendien neemt het spel niet veel plaats in op de tafel. 

 

Het spel komt met meer kaarten dan er nodig zijn voor het basisspel. Daardoor is elk spel weer anders, aangezien je niet weet welke kaarten er in het spel zitten. Bovendien kun je op deze manier de moeilijkheid van het spel ook aanpassen, aangezien je zelf de lengte en de variatie van het pad kan bepalen.

 

Kortom, zoek je naar een spel geschikt voor kinderen met een prachtig achtergrondverhaal, bekende bordspel elementen en hoogwaardige productie, dan is “The Mysterious Forrest” wellicht iets voor jouw gezin.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
bottom of page