top of page

Uitgever: Grey Fox Games

Designer(s): Jeffrey Allers, Bernd Eisenstein

Jaar: 2016

Spelers: 2 - 5

Speelduur: 30 - 60 min

Leeftijd: 10+

Categorie: Area Control/ Area Influence, Dice rolling

In deze remake van "Alea Iacta Est" uit 2009, stap je in de rol van archeoloog, op zoek naar de meest waardevolle en zeldzame schatten voor in jouw museum. Helaas ben je niet de enige die zijn museum wil vullen met nieuwe vondsten, al jouw tegenspelers willen allemaal hetzelfde. Kortom, het Romeinse thema is vervangen door één van schatten zoeken. In "The order of the Gilded Compass" is het spel echter opnieuw bekeken, aangepast en uitgebreid door de maker(s) van het origineel. Of je nu een romein of een archeoloog bent, uiteindelijk is de speler met het meeste geld (lees: de meeste punten) de winnaar van het spel.

09 Mei 2017

Sann Zevenbergen

Opzetten van het spel:

  1. Pak de “University”, “Archives” en “Library” gebouwen. De university is, afhankelijk van het aantal spelers, 4 plekken tot 7 plekken groot. De specialisten tegels worden geschud en komen naast universiteit te liggen, de Ancient map tiles komen boven de Archives te liggen en tot slot komen de knowledge (re-roll) tokens naast de Library te liggen.

  2. Kies een “B” gebouw en leg deze links van de Archives. Pak de bijbehorende tegels.

  3. Kies een “C” gebouw en leg deze links van de Archives. Pak de bijbehorende tegels.

  4. Pak een set gekleurde dobbelstenen en een re-roll token

  5. Bepaal de eerste speler

Spelen van het spel:

Order of the Gilded Compass wordt gespeeld over 6 rondes bij 2-3 spelers en 5 rondes bij 4-5 spelers. Elke beurt bestaat uit het dobbelen van je dobbelstenen en vervolgens één of meerdere dobbelstenen plaatsen bij een gebouw. Daarna is de volgende speler aan de beurt etc. Wanneer de beurt weer bij jou komt rol je opnieuw je resterende dobbelstenen en plaats je deze op een gebouw. Wanneer een speler al zijn/ haar dobbelstenen heeft geplaatst begint het einde van de ronde en krijgt iedereen nog een beurt.

 

Nu worden de punten van alle gebouwen geteld van boven naar onder en van links naar rechts. Elk gebouw heeft zijn eigen beloningen en manier van scoren. Daarna pakt iedereen zijn/ haar dobbelstenen weer op en begint een nieuwe ronde met een nieuwe startspeler.

En dat zijn de regels van het spel. Het interessante gedeelte zit hem erin dat elk gebouw een eigen manier van dobbelstenen plaatsen heeft. Dit kan zijn:

- een som van de dobbelstenen

- een volgorde van nummers

- een combinatie van nummers, etc.

Elke locatie of gebouw geeft diverse schatten, welke horen bij dit gebouw. Wanneer je goede combinaties maakt geeft dit je veel punten. Zo kun je archeologen uitrusten waardoor zij effectiever zijn en kun je items "sparen" voor een geheim doel.

Winnen van het spel:

Aan het einde van de ronden is de spel met het meeste goud de winnaar van het spel.

Conclusie:

Het bijzondere element van het spel zit hem in de diverse tegels. De basisregels, zoals hierboven beschreven zijn eenvoudig, maar het plaatsen van de dobbelstenen is wat het spel zijn kracht geeft. In het algemeen wint eerst de speler met de langste serie dobbelstenen, daarna wordt er gekeken naar de waarde op de dobbelstenen uit deze serie. De bibliotheek, de Archieven en de Universiteit zijn echter altijd aanwezig. Daarnaast kan er gevarieerd worden met de andere tegels/ gebouwen.

Je kan elkaar aardig in de weg zitten door hetzelfde gebouw te gebruiken. Meestal is er altijd wel wat te kiezen, ook al eindig je niet op de eerste plek. Af en toe kun je elkaar wegspelen of is er gewoon geen plaats meer voor je dobbelsteen. In dat geval kun je je dobbelsteen altijd kwijt in de bibliotheek voor een her-rol token, zodat je de volgende beurt wat meer kans hebt op een getal dat je wilde gooien. Je dobbelstenen gaan dus nooit verloren. Hier zit meteen een kritiekpunt voor het spel. Met twee spelers is het minder interessant. Er is teveel plek, je zit elkaar nooit echt in de weg en je bent veel meer "enkel met jezelf" bezig. Dit spel vereist echt minimaal drie spelers wil het een beetje interessant worden. Daarna is het ook echt een leuk spel met veel variatie. Het is bijzonder hoeveel je kan doen met "normale" dobbelstenen. 

Elk gebouw heeft ook zijn eigen tegels. Dit kunnen schatten, personeel of geheime informatie zijn. Het doet er dus zeker toe waar je op gaat bieden en zo vrij als je in het begin je dobbelstenen neerlegt op de diverse gebouwen, zo doelgericht doe je dit op het einde (en dan zijn die - opnieuw dobbelen - tokens wel erg fijn!).

Het ziet er allemaal goed uit wanneer je naar de tafel kijkt, maar het thema is er wel een beetje "opgeplakt". Het is een leuk thema, maar in principe had het elk thema kunnen hebben. The order of the gilded compass is een leuk dobbelspel dat makkelijk te introduceren is zolang jij de score maar bijhoudt. Met twee spelers kan, maar vind ik niet aan te raden, maar met meer zeker een bordspel voor een gezellige avond!

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
bottom of page