top of page

Uitgever: Days of Wonder

Designer(s): Alan R. Moon

Jaar: 2004

Spelers: 2 - 5

Speelduur: 30 - 60 min

Categorie: Card Drafting, Hand Management, Route/ Network Building, Set Collection

Een groep heren in het Victoriaanse Londen komen in een achterkamertje van een van oudste en meest private club van de stad samen om een weddenschap af te sluiten. De aristocratie van Londen is erg onder de indruk van Phileas Fogg die in 1872 in 80 dagen de hele wereld is rondgereisd. De kranten stonden er jaren vol mee en als hij zoiets kon, wat kan er dan nog meer? Nadat de heren al meermalen weddenschappen met elkaar hadden afgesproken werd het nu tijd voor de grootste weddenschap van de eeuw!

Het is het jaar 1900 en om eeuwige roem te vergaren moet er een zeer bijzondere prestatie geleverd worden. Een prachtig excuus voor een nieuwe weddenschap. De inzet is ditmaal 1 miljoen pond voor de persoon die het voor elkaar krijgt om de meeste grote Amerikaanse steden met elkaar te verbinden. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van het nieuwe transportmiddel van die tijd, de stoomtrein. Dit avontuur voert je ddwars door Amerika aan het begin van de 20e eeuw. Wie zal deze wedstrijd winnen? Speel het zelf in het welbekende bordspel van Alan R. Moon: Ticket to Ride.

13 Oktober 2016

Sann Zevenbergen

Voorbereiding:

De landkaart van Noord-Amerika wordt midden op tafel gelegd en elke speler ontvangt 45 treinwagons in zijn/ haar kleur, samen met een scorepion welke op het beginvakje van het bord wordt geplaatst.

De treinwagonkaarten worden geschud en elke speler ontvangt nu 4 kaarten. Het restant wordt naast de tafel neergelegd en 5 kaarten worden opgedraaid en onder elkaar naast het bord geplaatst.

De bestemmingcoupon kaarten worden eveneens geschud en elke speler ontvangt drie bestemmingcoupons. Hij/ zij kiest er twee uit of behoud ze alledrie. De geweigerde kaarten komen onderop de stapel te liggen.

Doel van het spel:

De speler met de hoogste score wint het spel. Punten worden behaald door:

  • een route tussen twee steden te claimen

  • een aaneengeschakelde routeverbinding te maken zoals aangegeven staat op de bestemmingscoupons

  • De langste routeverbinding te maken

Je verliest punten wanneer je bestemmingcoupons niet gespeeld kunnen worden.

Speelronde:

Het spel wordt gespeeld in ronden. In elke ronde kan een speler een keuze maken uit één van de volgende acties:

  1. Treinwagonkaart nemen. De speler mag twee treinwagonkaart nemen. Deze mogen uit de open stapel gepakt worden of blind uit de afgedekte stapel. Indien er uit de open rij een kaart gepakt wordt, dient deze direct aangevuld te worden. Het spel kent verschillende kleuren treinwagons. Dit zijn de kleuren van de routes zoals te zien is op het speelbord. Tevens kunnen er locomotieven gepakt worden. Deze bestaan uit alle kleuren en fungeren als een joker. Ze mogen dus voor elke kaart ingezte worden. Indien er uit de open stapel een locomotief getrokken wordt telt deze als twee kaarten. Indien er blind een locomotief getrokken wordt heeft de speler geluk en telt deze gewoon als één kaart. Er is geenhandlimiet in Ticket to Ride.

  2. Een route claimen. Een speler mag een route claimen door zijn wagons te plaatsen op een route waarvan hij voldoende kaarten op hand heeft. Elke wagon op de route behoeft één kaart van de desbetreffende kleur. Voor de grijze routes mag de speler zelf één kleur kiezen.

  3. Bestemmingscoupons nemen. De speler neemt drie bestemmingscoupons van de stapel. Hij/ zij mag er nu voor kiezen om één, twee of drie bestemmingscoupons te houden.

Sommige routes kennen een dubbele routeverbinding. In het geval van twee of drie spelers wordt hier geen gebruik van gemaakt. Wanneer een speler hier een route claimt kan een andere speler dat hier niet meer.

Voor de route krijgen spelers punten. Afhankelijk van de grootte van de route kan een speler 1 tot 15 punten verdienen.

De bestemmingscoupons laten een route zien met de steden aan het begin en einde van de route. Verder staat er aangegeven hoeveel punten er wordt verkregen voor het succesvol spelen van deze routeverbinding.

Zodra een speler aan het einde van zijn/ haar beurt nog 0, 1 of 2 treinwagons in zijn/ haar voorraad heeft liggen, krijgt elke speler nog één laatste beurt. Daarna worden de puntentotalen bij elkaar opgeteld.

Winnen van het spel:

De punten voor de routes zoals boven aangegeven worden gecontroleerd. Daarna worden de punten voor de succesvolle bestemmingscoupons bij elkaar opgeteld en de niet vervulde bestemmingscoupon punten worden hier weer vanaf getrokken. De speler met de langste route krijgt de langste routekaart en ontvangt hiermee 10 bonuspunten. De speler met de meeste punten is de winnaar van Ticket to Ride.

Conclusie:

Inmiddels kan Ticket to Ride beschouwd worden als een klassieker. In elke speelgoedwinkel is de kans groot dat je een exemplaar aantreft van Ticket to Ride, en naar mijn mening is dit volledig terecht. Allereerst ziet Ticket to Ride er prachtig uit. De grafische vormgeving is erg mooi gedaan en de componenten van het spel zijn robuust, sfeervol en geven het spel een 3D effect. Ook hier heeft Days of Wonder weer een prachtige inlay gemaakt om alle componenten op hun eigen plek te stoppen. Hiermee is het spel weer sneller op tafel te krijgen omdat alles al uitgesorteerd is. Uit topografisch oogpunt is het spel ook ideaal om kinderen (en volwassenen) bekend te maken met de steden van Amerika.

Het spel is te categoriseren als een introductie voor mensen in de hobby van bordspellen. De regels zijn makkelijk uit te leggen en het spel biedt voldoende diepgang om een interessant verloop van de avond te genereren. Je kan de ander aardig dwarszitten door een route aan te leggen waar een ander net wilde plaatsen. Probeer dus niet te snel je strategie te verklappen, maar wacht niet te lang totdat de route die je in gedachte had te moeten wijzigen of zelfs annuleren en daarmee punten te verliezen. Ga je heel veel kaarten sparen voor de grote slag of pak je alvast essentiële routes voor de grote klapper? 

Met een speeltijd van 30 tot 60 minuten, het genot om te kijken naar wat er gecreeërd wordt en voldoende uitbreidingen om het spel te veranderen is Ticket to Ride bijna een must have in je spellencollectie. Ik kan mij niet voorstellen dat er iemand zal zijn die Ticket to Ride voor het eerst speelt en zich daarbij niet vermaakt!

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
bottom of page