top of page

Uitgever: White Goblin Games

Designer(s): Grzegorz Rejchtman

Jaar: 2015

Spelers: 1 - 4

Speelduur: 25 min

Categorie: Pattern Building, Set Collection

Reviewer: Sann Zevenbergen

Normaal gesproken vind ik thema in een bord- of kaartspel erg belangrijk. Dit geeft een bordspel een verhalend aspect en doet een spel meer spreken. Toen ik voor het eerst Ubongo zag was mij niet geheel duidelijk hoe het Afrikaanse thema terug zou komen in een Tetris-achtig spel. Het moet wel een goed spel zijn, er zijn er immers meer dan 1.000.000 exemplaren van het spel verkocht! Wist ik veel dat dit spel meermaals op verzoek op de tafel zou komen...

Ubongo is een spel voor 1 tot en met 4 personen en is uitgegeven in Nederland door White Goblin Games. Het doel van het spel is zoveel mogelijk puzzels oplossen en daarbij zoveel mogelijk edelstenen te verdienen.

 

Voorbereiding:

Ubongo komt met 36 puzzelborden. Aan de ene kant van het puzzelbord staat een eenvoudige variant en op de andere zijde een ingewikkelde variant. Je kunt dit snel zien omdat de eenvoudige variant 3 puzzelstukken nodig heeft en de ingewikkelde variant 4 puzzelstukken.

 

Deze puzzelborden worden geschud en vervolgens in het midden op de tafel gelegd. Elke speler krijgt nu een set van 12 verschillende tegels, dit zijn de Tetris-achtige blokken in diverse kleuren.

 

Het rondebord wordt klaargelegd, eveneens in het midden van de tafel. Dit rondebord bestaat uit velden die opgevuld worden met edelstenen. Aan de ene zijde worden 9 saffieren (de blauwe edelstenen) neergelegd, en aan de andere zijde 9 barnstenen (de bruine edelstenen).

Dit rondebord geeft aan in welke ronde wij ons bevinden.

 

Alle overige edelstenen gaan in de meegeleverde buidel (dus ook de overgebleven blauwe en bruine edelstenen.

 

Tot slot worden de dobbelsteen en zandloper klaargelegd.

Spelverloop:

 • Iedere speler pakt nu een puzzelopdracht van de stapel en draait deze om (op deze manier kan dus niemand alvast spieken op de bovenste puzzelopdracht).

 • De jongste speler werpt de dobbelsteen en draait de zandloper om. De dobbelsteen geeft aan welke tegels er gepakt moeten worden om de puzzel op te lossen. Dit staat aangegeven op je puzzelbord aan de linkerzijde.

 • Iedere speler moet nu zo snel mogelijk zijn tegels pakken en proberen met deze tegels het veld op je puzzelbord te vullen. Hiervoor mag je de tegels draaien en omdraaien. Het gehele vlak moet gevuld worden en niets mag uitsteken.

 • Zodra een speler de puzzel heeft opgelost roept hij/ zij meteen "Ubongo"!

 • De andere spelers puzzelen net zolang door totdat de tijd voorbij is.

 • Zodra een speler ziet dan al het zand door de zandloper is gelopen, dan roept hij/ zij "stop"!

In het geval dat niemand de puzzel heeft opgelost volgt er een tweede ronde. De zandloper wordt nu weer omgedraaid en iedereen krijgt nu dus 30 seconden extra de tijd om de puzzel alsnog op te lossen. Lukt het daarna nog niet? Dan is helaas de ronde voorbij en heeft deze ronde niemand een edelsteen verdiend.

 

Beloning:

De spelers die de puzzel wel opgelost hebben binnen de tijd, ontvangen daarvoor een beloning.

Deze beloning is als volgt:

 1. De snelste speler (de persoon die Ubongo riep) ontvangt 1 blauwe saffier van het rondebord + een edelsteen uit de buidel.

 2. De speler die als tweede is geeïndigd ontvangt 1 bruine barnsteen van het rondebord + een edelsteen uit de buidel.

 3. De derde snelste en vierde snelste spelers ontvangen allebei een edelsteen uit de buidel.

 4. Een speler die de puzzel niet binnen de tijd heeft afgekregen ontvangt geen edelstenen

 

Het rondebord geldt eveneens als een rondeteller. Dus wanneer 1 speler de puzzel heeft opgelost en daarbij 1 blauwe saffier van het rondebord heeft gehaald, dan gaat de bruine barnsteen verloren en verdwijnt vervolgens in de buidel. Wanneer geen enkele speler de puzzel af heeft gemaakt dan gaan zowel de blauwe saffier als de bruine barnsteen in de buidel en gaan we door naar de volgende ronde.

 

We gaan nu door naar de volgende ronde. Alle spelers pakken weer een puzzelbord van de stapel en de speler links van de speler die in de vorige ronde heeft gedobbeld, mag nu de dobbelsteen werpen.

Einde van het spel:

Na ronde 9 is het spel voorbij en worden de waarden van de edelstenen opgeteld. Deze waarden zijn als volgt:

 • Rode Robijn = 4 punten waard

 • Blauwe Saffier = 3 punten waard

 • Groene Smaragd = 2 punten waard

 • Bruine Barnsteen = 1 punt waard

 

Is er een gelijkspel? In dat geval pakken beide spelers een puzzelbord en speler nog 1 ronde zonder zandloper. 

 

De speler met de meeste punten is de winnaar van Ubongo!

Conclusie:

Wanneer mijn vrouw zegt dat ze nog een spelletje Ubongo wilt spelen, betekent dat Ubongo voor mij een succes is. Mijn vrouw is geen regelmatige bordspeler en hoe eenvoudiger het spel in de basis is hoe leuker ze het spel doorgaans vindt. Wanneer dit spel er dan ook nog eens leuk uitziet, dan is dit zeker een winnaar. Aangezien ik graag met mijn vrouw een spel speel, moet ik goed nadenken met welk spel ik aankom (dat is in het verleden wel eens fout gegaan...). Met Ubongo dacht ik een spel in handen te hebben die zij leuk zou vinden om te spelen, en inderdaad, Ubongo doet waar ik op hoopte.

 

Ubongo is een eenvoudig uit te leggen bordspel dat iedereen snel door zal hebben. Het speelt vlot en levert leuke, gezonde spanning en lekker gepuzzel op. Velen zullen dit spel zien als Tetris: het bordspel, maar het is meer dan dat. Je bent lekker aan het puzzelen en tegelijkertijd hou je ook de andere spelers in de gaten. De puzzel moet niet alleen af zijn binnen de daarvoor gegeven tijd, nee hij moet ook als eerste van alle andere spelers af zijn!

 

Klein nadeel van het spel is dat je zelfs als beste speler toch nog op punten kan verliezen. Wanneer andere spelers betere edelstenen uit de buidel halen dan jij, kan het zijn dat zij uiteindelijk meer punten behalen op het eind. Echter wordt dit probleem iets gereduceerd door het behalen van een saffier en het trekken uit de buidel. De kans dat dit gebeurt is dus klein (iemand moet echt heel veel geluk hebben bij het het trekken van de edelstenen uit de buidel en de ander heel veel pech) en is daarom voor mij absoluut geen spelbreker.

 

Dan het thema en het spel. Er is in Ubongo geen thematisch verhaal, maar we praten dan ook over een abstract spel waarbij thema vaak ver te zoeken is. Toch is het thema dat gebruikt is voor het spel een leuk thema. Door Afrika te gebruiken krijg je vrolijke en felle kleuren. Aangezien vele edelstenen in Afrika worden gevonden, past dit perfect in het spel als puntensysteem. Al met al kun je dus zeggen dat Ubongo er even vrolijk uitziet als dat je er van wordt!

 

Ubongo is eveneens een goed spel voor je ruimtelijk inzicht en daarmee dus een goed spel voor zowel jonge kinderen als volwassenen. Ik kan dan ook iedereen adviseren om dit spel te spelen.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom

Met dank aan White Goblin Games voor een review exemplaar

bottom of page