top of page
91faYXZogOL._SX466_.jpg

Uitgever: Daily Magic Games

Designer(s)Rick Holzgrafe, Isaias Vallejo

Jaar: 2017

Spelers: 1 - 5

Speelduur: 30 - 60 min

Leeftijd: 14+

Categorie: Hand Management, Variable Player Powers

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

30 Juni 2019

Sann Zevenbergen

Na een oorlog van vele jaren is de rust wedergekeerd in het koninkrijk van Valeria. Het is tijd om het rijk weer op te bouwen en daarbij hoort een nieuwe hoofdstad. Jij bent één van de aangewezen personen die daarvoor moet zorgen. Samen met je medespelers ga je de strijd aan om de beste hoofdstad van Valeria te bouwen en daarmee het spel te winnen.

IMG_4594.jpg

Villages of Valeria is een kaartspel voor 1 tot 5 spelers en duurt zo’n 45 min tot een uur. Het bestaat hoofdzakelijk uit 2 typen kaarten, “building” en “adventurer” kaarten.

 

In het midden liggen beide stapels met 5 kaarten open in een horizontale rij. Onderaan liggen de gebouwen en boven de avonturiers die je wilt aantrekken naar jouw stad. Op de gebouw kaarten vinden we de volgende informatie: het type gebouw, overwinningspunten, bonusacties en de kosten om het gebouw te bouwen.

 

Verder vinden we onderaan de tweede manier om deze kaarten te gebruiken. In plaats van deze gebouwen te bouwen, kun je ze ook gebruiken als grondstof. Je draait de kaart dan om en legt deze onder je startkaart. De avonturiers kun je enkel pakken wanneer je de juiste gebouwen in je stad hebt en geven een bonus en/ of leveren overwinningspunten op. Geld gebruikt je om de grondstoffen te "activeren" (lees: kopen). Hoe meer grondstoffen je nodig hebt, des te meer muntstukken zijn er nodig.

IMG_4596.jpg

Tijdens je beurt neem je eerst je geld van de grondstof en startkaart af (daarover later meer) en vervolgens neem je een actie. Wanneer jij je actie neemt mogen je tegenstanders een minder sterke actie doen behorende bij de genomen actie door de actieve speler.

 

Deze acties zijn:

  1. Harvest - neem 3 kaarten van de openliggende rij of van het kaartendek. 

  2. Develop - leg een kaart uit je hand af en gebruik een andere kaart als grondstof

  3. Build - betaal de kosten en bouw een gebouw in jouw stad, neem daarna een nieuwe kaart op hand. Betalen doe je door het geld op het grondstof logo van je kaarten te leggen waarbij je startkaart voor alle grondstoffen gebruikt kan worden.

  4. Recruit - betaal een munt om een held aan te trekken. 

  5. Tax - neem 1 munt en 1 kaart.

 

Zoals gezegd nemen de andere spelers een minder sterke opvolg-actie.

Afhankelijk van het aantal spelers is het spel afgelopen wanneer een speler een aantal gebouwen heeft gebouwd. Op dat moment worden alle overwinningspunten bij elkaar opgeteld en is de speler met de meeste punten de winnaar.

Conclusie:

Villages of Valeria is een klein kaartspel wat langer duurt dan je in eerste instantie zou denken. Het opzetten van het spel gaat snel en het is vlot uit te leggen. Elke speler heeft een kaart voor zich met de beschrijving van alle acties en deze acties spreken dan weer voor zichzelf. Je bent hoofdzakelijk aan het bouwen en afhankelijk van je strategie avonturiers aan het aantrekken voor je stad. Veel gebouwen en avonturiers geven weer bonussen bij andere acties waardoor er op een gegeven moment een strategie ontstaat welke goed werkt en die je dan dus maar gaat volgen. Dit maakt het spel interessant maar voegt daardoor ook meer speeltijd toe. Niet storend, maar wel iets om rekening mee te houden.

 

Wat ook leuk en vernieuwend is, is dat je bij het afleggen van je kaarten deze aflegt op de kaarten welke in de “markt” rij liggen waardoor een andere speler eerst deze moet trekken voordat hij/ zij weer bij de kaart eronder kan.

 

Omdat het een spel zich afspeelt in de wereld van Valeria, is het grafisch ook gelijk aan de andere spellen, zoals Valeria Card Kingdoms, wat erg aantrekkelijk is en duidelijk qua iconografie. Ook solo is het een leuk spel om te spelen. Je gebruikt dan minder kaarten en speelt door totdat de stapel op is en telt dan je score bij elkaar op. Al met al een aantrekkelijk spel, dat fijn speelt en inmiddels al wat uitbreidingen kent voor nog meer variëteit.

bottom of page