top of page

Uitgever: Chronicle Games

Designer(s): Dennis Kirps, Jean-Claude Pellin

Jaar: 2016

Spelers: 2 - 4

Speelduur: 10 - 20 min

Leeftijd: 8+

Categorie: Memory, Set Collection

In what's Up ben jij een vogel liefhebber die net in zijn tuin een prachtige volière heeft gebouwd. Echter, deze volière moet nog gevuld worden met mooie vogeltjes. Binnenkort is er een wedstrijd waarbij de winnaar met de mooiste volière een jaar lang gratis voer krijgt en dat zie jij wel zitten. Maar hiervoor moet je volière wel de mooiste vogels bevatten en moeten de aantallen kloppen. De jury is streng en de competitie is fiers. Wie zal er naar huis gaan met de prijs? Speel het, in What's Up!

24 Juli 2017

Sann Zevenbergen

Voorbereiding:

Schud de stapel en leg de kaarten in een grid van 5 bij 6. De jongste speler mag beginnen.

Spelen van het spel:

De kaarten van het spel bestaan uit 1, 2 of 3 vogels in de kleuren rood, groen, geel en paars. Er geldt voor alle kaarten 1 regel. Of de achterzijde van de kaart heeft hetzelfde aantal vogels in een andere kleur, of heeft een verschillend aantal vogels in dezelfde kleur.

 

De startspeler begint het spel door een willekeurige kaart om te draaien om te kijken of deze in zijn/ haar volière past. Lukt dat? Dan mag de speler deze kaart houden. Zo niet, dan wordt deze (met de omgedraaide zijde) teruggelegd in het spel. Echter, als variatie kan je de kaart ook terugdraaien of ergens anders terugleggen.

 

Elke volière bestaat uit zijn eigen kleur en moet van klein naar groot worden gevuld met 1, 2 en 3 vogels van dezelfde kleur. Een speler mag maar 1 volière van elke kleur hebben.

Winnen van het spel:

De speler die als eerste 4/3/2 rijen met vogels heeft in geval van 2/3/4 spelers is de winnaar. Wanneer er 3 of minder kaarten in het spel zijn of deze niet meer toegevoegd kunnen worden is de speler met de meeste vogels de winnaar.

Conclusie:

Zelfs voor een klein spelletje is dit spel wel heel snel en makkelijk uit te leggen aan je medespelers. Het is eigenlijk het best te omschrijven als een elegant memory spel, iets dat iedereen wel kent uit zijn/ haar verleden. Daarbij komt dat je een vermoeden hebt wat er op de andere kant staat. Vervolgens kijk je goed naar de kaarten die de andere spelers omdraaien. Het basis spel is met name met twee spelers te makkelijk. Je wacht gewoon totdat een andere speler een kaart omdraait die jij wilt hebben, waarna jij hem weer omdraait en daarmee je volière vult. Met meerdere spelers wordt het spel steeds interessanter, maar zeker voor twee spelers zou ik zo snel mogelijk het "niet hoeven draaien" en het elders neerleggen van de kaarten toevoegen aan het spel, tenzij je met kleine kinderen speelt.

 

Het spel ziet er leuk en fleurig uit. Alle vogeltjes zijn hetzelfde, wat in mijn mening jammer is, maar wat het spel wel tot een uniform geheel maakt. Het is snel te spelen, kan met jong en oud worden gespeeld, neemt weinig tijd in beslag en is niet duur. Er is wel wat ruimte nodig op de tafel om de kaarten en de volières neer te leggen. Mijn conclusie is dan ook dat What's Up gewoon een leuk, allround spelletje is voor iedereen, maar met name voor de kleintjes.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
bottom of page