top of page

Uitgever: 999 Games

Designer(s): Michael Schacht

Jaar: 2007

Spelers: 2 - 5

Speelduur: 45 min

Categorie: Tile Placement, Set Collection

Hoe zou het zijn om een dierentuin te runnen? Welke dieren wil je huisvesten, hoeveel dieren kun je aan, wat weet je van dieren en hoe trek je mensen naar jouw dierentuin? Dit zijn maar een paar vragen doe je jezelf moet stellen, wil je succesvol zijn in de dierentuinen branche. In het spel Zooloretto ben jij zo'n manager van een dierentuin en sta je soms voor lastige keuzes. Laat je hierdoor niet afschrikken, want Zooloretto is een spel voor de hele familie, gezellig met zijn allen aan de tafel. Ter ere van een jubileum van Burgers Zoo, hebben zij het spel Zooloretto voorzien van een Burgers Zoo tintje en dit is dan ook de editie die ik hier zal reviewen. Het spel is hetzelfde gebleven, maar de illustraties zijn her en der aangepast. Wordt jij de meest succesvolle manager van een bekende dierentuin?

29 September 2016

Sann Zevenbergen

Doel van het spel:

Iedere speler is een directeur van een dierentuin. Zij proberen zoveel mogelijk bezoekers aan te trekken door bij elkaar passende dieren te vinden en attracties te bouwen. Wie aan het einde van het spel de meeste punten heeft, is de winnaar van Zooloretto.

 

Voorbereiding:

 • schud alle fiches en maak 1 stapel van 15 fiches met de de rode houten schijf erop (dit is voor het einde van het spel)

 • Pas het aantal beschikbare diersoorten aan aan het aantal spelers

 • Maak daarna stapeltjes van de overgebleven fiches.

 • Leg zoveel transportkooien neer als er spelers zijn

 • Elke speler krijgt een speeloppervlak en een uitbreidingstableau

 • Iedere speler begint met twee munten. De overige munten vormen de bank

Spelverloop:

Het spel verloopt over een aantal rondes. Tijdens een ronde krijgen spelers om de beurten een actie-beurt. De te nemen acties zijn:

 1. Een fiche in een transportkooi doen, of

 2. Een transportkooi pakken en passen voor de rest van de beurt.

 3. Een betalende actie uitvoeren:

  1. Wissel

  2. Een fiche kopen

  3. Een fiche wegdoen

  4. Zijn/ haar dierentuin uitbreiden

 

Zodra iedere speler een transportkooi heeft gepakt is de ronde voorbij.

 1. Zolang er open plaatsen zijn op de transportkooi kan een speler een fiche van de afgedekte stapel pakken en deze open op een lege plek op de kooi leggen.

 2. Zodra een transportkooi is gepakt moeten de fiches direct in de dierentuin worden gelegd. Hiervoor gelden een aantal regels. Er mag namelijk maar 1 soort dier in een verblijfplaats zitten, anders moet het dier naar de tijdelijke verblijfplaats. Een attractie kan direct op een leeg veld geplaatst worden of naar de tijdelijke verblijfplaats gaan. In de tijdelijke verblijfplaats mogen zoveel mogelijk fiches liggen als je maar wilt.

 3. Voor de betalende actie gebruik je de munten of muntfiches.

  1. Wissel = het reorganiseren van zijn/ haar dierentuin. Voor 1 munt kun je dieren (of attracties) vanuit de tijdelijke verblijfplaats naar een dierenverblijf (of lege plek) brengen, of alle dieren van de ene verblijfplaats wisselen met alle dieren van een andere verblijfplaats.

  2. Een speler kan een fiche van een andere speler kopen wanneer deze in de tijdelijke verblijfplaats ligt. Dit kost 1 munt voor de bank en 1 munt voor de speler waar het dier vandaan komt.

  3. Voor 2 munten kun je een fiche verwijderen uit je eigen tijdelijke verblijfplaats.

  4. Voor 3 munten kun je de uitbreidingstableau omdraaien voor extra verblijven.

 

Voor elk vruchtbaar koppel (mannetje en vrouwtje) dat in een verblijfplaats zit ontstaat er een jong. Het fiche van een jong wordt nu in de verblijfplaats neergelegd en deze telt nu als elke andere fiche. Elk koppel kan maar één keer een jong krijgen.

 

Wanneer een speler de laatste fiche in een verblijfplaats neerlegt krijgt de speler het aantal munten dat op de verblijfplaats staat afgebeeld van de bank. Is de bank leeg, dan heeft de speler pech. Dit geldt echter niet na het wisselen van fiches in verblijfplaatsen, ook niet wanneer hier een jong uit ontstaat.

Einde van het spel:

De Laatste ronde wordt in gang gezet wanneer de eerste fiche van de stapel met de rode schijf gepakt moet worden. Nadat iedere speler een transportkooi heeft gepakt is het spel afgelopen.

 

Tot slot worden de punten bij elkaar opgeteld. Er wordt gescoord door volle of bijna volle verblijfplaatsen en attracties. De speler met de meeste punten wint het spel.

 

Leuke aanvulling is de Burgers Zoo variant waarbij je ook moet kijken naar de leefomgeving van de verblijfplaats en het dier dat in die leefomgeving het beste gedijt. Heb je de meeste diergroepen in hun bijbehorende leefomgeving, dan ontvang je aan het einde van het spel 2 extra overwinningspunten.

Conclusie:

Zooloretto is een familiespel dat zich kenmerkt door een thema dat iedereen leuk vindt en niet al te gecompliceerde regels. Wat niet duidelijk is in de regels, wordt vanzelf duidelijk tijdens het spelen. Burgers Zoo vond het zo'n leuk spel, dat ze er hun eigen dierentuin thema overheen gegooid hebben.

Het idee van Zooloretto is leuk. Pak een fiche of pak een wagen. Maar wanneer ga je voor de zekerheid van een wagen met een dier dat je moet hebben en wanneer ga je nog net even wat langer door om een beter gevulde wagen te bemachtigen? Dit zijn leuke keuzes. Daarnaast moet je je hokken wel zien te vullen, want anders kan dit je snel punten gaan kosten. Let wel goed op wanneer je dieren pakt, want sommige dieren kunnen ervoor zorgen dat je "gratis" een jong krijgt die ook een plek opvult.

Het bord ziet er leuk uit en wanneer de hokken vullen, begin je echt een dierentuin te zien. Samen met de eetttentjes en de speeltuinen die je als aanvulling op je dierentuin kunt plaatsen wordt het plaatje compleet. 

Al met al ziet het spel er goed uit, maar wel wat basisch qua vormgeving. Verder zou het wel leuk zijn wanneer er meer dieren waren waar je uit zou kunnen kiezen, maar dat zou ook gaan betekenen dat het spel duurder zou worden. de munten (houten fiches) zijn wat lomp en hadden wat mij betreft wel gehalveerd kunnen worden in dikte.

Al met al een leuk en simpel spel dat voor mij iets te simpel is, maar wat een enorme aantrekkingskracht kan hebben op families.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
bottom of page